Tízgólos sikert arattak női pólósaink Franciaország ellen, az 5. helyért folytatják az Eb-n

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 15:50
A csalódott magyar csapat is kiütötte a lelkes franciákat, Garda Krisztina hat góllal terhelte meg az ellenfél kapuját, így a mieink játszhatnak az ötödik helyért a spliti női vízilabda Európa-bajnokságon. Az ellenfél a Horvátországot legyőző Izrael lesz.
Fölényesen nyertünk a franciák ellen (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Fölényesen nyertünk a franciák ellen (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
AZ 5–8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 19–9 (6–2, 4–4, 6–2, 3–1)
Split, 100
néző. V: Daszkalopulu (görög), Ivanovszki (montenegrói)
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – Szilágyi D. 2, Gurisatti 2, MÁTÉ ZS. 2, PARKES 2, GARDA 6, Vályi V. Csere: Kiss A. (kapus), Farkas T. 2, Leimeter 2, Mahieu, Horváth B., DÖMSÖDI 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
FRANCIAORSZÁG:
Collas – Daule, GUILLET 4, Bouloukbachi, Le Roux, Dhaullin 1, Millot. Csere: Fanara, Kretzmann-Bahia 1, Fitaire 1, Battu, VERNOUX 2. Szövetségi kapitány: Emilien Bugeaud
Gól – emberelőnyből:
9/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből:
4/4, ill. 1/1
Kipontozódott: Kretzmann-Bahia (20. p.), Fanara (28. p.), Mahieu (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– A franciák sokkal keményebb ellenállást tanúsítottak, mint általában szoktak, bár tény, hogy mi csalódottabban játszottunk, mintha az Európa-bajnokság másik fázisában találkoztunk volna velük. Nem is terveztem, hogy találkozunk velük a tornán, de nem a vágyakról beszélünk, hanem a realitásról, az utóbbi pedig az volt, hogy a miénk jobb csapat, és ezt be is bizonyította. Annak ellenére, hogy kaptunk kilenc gólt, elégedett lehetek, mert a fiataljaink jól szálltak be a mérkőzésbe, és a rutinosabbak közül is jó néhányan hozzátették a magukét.
Emilien Bugeaud: – Elég jók voltunk támadásban, de az emberelőnyös játékunkkal nem lehetek elégedett, még a felét sem használtuk ki a lehetőségeinknek. Kilenc gólt lőttünk a világ egyik legjobb csapatának, erre eddig nem voltunk képesek az Európa-bajnokságon. Nagyon jó szellemiséggel és harcosan játszottunk a mérkőzés közepén, persze a magyar válogatott sokkal jobb nálunk, és kialakította a tízgólos különbséget.

A másik mérkőzésen:

Izrael–Horvátország 15–8 (3–3, 5–1, 5–2, 2–2)

ÖSSZEFOGLALÓ

Le sem tagadhatták volna a magyar válogatott játékosai a bevonuláskor, hogy nem erre a meccsre készültek a Splitben zajló Európa-bajnokság utolsó előtti női játéknapján. Elvégre nem a szerdai nyitó meccsen akartak játszani, nem a franciák ellen és nem az 5–8. helyért – minden más stimmelt... A találkozó ráadásul különösebb izgalmakat sem ígért, a 2020-as budapesti Eb negyeddöntőjében például 16–3-ra nyertek a mieink, és akkor Mahieu Geraldine még a franciákat erősítette, aki azóta már, ugye, nálunk centerezik. Honosított játékosunk egyébként a Himnuszt énekelte, a Marseillaise alatt pedig tisztelettudóan vigyázzban állt – szép gesztus volt.

VÉLEMÉNY

SZILÁGYI Dorottya, a magyar válogatott szélsője: – Jól kezdtük a mérkőzést, olyan védekezést választott a stábunk, amivel sikerült meglepni a franciákat. Utána viszont nagyon összekapták magukat, és olyan agresszív francia válogatott ellen játszottunk, amilyennel még nem találkoztam. Nem volt egyszerű a mérkőzés semmilyen szinten sem, de hoztuk a kötelezőt, mindenkinek jó volt a hozzáállása, örülök, hogy tíz góllal nyertünk. A következő mérkőzésen is kötelező lesz a győzelem, amellett kiegyensúlyozottabb játékot várunk el magunktól.

A mieink néhány elszórt labda után elkezdték a gólgyártást, 3–0-nál pedig időt kért a francia kapitány. A folytatásban akadtak is szép megoldásai az ellenfélnek, csak hát mindegyikre jutott két hasonló magyar megmozdulás. A negyeddöntőben elszenvedett vereség azért éreztette a hatását, dekoncentráltak voltak a mieink, a franciák 8–2-ről 9–6-ra zárkóztak fel. Bíró Attila időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben, és a nagyszünetben is bőszen magyarázott az övéinek.

Nem mondhatjuk, hogy a térfélcsere után minden flottul ment, de azért a félidőben kapust cserélő magyar válogatott a csapatkapitány Garda Krisztina vezérletével szépen visszaállította a hatgólos különbséget, mi több, az utolsó negyed előtt már kétszer annyit lőtt, mint a harcias ellenfele (16–8). A végére annyi kérdés maradt, hogy Mahieu betalál-e szülőhazája válogatottja ellen, de lőtt gól nélkül kipontozódott.

A magyar válogatott hullámzó játékkal is magabiztosan, 19–9-re győzött, és pénteken az ötödik helyért játszik Izrael ellen – legalább a szépségtapasz meglesz a negyeddöntő okozta seben.

 

PERCRŐL PERCRE

split2022.microplustimingservices.com
split2022.microplustimingservices.com



7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

7. perc Horváth lő végül... a blokkba.

7. perc Magyar időkérés. Hét a hat elleni gyakorlás lesz.

7. perc A franciák soha nem lőttek még tíz gólt a magyaroknak...Jól védekezik Horváth, így most sem fognak.

7. perc Szilágyi hatméteres lövése a lécet találja el.

6. perc Garda pattintása mesteri. 9–19! Szerintük eldőlt...

6. perc Rossz magyar figura. Mahieu meg kipontozódik. Kiss védi Millot lövését.

5. perc Ez igen, Vernaux a bal szélről irgalmatlan nagy gólt lő, jobbal, kiszorított helyzetből. Kiss csak beleérni tudott.

4. perc Jó védekezés, kétszer is, majd ötméteres, Fanara végleg kiáll, Leimeter nem kegyelmez. Ballal a bal felsőbe! 8–18!

3. perc Máté húzása nem a legjobb lövésnek, de zseniális gólpassz, a bal alsó elől Dömsödi az üres kapuba pöcköli a labdát.

2. perc Leimeter hatalmasat blokkol Bouloukbachi egyméteres húzásánál!

2. perc Francia időkérés.

2. perc Millot lövését blokkolják.

1. perc Szilágyi kiáll, a második személyi hibája.

1. perc Mienk a labda ismét. Farkas lövése a kapusé.

1. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet
Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet



7. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

7. perc
Kivédekezzük, Leimeter eléri Battu csavarását, Kiss távolija a kapusé.

7. perc
Éppen elég Máténak egy pazar ejtéshez!

7. perc Rossz francia lövés, van még hátra fél perc.

7. perc Szilágyi jobbra emeli a labdát kapáslövésre Leimeternek, bent is van! 8–15!

6. perc Mahieu ügyesen védekezik, Garda hatról a léc fölé pattintja a labdát.

5. percGarda szerencsés gólt lő, a kapufáról a kapusra pattant a labda, onnan meg a gólvonal mögé.

5. perc Guilletnek is négy, a bal szélről nagy gólt lő a léc alá. AZ IGEN, Farkas ritka szép gólt teker maga mögé a bal felsőbe! 8–13!

4. perc Bahia emelése Kiss kapusé, kontra, Vályi beadása Parkesé, akit elnyomnak. Ötméteres, Garda a léc alá lő. Négy lövés, négy gól ma a magyar hölgytől. 7–12!

3. perc Parkes kiáll, szerencsére Vályi blokkolja Battu lövését. De ismét rontunk elől a bejátszással...

2. perc Rossz bejátszás Parkesnak Mátétól.

1. perc Vályi nagyon gyors, Garda emelése után Gurisatti egy méterről lőhet gólt. Fanara előtte azonban betalált, így nem nőtt az előny. 7–11

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
(Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

A negyeddöntőben Hollandia várt Emilien Bugeaud együttesére, amely már a nagyszünetben hatgólos hátrányban volt, s végü 22–3-as vereséget szenvedett. A közelmúlt alapján a magyar válogatott ellen sem lesz győzelmi esélye a franciáknak, ám Louise Guillet villanásaira érdemes lesz felkészülniük a mieinknek, a rutinos csapatkapitány ugyanis már kilenc gólnál jár a tornán.

Szegeden és Budapesten kellemes meglepetést okozott a francia válogatott bátor, szervezett játéka, ám az esélyesség terhét még szoknia kell az együttesnek, az Eb csoportkörében ugyanis az olasz és a spanyol csapat mellett Izraeltől is kikapott, míg a szerény játékerőt képviselő Szerbiát egy góllal, 15–14-re tudta legyőzni.

7. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

7. perc Garda nagyon messziről majdnem gól lő...

7. perc Ismét. Magyari ziccert véd aztán, kissé balról, három méterről Garda a rövid alsóba lő jobbal. 6–10!

7. perc Rossz lövés nálunk és náluk is.

6. perc Magyar időkérés.

6. perc Magyari csak belekapi tud Guillet hatméteres lövésébe, 6–9!

5. perc Szilágyi kacsáztatja ötről jobbal a labdát a jobb alsóba. Leimeter kiáll, azonnal büntet közelről Fitaire.

4. perc Garda kiáll, hétről meg nagy gólt hajít a jobb felsőbe Vernaux. 4–8

3. perc Szilágyi lövése a kapufán csattan.

2. perc Szép francia gól Bahiától, pazar ejtés fél oldallal a kapu felé fordulva.

2. perc Jó védekezés, Garda közelről, négyről jobbal a jobb alsóba lő. 2–8

1. perc Zseniális, Parkes lábbal teszi fel magának a labdát centerben, és közelről a jobb alsóba lő. 2–7!

Vályi elhozza.

1. PERC FOLYTATJUK!

A legjobbakkal egyelőre nem veszik fel a versenyt, ám az elmúlt években stabilizálták helyüket a közvetlen elit mögött, a legutóbbi négy Európa-bajnokságon egyaránt hetedikek lettek, ráadásul az idei világbajnokságon is bejutottak a legjobb nyolc közé – történetük során először.

Célkeresztben a párizsi olimpia: a francia női válogatott két év múlva, hazai környezetben dobbantana nagyot, így az idei világversenyek elsősorban a felkészülést szolgálják a játékokra. A franciák az első Eb-ken kimondottan jól szerepeltek, 1987-ben és 1989-ben is bronzérmesek lettek, ám az ezredforduló elején több kontinenstornát is rendeztek nélkülük, így igencsak mélyről kellett építkezniük.

7. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

7. perc Máté ötméteres lövését fogja a kapus.

7. perc Garda Mahieu elé passzol, a víz alá viszik, ötméteres. Garda jobbal a jobb felsőbe: 2–6!

6. perc Mahieu-t szerelik, Magyari a lécre tol egy közeli, sistergős Dhaullin-bombát.

5. perc Dhaullin kétkapufás gólt lő kissé jobbról, ballal. Plusz Magyari Alda feje is beleért a kettő között. 2–5

5. perc Horváth lövése a kapufáról a kapusra pattan. Kettős emberelőny, szép pöttyintés Farkastól. 1–5

Mahieu volt francia válogatott.

5. perc Francia büntető, Mahieu csapott oda a ziccerben lévő támadónak, Guillet jobbal a bal alsóba talál. 1–4, betalált a házi gólkirály.

4. perc Francia időkérés.

4. perc Gurisatti szereli ellenfelét, megúszik, elkapja a kezét Bahia. Ötméteres, Szilágyi jobbal a jobb felsőbe lő. 0–4!

3. perc Máté négyről, kissé balról jobbal a rövid alsóba talál. 0–2! Máté jól védekezik, Gurisatti meg a jobb felsőbe lő ötről.

2. perc Garda jól védekezik, Gurisatti rossz emelését Parkes elé teszik a franciák, és a magyar játékos az üres kapuba passzolja a labdát. 0–1

1. perc Vályi elhozza a labdát, de rossz a bejátszás Parkesnak, Gurisatti ziccerét kitolja a jobb alsó elől Collas kapus.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink kék sapkában, a vendégek fehér sapkában.

A mérkőzés első negyedében nagyon későn lőttük az első gólunkat, egyáltalán, nagyon későn lőttünk először kapura, mert folyamatosan a centert kerestük, és elmaradtak a lövések. Úgy érzem, hogy kapkodtunk, amikor be lehetett volna tenni a labdát centerbe, továbbpasszoltuk, amikor lőni lehetett volna, jött a bejátszás… Többnyire rossz döntéseket hoztunk. A folytatásban nem lehet más célunk, mint az önbizalomszerzés, előtte pedig meg kell beszélnünk, hogy mi is történt a negyeddöntőbenHorváth Brigitta, a magyar válogatott balkezese

Apróságokon múlt a negyeddöntő, valamiért nem érdemeltük meg a győzelmet, és ez csak rajtunk múlt. Kétezertizennyolc óta minden világversenyen részt vehettem, és még sosem játszottam az ötödik helyért. Ezúttal ez is megtörténik, ám ez is elősegíti a csapat jellemfejlődését. Hiszem, hogy semmi sem történik véletlenül. Az egész Eb alapján nem érdemeltük volna meg, hogy a négy közé jussunk, nem tudom miért… Látszik, hogy nagyon sokat kell még tennünk egymásért a vízben Leimeter Dóra, a magyar válogatott balkezese

Egyértelműen több volt ebben a mérkőzésben, de ha azt nézem, hogy azok a spanyol játékosok lőtték a gólokat, akikről megbeszéltük, hogy lehetőség szerint kapura se lőjenek, valamint három centerakciógólt kaptunk, azt kell mondanom, hogy ellenfelünk megérdemelten van ott a négy között. Nagy nehezen visszaküzdöttük magunkat, majd demoralizáló módon jöttek az ellenfél góljai centerből, ez elbizonytalanította a védekezésünket, és kihatott a támadásra is. Megkaptuk a fórokat, de nem lőttük be őketVályi Vanda, a magyar válogatott, szélsője

„Úgy kezdtünk, ahogyan elterveztük, a ráúszásnál elhoztuk a labdát, majd betettük zárásba, abból lett egy kiállítás, a fórt úgy játszottuk meg, ahogyan megbeszéltük, csak éppen nem ment be a lövés. Tudom, hogy a sportban nincs ha, de ha ez bemegy, minden másképpen alakul – értékelt Gurisatti Gréta, a magyar válogatott szélsője, aki 19 góllal fölényesen vezeti a góllövőlistát. – Amikor feljöttünk öt-ötre, újra megvolt az esélyünk, ám nem éltünk vele. Nem a legjobb formánkban vagyunk itt, ennek majd megkeressük az okát, de az első két rosszul sikerült meccs után megvolt a lehetőségünk a négy közé jutásra, ami szerintem nagy bravúr, nem sok csapat tudta volna így összerakni magát – persze ez nemigen vigasztal. Az eredménytől függetlenül tartom, hogy ez nagyon jó csapat, sajnálom, hogy így alakult, megszerezzük az ötödik helyet, ez nem is lehet kérdés. Ez az Eb mindenkinek jó tanulsággal szolgálhat, biztos vagyok benne, hogy lesznek pozitív hatásai.”

A játékosok nyilván szomorúak voltak az elveszített negyeddöntőt követően, de nem fogták fel tragédiaként az eredményt. Mentséget nem kerestek, a hiányzókkal nem takaróztak, és kellően önkritikusan nyilatkoztak.

„Azért fájó az eleje, mert azt könnyebben lehetett volna hozni, ebből is tanulni kell – mondta Bíró Attila. – Az első két napon semmi sem sikerült a sűrű sorsolással, azonban a jövőre nézve fontos tanulság lesz, hogy a világversenyek első meccsét, akármilyen játékkal is, de meg kell nyerni – pláne, ha két és fél perccel a vége előtt két góllal vezetünk.”

Nyilván késő bánat, de ha a mieink legalább az egyik csoportrangadójukat megnyerik, simán bejutnak a négy közé, hiszen akkor az izraeliek ellen lehetett volna edzeni egy jót a negyeddöntőben. Azonban a görögöktől nyertes állásból, míg a hollandoktól simán kikapott a csapat, ezért a spanyolokkal találkozott.

 


 

„Két hónap alatt kétszer nehéz csúcsformába lendülni, ugyanakkor ebben a csapatban több volt. Lehet, hogy nem a spanyolok ellen, de az első két csoportmeccsen biztosan, ilyen szempontból nem vagyok elégedett  – tette hozzá a kapitány. – Tavaly három meccset játszottunk a spanyolok ellen, tény, hogy a legfontosabb mérkőzésen, az olimpiai elődöntőben kikaptunk, a másik két alkalommal viszont legyőztük őket. Nincs abban tendencia, hogy ismét kikaptunk, egyébként jobb csapatuk van, de igyekszünk felnőni hozzájuk. Már az idén is volt egy döntetlenünk ellenük, tehát nem olyan egyértelmű a különbség, ám az adott napon a jelenlegi csapatunknál jobbak voltak.”

Amint számtalanszor leírtuk, a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita pihenőt kapott, Rybanska Natasamegsérült, vagyis a vb-csapathoz képest két alapemberét nélkülözte a magyar válogatott az Eb-n.

„Ugyan ez másik csapat, mint amelyik ezüstérmes lett a budapesti világbajnokságon, mégis bíztam benne, hogy sikerül bejutnunk a négy közé– mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. – Egyszer fordult elő velünk, hogy az ötödik helyért kellett játszanunk világversenyen, ha ötévente történik hasonló, azt azért aláírom. Biztosan nehéz lesz felrázni a csapatot a folytatásra, de megoldjuk, mint ahogy a kétezertizenhetes világbajnokságon is megoldottuk. A hátralévő két meccsen még mindenkinek bizonyítania kell, hogy helye van a magyar válogatottban.”

Kétszer is visszakapaszkodott női vízilabda-válogatottunk a spanyolok elleni negyeddöntőben, azonban négy góllal alulmaradt, és csupán az 5–8. helyért folytathatja a spliti Európa-bajnokságon. Tragédia nem történt, elvégre a világbajnokság volt az év főversenye, amelyen csodálatos ezüstöt nyert a csapat, de azért ennél többet vártunk az Eb-n is.

A főszereplők szerint a sok kihagyott emberelőny és a három kapott centerakciógól pecsételte meg a magyar női vízilabda-válogatott sorsát az Eb-negyeddöntőben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik