Úszás: Phelps üzent Csehnek! Irgalmatlan idő, ő a No. 1

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.08. 08:08
null
Michael Phelps világranglista-vezető időt úszott 200 pillangón (Fotó: Reuters)
Míg a világ úszóelitje a kazanyi világbajnokságon verseng és Cseh László káprázatos győzelmet aratott 200 pillangón, sőt a 100 pillangó címére is eséllyel pályázik, Michael Phelps San Antonióban ugrott medencébe – minden idők legeredményesebb olimpikonja büntetésben van ugyanis ittas vezetés miatt. Ha már ott volt, jobbat úszott Cseh vb-aranyat jelentő 1:53.48-as idejénél 200 pillangón. Már önmagában ez is elég üzenet a riválisoknak.

Phelps 1:52.94-es idővel csapott célba az Egyesült Államok San Antonióban zajló bajnokságán 200 pillangón. Az amerikai világklasszis vadul ünnepelt – 2009-es világcsúcsa (1:51.51) óta nem úszott ennyire remek időt. Az eredmény jobb Cseh László vb-aranyat érő kazanyi (1:53.48) vagy épp Chad le Clos londoni aranyérmes idejénél (1:52.96) is, ezzel Phelps átvette a vezetést a 2015-ös világranglistán.

„Az olimpiai év remek móka lesz. Ez az idő megmutatta, hogy bármire képesek vagyunk, ha eléggé akarjuk. Képes vagyok végrehajtani, amire ráállítom magam. Sajnálom, hogy nem vagyok ott a világbajnokságon, de jól érzem magam itt, jó visszatérni – és úgy gondolom, igen jól állunk. Száznál azt mondtam, csak menjen a vége is ilyen könnyedén. Százötvennél azt mondtam, elrugaszkodom rendesen a faltól, aztán zúzok, ahogy belefér” – nyilatkozta Phelps.

„A valaha bemutatott egyik legjobb úszása volt. Hosszú ideje nem láttam ilyen eltökéltnek. Elmondta, milyen taktikát tervez, és pontosan végre is tudta hajtani. Hosszú és nehéz út vezetett idáig, nem lehettünk biztosak benne, hogy ismét fel tud jönni a korábbi szintre” – kommentált Phelps edzője, Bob Bowman, aki lenyűgözőnek nevezte a héten Cseh László teljesítményét a kazanyi világbajnokságon.

Phelps – aki, úgy látszik, tanult a második ittas vezetés miatt történt letartóztatásából – terápiára ment Arizonába, az Anonim Alkoholisták gyűléseire jár, és fogadalmat tett, hogy Rióig egy kortyot sem iszik.

„Nagyon sok mindenen mentem keresztül. Most olyan laza vagyok, mint talán soha. Óriási dolog ez a mindennapi életemben is” – mondta.

A TOP 5 IDŐ 2015-BEN FÉRFI 200 M PILLANGÓN
1. Michael Phelps (amerikai) 1:52.94
2. Cseh László (magyar) 1:53.48
3. Chad le Clos (dél-afrikai) 1:53.68
4. Jan Switkowski (lengyel) 1:54.10
5. Szakai Maszato (japán) 1:54.24

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik