EJ, vívás: Szemes Gergő volt a legjobb magyar tőröző

Vágólapra másolva!
2023.06.26. 18:04
null
Szemes Gergő (Fotó: NS-archív)
A magyar férfi tőrözők közül a legjobb eredményt elérve Szemes Gergő nyolcaddöntőbe jutott, és 13. lett a krakkói központú Európai Játékokon.

 

A női párbajtőrözők után két órával a férfi tőrözők is elkezdték versenyüket a sportági program második napján Krakkóban. A csoportszakaszban a májusi, sanghaji Grand Prix-n bronzérmes Dósa Dániel volt öt győzelemmel és egy vereséggel a legeredményesebb a magyarok közül. A tavaly vb-negyeddöntős Szemes Gergő, valamint Tóth Gergely 4/2-vel, míg Bagdány Albert 3/3-mal fejezte be az öt tusig tartó meccsekből álló első kört. A 76 fős mezőnyből 56 vívó folytathatta menetelését a hiányos 64-es táblán.

Dósának az első fordulóban nem kellett vívnia, a csapattársai közül pedig ketten csatlakoztak hozzá a legjobb 32 között: Szemes sima győzelmet aratott, míg Tóth szoros küzdelemben jutott túl a cseh Lev Michael Holyn. Bagdány búcsúzott.

A következő körben is egytusos különbségű asszót vívott Tóth, de akkor már kikapott a lengyel Andrzej Rzadkowskitól. Ugyancsak vereséget szenvedett a főtáblán először vívó Dósa, aki hátrányból szépen visszaküzdötte magát, sőt 13:10-re alakította az állást, a 2019-ben Budapesten vb-ezüstérmes brit ellenfele, Marcus Mepstead azonban a maga javára tudta fordítani a mérkőzést.

Szemes simán verte a lengyel Jan Jurkiewiczet, a legjobb 16 között viszont alulmaradt a dán Jonas Winterberg-Poulsennel szemben. Végig szorosan alakult az asszó, hol itt, hol ott volt az előny, 13:13 után viszont a magyar tőröző már nem tudott tust adni, hiába szurkoltak neki a társak a pást mellől.

Dósa a 19., Tóth a 24., Bagdány a 45. helyen végzett.

Vívásban az egyéni számokban bő egy hete, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, és azok Eb-küzdelmek is lesznek.

EURÓPAI JÁTÉKOK
VÍVÁS, FÉRFI TŐR
A 64 között

Szemes Gergő–Leopold Marc Kuchta (szlovák) 15:7
Tóth Gergely–Lev Michael Holy (cseh) 15:14
Laurenz Rieger (német)–Bagdány Albert 15:10
A 32 között
Szemes–Jan Jurkiewicz (lengyel) 15:7
Marcus Mepstead (brit)–Dósa Dániel 15:13
Andrzej Rzadkowski (lengyel)–Tóth 15:14
A 16 között
Jonas Winterberg-Poulsen (dán)–Szemes 15:13
ELŐDÖNTŐ
Michal Siess (lengyel)–Stef van Campenhout (belga) 15:7
Winterberg-Poulsen–Rieger 15:11
DÖNTŐ
Siess–Winterberg-Poulsen 15:13

A végeredmény: 1. Michal Siess, 2. Jonas Winterberg-Poulsen, 3. Stef van Campenhout és Laurenz Rieger, ...13. Szemes Gergő, ...19. Dósa Dániel, ...24. Tóth Gergely, ...45. Bagdány Albert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik