Vízilabda: Varga Zsolt és Bíró Attila is Eb-keretet hirdetett

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 13:41
null
Bíró Attila, Garda Krisztina, Varga Zsolt, Jansik Szilárd a sajtótájékoztatón (Fotó: Dömötör Csaba)
Sajtótájékoztatón hirdetett keretet Bíró Attila és Varga Zsolt a tíz nap múlva kezdődő vízilabda Európa-bajnokságra. 

„Nem kellett a sorok között olvasni, az a tizenöt játékos utazik az Európa-bajnokságra, aki az ausztrálok elleni, pénteki mérkőzésen is keretben volt. Remélem, hogy a játék jobb lesz, mert akkor küszködtünk az ólmos fáradtsággal – mondta Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya. – Keszthelyi-Nagy Rita tizennégy éve folyamatosan játszik a válogatottban, a jövő érdekében közös megegyezéssel ezt az Európa-bajnokságot most kihagyja, rajta kívül Gangl Edina nem lesz ott Splitben a vb-ezüstérmes csapatból. Két újonccal utazunk, Kiss Alexandra és Peresztegi-Nagy Kinga az első világversenyére készül, de bizonyították, hogy ott a helyük a csapatban. Az elmúlt években ez volt a legkönnyebb kerethirdetésem, még ha két juniorválogatott játékost is kellett kihagynom.”

Keszthelyi-Nagy Rita hiányában Garda Krisztina lett a válogatott csapatkapitánya, aki helyettesként eddig is tevékenykedett az állandó vezér mellett.

„Örülök a felkérésnek, bár ez picivel nagyobb teher, mint amihez hozzászoktam – mondta Garda Krisztina. – A lányok segítőkészek, együtt megbirkózunk azzal, hogy nem Keszi irányítja a csapatot. Az elmúlt hetek kemények voltak, rövid, de intenzív felkészülésen vagyunk túl, bízom benne, hogy jól sikerül az Eb. Nem szeretnék jósolgatni, a szardíniai tornán voltak jobb és rosszabb periódusaink, de összességében jó csapatunk van.”

A férfiaknál Varga Zsolt a háromhetes felkészülés és az elmúlt években mutatott teljesítmény alapján hirdetett keretet.

„Munkát ígértem, bele is vetettük magunkat, maximálisan kihasználtuk a rendelkezésre álló időt, olykor a határon dolgoztunk, de arra figyeltünk, hogy ne legyen kontraproduktív a munka – mondta Varga Zsolt. – Biztosan nehéz időszakon vannak túl a játékosok, de a hozzáállással teljesen elégedett vagyok. Azt érzem, ez a tizenöt játékos alkotja a legjobb csapatot.”

A keretben sok a fiatal, Ágh György, Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik és Vigvári Vendel első világversenyén szerepelhet. Itt is új a csapatkapitány, Jansik Szilárd fogja össze a társaságot.

„Nehéz volt beleállni a munkába, nagyon csalódottak voltunk a világbajnokság után, próbáltam lezárni magamban a történteket, ez talán sikerült is – mondta Jansik Szilárd. – Van öt-hat újoncunk, elindult a fiatalítás, a tapasztaltabb játékosoktól biztosan türelem kell a csapatba kerülő fiatalok felé. Sokat dolgoztunk, de még többet fogunk, mert az első igazán éles mérkőzésünkig van hátra két és fél hét.”

Mint ismert, két klasszisunk, Varga Dénes és Vámos Márton már a bő keretbe sem került be, miután előbbi pihenőt kapott, míg utóbbi szemműtéten esett át.

Mint beszámoltunk róla, 15 játékost lehet nevezni az Eb-re, azonban a vb-vel ellentétben nem kell megnevezni a két tartalékot. A meccskeretbe ugyanúgy tizenhárman kerülhetnek be, de a játékosokat indoklás nélkül, oda-vissza lehet cserélni az egész torna folyamán. Az Európa-bajnokságot augusztus 27. és szeptember 10. között rendezik meg Splitben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Mol továbbra is szponzorálja a Magyar Vízilabda-szövetséget, a cégcsoport az anyagi támogatás mellett a kommunikációban és láthatóságban is segíti a sportágat.

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok:
Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

A FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok:
Ágh György (BVSC-Zugló), Angyal Dániel, Konarik Ákos, Nagy Ádám (mindhárom Szolnoki Dózsa), Burián Gergely, Manhercz Krisztián (mindkettő OSC), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel (mind FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik