Vívás: megpróbálja folytatni a sikerszériát a junior női kardcsapat

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.10. 14:46
Címkék
A junior női kardválogatott ebben az évadban is címvédőként érkezik az Eb-re és a vébére, de már felnőttvilágbajnok nélkül.

Az elmúlt évadban Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna összetételben a világ-, valamint az Európa-bajnokságot is megnyerte a junior női kardcsapat. A lányok tehát folytatták a korábbi évekre jellemző sikerszériát, melyből nemrégiben még kivette a részét Pusztai Liza és Szűcs Luca is. Ebben a szezonban azonban már Battai és Keszei sem lehet ott a korosztályos világeseményeken, mindketten kiöregedtek az utánpótlásból.Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna összetételben a világ-, valamint az Európa-bajnokságot is megnyerte a junior női kardcsapat. A lányok tehát folytatták a korábbi évekre jellemző sikerszériát, melyből nemrégiben még kivette a részét Pusztai Liza és Szűcs Luca is. Ebben a szezonban azonban már Battai és Keszei sem lehet ott a korosztályos világeseményeken, mindketten kiöregedtek az utánpótlásból.

Hogy milyen minőséget képviseltek az elmúlt években a fiatalok az utánpótlás-megméretéseken, azt jelzi, hogy Battai, Pusztai és Szűcs is már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát a felnőttek között.

A következő generációnak tehát nem lesz könnyű fönntartania az eredményességet,

de azért Gulácsi Ferenc keretedzőnek lehet oka a bizakodásra. Már csak azért is, mert Spiesz Anna egyéniben legutóbb bronzérmet érdemelt ki a junior-vb-n és az U23-as Eb-n egyaránt, Domonkos Emese pedig kadét világ- és Európa-bajnokként lépett fel a korosztályba.

Domonkos Emese kadét világ- és Európa-bajnokként érkezett a juniorkorosztályba Forrás: FIE

Érdekesség, hogy a év eleji junior vb- és Eb-győzelem részese, Csonka Dorottya még ebben az évadban is kadétnak számít, tehát adott esetben ismét két korosztály fő viadalán szerepelhet. A kadétok – akik számára csak az Eb-n rendeznek csapatversenyt – egyébként a múlt idényben Csonka, Domonkos, Kónya Csenge, Tóth Nadin felállásban ezüstérmet nyertek a kontinensviadalukon.

Bízom nagyon az új generációban, akkor is, ha az teljesen nyilvánvaló, hogy az elmúlt évek eredménysorát nagyon nehéz lesz folytatni. De hogy megpróbáljuk, az nem is lehet kérdéses

– mondta Gulácsi Ferenc az szezon kezdetén.

A junior lányok első nemzetközi válogatóversenye december elején az antalyai világkupa lesz, melyen várhatóan Spiesz iskolai elfoglaltsága miatt nem vesz részt, de a többiek egyéniben és csapatban is bizonyíthatnak az erőfelmérőn. A hazai ranglistán néhány itthoni versenyt követően Spiesz, Domonkos, Kovács Zsanett, Kónya az első négy sorrendje.

(Kiemelt képünkön: Spiesz Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik