Merész: Már van tekintélyünk, de felelősségünk is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.27. 13:24
null
Minden bizonnyal a britek elleni meccs után is pacsizhatnak a lányok (Fotó: MTI)
A női vízilabda-válogatott ma este bejuthat a legjobb nyolc közé a barcelonai világbajnokságon. Sőt! Nagy-Britannia legyőzése kötelező feladat Merész András együttese számára. Ennek ellenére, mai ellenfelünkről is készült videoelemzéssel a magyar kapitány, aki szerint az olaszok sima legyőzésével tekintélyt szerzett magának a csapat. De nemcsak tekintélye, hanem felelőssége is van a csapatnak.

„Ugyanúgy megcsináltam a kazah videót, ahogyan az olaszt, és elkészítem az angolokról szóló anyagot is. Velük könnyebb a helyzet, mert legalább vannak saját felvételeink. Mindenkit elemezni kell, mindenkiből felkészülünk, másként nem megy” – vázolta azt Merész András szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak, hogy az eddigi jó játék és a célként kitűzött éremszerzés ellenére is lépésről lépésre kívánnak haladni, s mivel legközelebb Nagy-Britannia lesz az ellenfél, belőlük készül fel a szakmai stáb és a csapat is.

A briteket pedig kiválóan ismerjük, hiszen az előző ciklusban a magyar bajnokságban is szerepelt az akkor még Fekete Szilveszter irányította válogatott, de új kapitányuk vezetésével is láttuk már őket: ott voltak a június végi Dunaújvárosi Főiskola-kupán. A helyzet nagyjából változatlan, kellemetlen, sokat úszó, erőszakos csapat, de ha hozzuk magunkat, nem okozhat gondot a nyolcaddöntő, és szerencsére semmi sem utal rá, hogy visszavenne a lendületéből az eddig jól játszó együttes.

„Pénteken egy kemény edzés is belefért, hiszen három nap van még a negyeddöntőig, addig pedig bármit ki lehet pihenni – mondta Merész, aki – a lépésről lépésre elv ellenére – a jelentősebb erőpróbára késztető negyeddöntőre is gondol már. – A csoportmeccseken, főleg az olaszok elleni találkozón nyújtott teljesítményünkkel tekintélyt szereztünk, egyúttal felelősségünk is van: valóban elvárják tőlünk a jó játékot, mert ez egy éremesélyes csapat. Visszanéztem azóta az olaszokkal vívott mérkőzést, és úgy láttam, vannak még tartalékaink. Amióta felnőttkapitány vagyok, ilyen jó sanszunk még nem volt az éremszerzésre, ennyire együtt még nem volt a csapat.”

Szóval úgy tűnik, minden okunk megvan a bizakodásra (Garda Krisztina megfázása a legnagyobb „gond”), attól pedig nem kell félni, hogy ebből a magasságból esnénk nagyot. Ez a társaság ugyanis nem az a fajta, amelyik elszáll egy-két nagy győzelemtől vagy szép góltól. Ráadásul aranyérme csak kevés lánynak van, sőt felnőttként más színű éremmel sincs tele a vitrin, vagyis a lányok biztosan megfeszülnek, hogy minél tovább jussanak.

Túl az angolokon, túl a negyeddöntőn, túl a világbajnokságnak helyt adó barcelonai Montjuic-hegyen is.

Egy hét múlva minden kiderül.

VIZES-VB
NŐI VÍZILABDATORNA, NYOLCADDÖNTŐ
Oroszország–Dél-Afrika 22–3 (5–0, 7–2, 6–1, 4–0)
Ausztrália–Üzbegisztán 25–2 (6–0, 5–1, 5–1, 9–0)
KÉSŐBB
12.10: Kína–Hollandia
13.30: Spanyolország–Új-Zéland
17.30: Egyesült Államok–Brazília
18.50: Kanada–Kazahsztán
20.10: Magyarország–Nagy-Britannia (Tv: m2)
21.30: Olaszország–Görögország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik