Labdarúgás: Dénes Adrián megküzdött az olaszországi lehetőségért

Borsos László utanpotlassport.huBorsos László utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 09:03
Címkék
A Fiorentina kötelékébe tartozó Dénes Adrián sokat fejlődött Olaszországban, az U19-es csapatot irányító Alberto Aquilani jó véleménnyel van a korábbi kispesti növendékről, aki fejlődése érdekében a Cesenánál tölti kölcsönben a tavaszi szezont.

Olasz Szuperkupa-győztes lett az U19-esek mezőnyében Dénes Adrián a Fiorentina korosztályos együttesével, amely az Internazionalét múlta felül – megjegyzendő, a magyar játékos csere volt. Az Orosházán született, 18 éves támadó 2021 nyarán a kispesti Magyar Futball Akadémiáról került a firenzei klubhoz, amely valamivel kevesebb, mint kétszázezer eurót fizetett a jobbszélső játékjogáért. A korosztályos válogatott ígéret útja azonban meglehetősen rögös volt Olaszországig, nem ajándékba kapta élete nagy lehetőségét.Dénes Adrián a Fiorentina korosztályos együttesével, amely az Internazionalét múlta felül – megjegyzendő, a magyar játékos csere volt. Az Orosházán született, 18 éves támadó 2021 nyarán a kispesti Magyar Futball Akadémiáról került a firenzei klubhoz, amely valamivel kevesebb, mint kétszázezer eurót fizetett a jobbszélső játékjogáért. A korosztályos válogatott ígéret útja azonban meglehetősen rögös volt Olaszországig, nem ajándékba kapta élete nagy lehetőségét.

Sokat fejlődtem a Budapest Honvédban, de számos nehéz időszakot éltem meg az akadémián. Tizenhárom évesen vidékről felkerülve nem volt zökkenőmentes a beilleszkedésem, nem volt könnyű az otthonomtól távol, ráadásul nem kaptam sok játéklehetőséget.

Olyan mélyre kerültem, hogy elgondolkoztam azon, abbahagyom és a tanulás felé veszem az irányt. A szüleim azonban biztattak, hogy ne adjam fel az álmaimat, hittek bennem mindvégig. Új lendülettel dolgoztam tovább, keményebben edzettem, mint a többiek, s egyszer csak beérett a munka a gyümölcse: az U17-ben alapemberré váltam, jó idényt futottam, a saját korosztályomban, az U19-es bajnokságban és az NB III-ban is játszhattam.

Maximalistaként mindig is az lebegett a szemem előtt, hogy külföldre kerüljek, sosem az motivált, hogy az NB I jelentse a végállomást. Schön Szabolcs példája inspirált, aki keményen megharcolt azért, hogy az Ajax felfigyeljen rá, és én is abban bíztam, ha mindent beleteszek, engem is megkeres egy nyugat-európai klub. Minden meccsen azt ismételgettem magamban, hogy jól kell játszanom, mert ki tudja, melyik csapat megfigyelője ül éppen a lelátón. Kétezerhuszonegy tavaszán több klub is megkeresett Olaszországból, nem haboztam, aláírtam a firenzeiekhez. Mindig is keményen megszenvedtem a sikerért, sosem hullott az ölembe, de ez nem is baj, mert így édesebb.”

Noha Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságának utánpótláscsapatához került, meglepte, mekkora a különbség infrastrukturális téren a kispesti és a firenzei körülményekhez képest a magyar egyesület javára, ám már a lila-fehérek első edzései rávilágítottak neki arra, hogy mindez egyáltalán nem lesz akadálya a fejlődésének – sőt.

Furcsa volt, hogy nem biliárdasztal-minőségű gyepen készülünk, de aztán belegondoltam, valamiért mégis előrébb tart az olasz futball a magyarnál.

Ennek egyik oka, hogy Olaszországban a fiatalok nincsenek elkényelmeskedve, itt nem lehet lébecolni. Szembetűnő, milyen nagy a mentalitásbeli különbség az otthonihoz viszonyítva: itt mindenki azért teper, hogy kemény munkával első osztályú labdarúgó legyen. Az edzéseken nem történik semmi máshogyan, mint Magyarországon, ugyanazokat a feladatokat kapjuk, csak a játékosok hozzáállása más, itt senki sem kérdőjelezi meg, hogy miért csinálunk egy-egy gyakorlatot, mindenki maximális összpontosítással, nagy intenzitással végzi a legegyszerűbbet is.”

Eleinte kevés játéklehetőséget kapott, edzői szerint ugyanis nagy volt a lemaradása taktikai fegyelmezettség szempontjából. Szüksége volt fél évre, mire alkalmazkodott, és azt követően több alkalmat kapott a bizonyításra, amit gólokkal, gólpasszokkal hálált meg az U18-as első osztályú bajnokságban.

„Olaszországban óriási hangsúlyt fektetnek a taktikára, hetente több videózásunk van. A jó jeleneteket nézzük meg többször, a rosszakat pedig a pályán szimuláljuk, hogy adott játékhelyzetben miként kellett volna helyezkednünk, döntenünk – olykor másfél órát szentelünk ennek. Sokat fejlődtem a klubnál, aminek eredményeképpen szeptember óta számos alkalommal edzhettem a felnőttcsapattal.

Kifejezetten tetszett a játékom Vincenzo Italiano vezetőedzőnek. Megtörtént, hogy öt-hat társammal együtt felvittek a hétfői edzésre, amely az Európa-konferencialiga-mérkőzésre történő felkészülés jegyében zajlott, és én voltam az utánpótláskorúak közül az egyetlen, akire a keddi és a szerdai tréningen is számítottak.

Nem lógtam ki a sorból, és bár nyilván hibáztam, soha nem álltam meg, nem hajtottam le a fejemet, hanem ugyanúgy odamentem a felnőttekhez, leütköztem őket, belementem a párharcokba. Próbáltam felhívni magamra a figyelmet, kitűnni a kortársaim közül.”

Az őszi szezont a Fiorentina U19-es, Primavera-csapatában töltötte, amelynél az egykori 38-szoros olasz válogatott középpályás, Alberto Aquilani keze alatt pallérozódhatott. Dénes Adriánnál rákérdeztünk, a Roma, a Liverpool és a Milan egykori kiváló labdarúgója milyen pályakezdő edzőnek.

Visszafogott, ugyanakkor nagyon jó szakember, aki meg tud tanítani futballozni. Minden területen remek meglátásai vannak, elképesztő érzékkel hangol a taktikán és reagál játékhelyzetekre. Mindig azt mondja, ne vesztegessük az időnket, és próbáljunk rátenni egy lapáttal.

Ha valakinek, Alberto Aquilaninak elhiszem, hogy kemény munkával odaérhetek a Serie A-ba.

Tehetséges játékosnak tart, akinek az első osztály szintjét megütő a rúgótechnikája, leginkább a mentalitásommal, a viselkedésemmel elégedett. Ennek ellenére kevés játéklehetőséget kaptam tőle az ősszel, a posztomon nem én vagyok az első számú kiszemelt.”

Dénes Adrián (az alsó sorban középen) Olasz Szuperkupa-győztes lett a Fiorentina U19-es csapatával. Forrás: Fiorentina

Mivel az idényben mindössze öt mérkőzésen lépett pályára, fejlődése érdekében a következő szezont a Cesena Primavera-csapatánál tölti.

Aquilani is megerősített abban, hogy jót tenne nekem fél év egy olyan együttesnél, amelyben rendszeresen megkapom a lehetőséget. Szeretnék bizonyítani a Cesena Primavera-csapatában, aztán felkerülni a harmadosztályban szereplő felnőttcsapathoz. Ehhez gólokra, gólpasszokra, s mindenekelőtt az önbizalmam visszaszerzésére lesz szükségem, de úgy érzem, megüthetem a szintet. Nagy terveim vannak, fokról fokra haladva szeretném felépíteni magamat, hogy idővel a Serie A-ban játszhassak. Ahogyan az is motivál, hogy magyar felnőttválogatott legyek, igaz, édesanyám lengyel származása révén elméletileg arra is lenne lehetőségem, hogy a lengyel nemzeti csapatban játsszak.”

 

(Kiemelt kép: Dénes Adrián. Forrás: Fiorentina)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik