Hasonlóan küzdelmes jelenetekre az új idény döntőjében is számíthatunk, hiszen ismét az FTC és az OSC csatázhat az aranyéremért (Fotó: Koncz György)

 

TUDNIVALÓK

A 16 csapatos férfibajnokságban némileg átalakult a lebonyolítás. Megmaradt, hogy az előző idény eredményei alapján sorsolással két nyolcas csoportot alakítottak ki. Az A és B jelű nyolcasban mindenki kétszer játszik mindenkivel. A 14 forduló eredménye alapján csoportonként az első négy a felső-, a második négy az alsóházban folytatja, minden csapat viszi magával a pontokat. A felső- és az alsóházban csak azok játszanak egymással, akik az alapszakaszban nem találkoztak: gyakorlatilag eltűnt egy szakasz a bajnokságból, már nem négyes csoportokra osztva vívnak meg a csapatok a helyezésekért, hanem a középszakasz végén kialakult sorrend alapján következik a rájátszás. Az első és a második döntőt játszik, a harmadik a negyedikkel csap össze a bronzéremért. A bajnoki címért folyó párharc az egyik fél második győzelméig tart, holott eddig három siker kellett a dicsőséghez. Az első három helyezett a BL-ben indulhat, a negyedik az Eurokupában, ha pedig BL-induló nyeri meg az MK-t, a bajnoki ötödik is nevezhet az Eurokupában. A 16. helyezett csapat kiesik, a 15. két győzelemig tartó párharcot játszik az ob I/B második helyezettjével.

Alapszakasz: 2019. szep­tember 4.–2020. február 29.
Középszakasz: 2020. március 7.–május 13.
Rájátszás: 2019. május 16., 23., 27.
Osztályozó: 2020. május 30., június 3. és 6.
Tv: M4 Sport
Internet: nso.hu, waterpolo.hu

Új szabályok szerint, de egészen biztosan a megszokott színvonalon játszanak a csapatok az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokságban, amelyet a világ legerősebb bajnokságaként szokás emlegetni. Ez még akkor is így van, ha az ob I-ben játszó olimpiai bajnokok száma az új idényben tíz alá csökkent. Az előzőben még 11 olimpiai győztes tempózott a medencében, de a nyáron két szerb klasszis, Sztefan Mitrovics és Milan Alekszics másik országba igazolt, míg Kis Gábor és Kiss Gergely szögre akasztotta a sapkáját. Utóbbi két játékos visszavonulása után már csak az FTC csapatkapitánya, Varga Dénes és az Egerben játszó Hosnyánszky Norbert maradt aktív a magyar olimpiai bajnokok közül. Hogy mégsem csak hét aranyérmes pólózik az ob I-ben, az a Szolnoknak köszönhető, amely éppen Kis Gábor helyére szerezte meg a szerb Dusko Pijetlovicsot. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy a parton is sétálgat néhány olimpiai bajnok: Benedek Tibor az UVSE-t, Varga Zsolt az FTC-t, míg Zsivko Gocics a Szolnokot irányítja.

Az erőviszonyok abban a tekintetben nem változtak, hogy az új idény ugyanúgy a sorozatban harmadik bajnoki címének megszerzésére törekvő FTC és a trónkövetelő OSC párharcát hozhatja a bajnoki aranyért. Ez a két együttes egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. A fővárosi dominancia nem előzmények nélküli, hiszen 1965 és 2010 között – tehát megszakítás nélkül 46 idényben – budapesti győztese volt az ob I-nek.

Az OSC a trónfosztás érdekében együtt tartotta ezüstérmes csapatát, amelyet meg is erősített a Szolnokról elcsábított szerb olimpiai bajnokkal, Andrija Prlainoviccsal, de az FTC sem tétlenkedett. A zöld-fehéreknél együtt maradt a csapat magja, a távozó Sztefan Mitrovicsot és Szlobodan Nikicset a görög Jannisz Funtulisszal és a kanadai Nicolas Constantin-Bicarival pótolták, ráadásként megszerezték ugyancsak Szolnokról az egyre karakteresebben játszó Zalánki Gergőt. A Ferencvárost minden sorozatban győzelemre vezető Varga Zsolt így három balkezessel vághat neki az idénynek, amit magyar edzőként legutóbb Kemény Dénes mondhatott el magáról a korszakos, három olimpiát megnyerő válogatott élén.

A bronzéremért is hatalmas csata várható, a Szolnok és az Eger is átalakult az elmúlt években (miután az FTC és az OSC több mint húsz játékost igazolt át ebből a két együttesből), de mindkét vidéki fellegvárban jó kis csapat van kialakulóban. Az 5. helyre bebetonozta magát a Miskolc, s a Honvéd helye sem kérdőjelezhető meg a felsőházban. Utánuk azonban teljesen kiegyenlítődött a mezőny, gyakorlatilag bármelyik együttes bekerülhet a felsőházba, vagy éppen küzdhet a kiesés ellen. A középső és alsó régiókban ugyanolyan kiélezett küzdelem várható, mint az érmekért.

NS-SZAKÉRTŐ

Cseh Sándor, BL-győztes edző:
„Nem sokat változtak az erőviszonyok. A Ferencváros legalább olyan erős, mint az előző évadban, egyik új igazolása, Zalánki Gergő topjátékossá nőtte ki magát. Az OSC egyben maradt, ráadásul érkezett Prlainovics, a csapat így próbál nagyobb ellenállást kifejteni a bajnok ellen. Úgy tűnik, még tisztábbak az erőviszonyok: az első két hely a Ferencvárosé és az OSC-é. A Szolnok szép csendben erős csapat lett kilenc-tíz magyar vagy szerb válogatott játékossal, ráadásul amíg Nagy Viktor ott véd, számolni kell vele. Az Egernél nagy kérdés, hogy előre tud-e lépni a negyedik helyről; meghatározó lesz, hogyan teljesít a kapus Kardos Gergely. Miskolcon maradt az előző idénybeli keret, amelynek volt stílusa, játéka, meglátjuk, az új edzővel milyen lesz. A BVSC jelentős és dicséretes fiatalításba kezdett, egyúttal rutinos játékosok távoztak, így nehéz idény vár rá. Az alsóbb régiókban korábban sokszor elmaradt a megfelelő sebesség, mindenesetre az UVSE és a Pécs játssza a leggyorsabb vízilabdát, és ezzel lépéselőnybe is tudnak kerülni. Nagy kérdés, mire lesz képes a Szeged. Az elmúlt években a KSI alapvetően ifjúsági csapattal indult, így sejthető volt, hogy búcsúzik. Most nincs ilyen csapat, izgalmas lesz a küzdelem az alsó régióban. Egész nyáron figyeltem az új szabályok hatását, nem érzem, hogy óriási változásokat hoznának.”

Drasko Brguljan és az OSC nem elégedne meg az ezüsttel (Fotó: Dömötör Csaba)
A NEMZETI SPORT TIPPJEI

Bajnok: FTC
Ezüstérmes: OSC
Bronzérmes: Szolnok
4. hely: Eger
5–6. hely: Miskolc, Honvéd
7–8. hely: Pécs, Vasas
9–14. hely: BVSC, Debrecen, Szentes, UVSE, Tatabánya, Kaposvár
15–16. (kieső) hely: AVUS, Szeged

A nyáron három csapat gondolta úgy, hogy új edzővel vág neki az idénynek. Miskolcon Vidumanszky László váltotta Sike Józsefet, a kassai születésű, 250-szeres csehszlovák válogatott szakembernek pedig az a feladat jutott, hogy a legjobb négy közé vezesse a borsodiakat. Maradjunk annyiban, létezik ennél könnyebb kezdés is… 

Kaposváron idősebb Berta József visszalépett egyet, és a pécsiek korábbi másodedzőjének, Surányi Lászlónak kell megoldania, hogy a csapat ezúttal ne a kiesés elől meneküljön az egész idényben. Az élvonalba egy év után visszajutó Szeged irányítását Szabó Zoltán vette át Csányi Lászlótól, lapunk állandó szakértője tehát a gyakorlatban is bizonyíthat.

Az alapszakasz 7. fordulójában egyébként érdekes párharcnak lehetünk a szemtanúi, Szabó Zoltán ugyanis éppen Benedek Tibor ellen meccsel, akivel játékosként 25 évvel ezelőtt együtt nyertek Bajnokok Ligáját az Újpest színeiben.

Az ilyen párharcok miatt is várhatjuk az új idényt.

AZ IDÉNY…

…FELFEDEZETTJE LEHET: BAKSA BENEDEK

Csöbörből vödörbe került Baksa Benedek, és ennél nem is járhatott volna jobban!

A 19 éves UVSE-nevelés a legutóbbi idényben kitűnő tréner, Benedek Tibor keze alatt fejlődött, Egerben pedig Dabrowski Norbert nevelgeti majd, aki többször is bizonyította, hogyan képes tehetséges fiatalból megbízható, jó játékost faragni. Baksa fiatal kora ellenére volt az UVSE vezére, az olimpiai és világbajnokokat felvonultató mezőnyben 10. lett a góllövőlistán. Ideálisnak látszik a szintlépés, hiszen a hevesiek a dobogóért harcolnak majd, ráadásul a második számú európai kupasorozatban, az Eurokupában kellő nemzetközi rutint is szerezhet. Tippünk szerint belátható időn belül meghívót kap a felnőttválogatottba.

…ÁSZA LEHET: DUSKO PIJETLOVICS

Nem hittük volna, hogy megfelelően lehet pótolni Szolnokon a visszavonuló olimpiai bajnokot, Kis Gábort, de egy személyes kapcsolatokra is épülő nagy húzással talán sikerült, hiszen a Tisza-partra érkezik a mindent fontos címet (olimpiai, világ- és Európa-bajnokság) legalább egyszer elnyerő Dusko Pijetlovics. A széteső Dinamo Moszkvát elhagyó szerb klasszis részben az edző Zsivko Gociccsal ápolt jó viszony révén kerül Szolnokra. Jót tehet neki, hogy a világliga megnyerése után szabadságot kapott Dejan Szavics szerb kapitánytól, így kipihenten jön Magyarországra. Rutinosnak is mondhatjuk az egyáltalán nem fiatal centert, ám mert 34 évesen nyilván mindenütt fáj már kicsit, kérdés, hogyan bírja fizikailag a küzdelmet.

…FELZÁRKÓZÓJA LEHET: A VASAS

A korábbi bajnok Vasashoz semmiképpen sem illett, hogy az előző idény végén azt kellett számolni: osztályozó következik-e, vagy anélkül marad az élvonalban? Rutinos játékosok is érkeztek a Komjádiba, akik közül elsősorban az FTC-t ott hagyó center, Szlobodan Nikics kiemelendő. Mérsékeltebb terheléssel, a Vasasnak fontos mérkőzéseken (persze elvileg továbbra sem, mondjuk, az OSC-t fogják szorongatni a piros-kékek) óriási  segítség lehet, ami igaz a tapasztalt bekkre, Török Bélára is. A fiatal tréner, Bóbis Máté év közben vette át a csapatot Földi Lászlótól, első teljes vezetőedzői évében jobban kitöltheti a nem kicsi cipőt. Az erőviszonyokat figyelembe véve még a felsőház elérése sem lehetetlen.

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
16.00:
Tatabánya–PannErgy-Miskolci VLC
18.00: Szegedi VE–FTC-Telekom Waterpolo
19.00: PVSK-Mecsek Füszért–Szolnoki Dózsa
20.45: UVSE–Debreceni VSE
B-CSOPORT
17.00:
Kaposvári VK–RacioNet-Honvéd
19.00: Metalcom Szentes–ZF-Eger
19.00: AVUS Szombathely–BVSC-Zugló
19.30: VasasPlaket–A-Híd OSC Újbuda