„Go, go, Faragó!” – még 44 nap a rajtig

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 08:21
Faragó Tamás (3) gólkirály lett Kanadában (Fotó: Petrovits László)
A párizsi játékok kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

 

Becsületbeli ügy a vízilabda Magyarországon, avagy nemzeti sport! Ezen egyszerre nagy nyomást jelentő, ám annál megtisztelőbb és magasztosabb kijelentés létrejöttében hatalmas szerepe volt az 1976-os montreali olimpián aranyérmet szerző magyar férfiválogatottnak.

Ez volt a nemzeti csapat hatodik ötkarikás elsősége, amelyet olyan elsöprő fölénnyel nyert meg, hogy az utolsó, Jugoszlávia ellen 5–5-tel záruló rangadónak már nem volt tétje. Azelőtt Ausztrália (7–6), Kanada (4–2), az NSZK kétszer (4–0 és 5–3), Olaszország (6–5), Hollandia (5–3) és Románia (9–8) is fejet hajtott Gyarmati Dezső és Kárpáti György együttese előtt.

„Go, go, Faragó!” – így szurkolt a montreali közönség a „Pólósok pólósa”, Faragó Tamás nevével fémjelzett nemzeti csapatunknak Kanadában. A torna gólkirálya (22 gól) mellett a győztes csapat többi tagja is kivétel nélkül megérdemli, hogy leírjuk a nevét: Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Gerendás György, Horkai György, Kenéz György, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László, Sudár Attila és ifj. Szivós István. Mindannyian hatalmas alakjai a magyar és az egyetemes vízilabdának, közülük többen játékos-pályafutásuk után is tevékeny szerepet vállaltak a sportág fejlődésében.

Horkai volt az, aki az atlantai olimpia előtt elkezdte a fiatalítást, amely az újszerű edzésmódszereivel vegyítve megalapozta a Kemény Dénes irányításával a világot letaroló következő aranygenerációt, majd a 2014-ben a Vogel Soma, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám nevével fémjelzett ifjúsági válogatottat is korosztályos vb-aranyhoz segítette. Gerendás előbb a BVSC-nél, majd az Egernél épített ki dinasztiát, a szenvedélye és szókimondása a 70. születésnapja után sem kopott meg. Ugyanez igaz Faragóra is, aki Vasas-legendaként a mai napig rendszeresen látogatja szeretett klubja mérkőzéseit, 2005-ben pedig szövetségi kapitányként vezette világbajnoki címre női válogatottunkat. Legendáink közül sajnos már nincs közöttünk Konrád Ferenc, Csapó Gábor és ifj. Szivós István, ők már a mennyországban dobálják a gólokat.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik