Csak a gólokat számoltuk

Vágólapra másolva!
2002.08.02. 22:49
Címkék
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Molnár Tamás (elöl) négy góllal ünnepelte meg huszonhetedik születésnapját
Nyilván nem utoljára győztek le minket a spanyolok az egyetemes pólótörténelem során, ám hogy még egyszer ennyi ajándékkal nem kedveskedünk nekik a sorssal karöltve, az már most megjósolható. Visszapörgetve a csütörtöki eseményeket, minimum elgondolkoztató, hogy Gómez két pattintott átlövését leszámítva az összes góljukat két méterről szerezték a hispánok. Az annyi mint hét. Elitszinten ez a nonszensz kategóriája. Két centergól, két húzás a falból emberelőnyben, plusz három közelről begyömöszölt labda, utóbbi mind egy-egy lecsorgó lövést követően. Ez három azon tizenegy labdából, amely hozzájuk pattant vissza elsődleges lövési kísérletüket követően. Utóbbi veszettül nagy szám, még nagyobb mázli, persze csak erre írni a vereséget nem volna ildomos. Hét közelről bevágott lövés – ebből négy üres kapura ment: Szécsi vagy kétségbeesetten szerelni akart, vagy az első lövés után próbálta maga alá "gyűjteni” a lábát – a védelem sorozatos rövidzárlatának súlyos bizonyítéka. Ez csak részben magyarázható a múlt heti, amerikai túra kilencórás időeltolódásának leküzdésével (tapasztalatból mondhatom: visszafelé mindig nehezebb). Szécsi Zoltán szerint ez is volt a gond ("a játékosok nagy része hajnal négytől csak forgolódik az ágyában, délután ugyan alszunk megint, de úgy ébredünk, mint akit kiütöttek”), Kemény Dénes viszont inkább a hosszú széria idegi túlterheltségére utalt, ám nem fogadta el magyarázatként ("sokadszorra kellett volna befagyasztanunk a vezetésünket, s ez most nem sikerült; viszont nem tudom, a koncentrációszint visszaesése menynyiben törvényszerű, elvégre ugyanazok lőttek kétszer is zsinórban három gólt, akik később hibát hibára halmoztak”). Egy biztos, mindenkinek magába kellett szállnia – más kérdés, hogy úgy tűnt, a mieink kaptak egy nap haladékot, elvégre a görögök aktuális gárdája egészen viharvertnek tűnt a nyitónapon.

Velük szemben csupán egyvalamit kellett megtenni: komolyan venni a találkozót. A csoportmeccseken akadt néhány alkalom, amikor az olaszok és a spanyolok szépen belesüllyedtek a maguk kis örvényébe, s épphogy ki tudtak kecmeregni onnan. Nos, a saját puccskísérletükbe belebukott ászokat nélkülöző hazai együttes ellenében alig két perc alatt kiderült, a csütörtökön megsebzett oroszlán igen komolyan gondolja a zsákmányszerzést. Az első három támadásunkat góllal zártuk: a 27. születésnapját ünneplő Molnár nyitott centerből, majd Kiss Gergő bombázott be egy fórt, Biros pazar beindulása pedig igazán élményszámba ment. Egy kissé eszement tüzelőgyakorlat miatt hovatovább szégyenkeznünk illett, ám a negyed hajrájában Fodor és Steinmetz Ádám gondoskodott a méltó különbségről (0–5). A folytatásban 0–6-nál Tsziklosz "beguruló” átlövése valóságos hangrobbanást idézett elő az apróságoknak is örülni bíró helybéliek körében – ennél többre nem nagyon számíthattak a drukkerek. Támadásban egyszerűen sansztalanul kísérleteztek a hellének, centerüket egy az egyben szerelgették le bekkjeink, a zóna áttöréséhez hiányzott a kellő lövőerő az ifjú karizmokból. Góljaink szaporítása jóformán csak a csatársor koncentrációján múlott: ez, akárcsak egy napja, ismét hullámzott hangyányit, a második negyed átalvását követően a második részre aztán megemberelték magukat játékosaink.
Minthogy a FINA-szabályok szerint a legnagyobb különbségű győzelem kiesik hármas holtverseny esetén, nem számított, mennyivel nyerünk: azok után, hogy az oroszok büntetőkkel győztek a spanyolok ellen, szombaton a mi esetleges sikerünkkel hármas holtverseny alakulhat ki, melyet az egymás ellen elért eredmények döntenek el. No most a matematika azt súgja, hogy egy 14–13-as magyar sikerrel még az oroszok is elégedettek lehetnének, így ugyanis a mi gólkülönbségünk a minitornán 22–22 lenne, az övék 26–26, míg a spanyolok 21–21-gyel bronzmeccsre kárhoztatnának. Persze, lehet éles is a meccs: az idén négyből négyszer nyertünk a nagy testvér ellen, minimum egy négyessel. Most ha csak kettővel kapnak ki, már kiesnek. A pénzdíjat tekintve minimum plusz-mínusz harmincezer dollárról van szó, vagy még többről. Majd kiderül, működnek-e náluk a régi reflexek.

Mestermérleg:
Panaiotisz Mihalosz: – A világ talán legjobb csapatával találkoztunk, fiatal játékosainknak remek lehetőség egy ilyen mérkőzés, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek. A lelkesedésükkel már most elégedett lehetek.
Kemény Dénes: – Az, hogy ennyi energiát mozgósítottak a fiúk, természetes reakció a csütörtöki vereséget követően. A reális különbség a két csapat között, annak ellenére, hogy a görögök kényszerből fiatalítottak, ennél azért kisebb. Azaz a számszerű eredményből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik