Női vízi Eb: Bíró Attila együttesének nem sikerült ismét felpörögnie

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.09.12. 10:24
null
Fotó: Mirkó István
Három elveszített rangadó után ötödikként zárt a magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, a helyezés mellett a mutatott játék sem volt az igazi.

Maga a szövetségi kapitány is érdeklődve várta, mire lesz képes a női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon csapatkapitánya, vezére és vitathatatlanul legjobb játékosa, Keszthelyi-Nagy Rita nélkül.

Aki nem tudná, a 8-as számú sapka állandó birtokosa előre tervezett pihenőt kapott, hogy a párizsi olimpiáig vezető meglehetősen meredek úton feltöltődve vezesse a társaságot – 2009 után először nem csillogtatta meg páratlan képességeit világversenyen. Bíró Attila tehát fiatalított, majd miután Rybanska Natasa megsérült, még annál is fiatalabb együttest vitt ki Splitbe, mint tervezte.

A KÜLÖNDÍJASOK
Gólkirálynő: Gurisatti Gréta (27 gól)
A legjobb kapus: Martina Terré (Spanyolország)
A legjobb játékos: Elefteria Plevritu (Görögország)

Ahol aztán kiderült, hogy a csapatot nem sikerült két hónapon belül másodszor is felpörgetni, a mieink meg sem tudták közelíteni azt a teljesítményüket, amellyel júliusban világbajnoki ezüstérmet nyertek. Ilyen feladattal sem Bíró Attila, sem más nem szembesült eddig, és talán nem véletlen, hogy az Eb-döntőben a világbajnoki ötödik verte meg a világbajnoki hetediket. A kapitány dolgát egyébként az is alaposan megnehezítette, hogy a torna előtt több játékosa is megbetegedett, ennek utóhatását még a kontinensviadal elején is érezték a pólósok, de rá jellemző módon ezzel egyáltalán nem takarózott az immár mesteredzői titulust viselő szakember.

Ha a szikár tényeket nézzük, a magyar válogatott mindhárom valamirevaló mérkőzésén kikapott az Eb-n, a csoportban huszonnégy órán belül elveszített két rangadó egyenes következménye lett, hogy a negyeddöntőben a kellemes pancsolás helyett ki-ki meccset kellett játszani a spanyolokkal, és ugyancsak alulmaradtak a mieink. Nyilván a spanyolok elleni vereség benne van a pakliban, ám ha csak a görögök ellen az utolsó két és fél percben, kétgólos előnyről elbukott meccset megfogja a mentálisan nem friss, tudása nagyjából hatvan százalékát kijátszó társaság, az ötödik helyért legyőzött Izrael jött volna a negyeddöntőben…

 

Gurisatti Gréta gólkirálynő lett, de jobban örült volna a négy közé jutásnak (Fotó: Mirkó István)
Gurisatti Gréta gólkirálynő lett, de jobban örült volna a négy közé jutásnak (Fotó: Mirkó István)

És akkor legfeljebb a játék miatt kesergünk, a helyezés miatt aligha, bár ahogy Bíró Attila mondta, ha ötévente egyszer nem jut négy közé a csapata világversenyen, akkor azt azért aláírja. Egyébként az alacsonyabban rangsorolt válogatottakat a csoportban és a helyosztókon is megvertük, ez tiszta sor, ám ez legfeljebb arra volt elég, hogy a játékosok emelt fővel távozzanak Splitből. Az ötödik helyezés egyébként tényleg a minimum, ennél hátrébb Eb-n sosem végzett a magyar női válogatott.

Sok problémával kellett szembenéznie Bíró Attilának, aki a későbbiekben biztosan felhasználja a most szerzett tapasztalatokat (Fotó: Mirkó István)
Sok problémával kellett szembenéznie Bíró Attilának, aki a későbbiekben biztosan felhasználja a most szerzett tapasztalatokat (Fotó: Mirkó István)

Bíró Attila két kérdésre keresett választ, és egyikre sem olyan felelet érkezett, mint amilyet szeretett volna. Az érdekelte, hogy a fiatalok hol tartanak a nemzetközi szinthez mérve, valamint az, hogy Keszthelyi-Nagy Rita távollétében kik képesek vezérszerepet betölteni. Nos, a fiataloknak voltak villanásai és biztató momentumai, de még rengeteget kell fejlődniük és nem utolsósorban erősödniük. Ami pedig a vezérszerepet illeti, igazából a rangadókon láttunk egy-egy jó egyéni teljesítményt – leszámítva a hollandok elleni terített betlit –, azonban markáns, kiegyensúlyozott játékot senki sem nyújtott, azzal együtt, hogy Gurisatti Gréta gólkirálynő lett.

Nagy gond persze nincs, az év fő versenye a vb volt, az ott megnyert ezüst­érmet pedig nem homályosítja el – a mi szintünkön – gyengébb Eb-szereplés. Tanulságos két és fél héten van túl a kapitány és az összes játékos, a tanulságokat egészen biztosan mindenki levonja.

Szövetségi kapitány, Bíró Attila 6
A szövetségi kapitány Keszthelyi-Nagy Rita távollétével előre számolt, Rybanska Natasa sérülése viszont felborította a játékrendszerét. A két és fél perc alatt, kétgólos vezetésről elveszített görögök elleni meccsen sokáig rágódott, a hollandok elleni kiütéses vereség pedig biztosan nem lesz a kedvenc mérkőzése. A spanyolok elleni negyeddöntőre felrázta a csapatot, ám ez önmagában nem volt elég. Volt és lesz is jobb tornája, ettől a helyezéstől nem lett rosszabb edző, mint az olimpiai bronzérem vagy a világbajnoki ezüstérem megszerzésekor volt. Ezeket a tapasztalatokat egészen biztosan felhasználja majd. A fiataloktól ő is többet várt, a keresett vezéreket pedig nem találta meg.
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.64

MINIINTERJÚ LEIMETER DÓRÁVAL, A MAGYAR VÁLOGATOTT BALKEZESÉVEL

– Mennyire tudták magukat felpörgetni az ötödik helyért játszott mérkőzésre?
– Azt beszéltük meg a lányokkal, hogy jó érzésekkel szeretnénk távozni az Európa-bajnokságról, és így is történt. Célunk volt, hogy ne kapjunk négynél több gólt, ez nem sikerült, és mivel minden további kapott gól egy kilométer úszást jelentett, három kilométernél állt meg a számláló. Összességében pozitív volt a kép, az utolsó meccsen végre úgy tudtunk játszani, ahogyan egyébként képesek vagyunk rá.

– Mit tudnak magukkal vinni a tornáról?

– Elsősorban azt, hogy mindenkitől többre van szükség. Nem is feltétlenül egyénileg – bár az nagyon jó, ha minden meccsen van kiemelkedő egyéni teljesítmény –, hanem csapatként össze kell állnunk és egymást támogatva vízilabdázni. Biztosan lesznek még konklúziók, de hosszú volt a nyár, és mindenkiben le kell ülepednie még a történteknek. Kisebb hullámzás engedhető meg a mérkőzéseken belül, és csökkenteni kell az eladott labdák számát. Többismeretlenes az egyenlet, de megoldjuk ezt is, és a világliga nyolcas döntőjében már erősebb és összeszedettebb csapatot láthat mindenki.

Leimeter Dóra (Fotó: Mirkó István)
Leimeter Dóra (Fotó: Mirkó István)

– Előfordul majd, hogy ugyanúgy két világversenyen kell helytállni, mint az idén. Segíthetnek a mostani tapasztalatok?
– Mindenképpen! A szakmai stáb tudja majd, hogy min kell változtatni. Fontos lesz, hogy a második világversenyre még jobban felkészüljünk mentálisan, mert fizikailag nem volt problémánk. Elkezdtük beépíteni az új játékosokat, láttuk, hol vannak még hibák. Tanulságos volt az Európa-bajnokság – nyilván jobb lett volna úgy levonni a konzekvenciákat, hogy közben azért a legjobb négy között vagyunk. Nincs okunk a szégyenkezésre, az összes meccsen mindent megtettünk, ez most ennyire volt elég. Erősebben térünk vissza!

 

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NS-szakértő: Petrovics Mátyás, az FTC-Telekom utánpótlásedzője
„Ez az Eb is megmutatta, hogy mennyire egységes az élmezőny, ezért is nagy fegyvertény, hogy az elmúlt öt évben a magyar női válogatott minden nagy világversenyen bejutott a legjobb négy közé. Ezúttal nem sikerült, de szó sincs arról, hogy lehajtott fejjel kellene hazakullogni, elvégre két hónappal ezelőtt világbajnoki ezüstérmet szerzett a csapat. Akik nem voltak ott a vb-keretben, nyilván csalódottabbak, hogy az Eb-n nem jött ki a lépés, többeknek ez volt az első világversenye, amelyről érthető módon szerettek volna éremmel hazatérni. Benne is volt a pakliban, de sajnos az igazán fontos találkozók rosszul sikerültek, gondolok itt a görögök és a hollandok elleni csoportmeccsre és a spanyolok elleni negyeddöntőre. Az elmúlt években kevésbé eredményes riválisok nagyon motiváltak voltak, s bár a mieinken is láttam az akarást, nagyon hiányzott egy olyan vezéregyéniség, mint Keszthelyi-Nagy Rita. Kimagasló teljesítményről ezúttal nem beszélhetünk, Gurisatti Gréta gólkirálynői címe szép teljesítmény, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a három erős rivális mellett öt gyengébb ellenféllel is találkoztak a lányok, azokat a találkozókat nem tekintem mérvadónak. A fiatalokban még bőven van kiaknázatlan lehetőség, hosszú távon Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma, Szegedi Panni, Faragó Kamilla és Farkas Tamara is meghatározó tagja lehet a válogatottnak. Ha továbbra is ilyen ütemben fejlődnek, versenyhelyzetet tudnak teremteni, ami a rutinosabb játékosoknak is jót tehet.”
A női vízilabda Európa-bajnokság végeredménye
Európa-bajnok: Spanyolország (Paula Camus, Anna Espar, Laura Ester, Judith Forca, Maica García, Irene González, Paula Leitón, Cristina Nogue, Beatriz Ortiz, Pili Pena, Nona Pérez, Paula Prats, Elena Ruiz, Martina Terrés, szövetségi kapitány: Miguel Oca), 
2. Görögország
3. Olaszország
4. Hollandia
5. MAGYARORSZÁG (Dömsödi Dalma, Faragó Kamilla, Farkas Tamara, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Kiss Alexandra, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Peresztegi-Nagy Kinga, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, szövetségi kapitány: Bíró Attila)
6. Izrael
7. Franciaország
8. Horvátország
9. Szerbia
10. Németország
11. Románia
12. Szlovákia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik