Labdarúgás: Hollandiában tudják, mit akarnak a fiatalokkal

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.21. 13:51
Címkék
Két-két évig az Ajax, majd a PSV akadémiáján nevelkedett a korosztályos válogatott Horváth Olivér, akit megkértünk, vesse össze a holland utánpótlás-nevelést a magyarral. A 19 éves labdarúgó szerint hazánkban is vannak reménységek, csak amíg itthon „tutujgatják” őket, addig Hollandiában nagyon sokat várnak el a kivételes képességekkel megáldott fiataloktól.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy magyarként mindkét hollandiai topklub, az Ajax és a PSV utánpótlását is megjárták, de Horváth Olivér igen. A 19 éves ballábas támadó négy éve igazolt az MTK Budapestből Amszterdamba, majd 2018 augusztusában a nagy rivális eindhoveniekhez került. Sokat látott, sok mindent tapasztalt a világ futballjának legeredményesebb nevelőklubjai közé sorolandó egyesületekben – a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) áprilisi kutatása szerint az Ajax adta a legtöbb játékost az európai topligákba, a PSV hetedik ezen a listán –, ezért megkértük, magyarázza el, miben járnak előttünk a hollandok.Horváth Olivér igen. A 19 éves ballábas támadó négy éve igazolt az MTK Budapestből Amszterdamba, majd 2018 augusztusában a nagy rivális eindhoveniekhez került. Sokat látott, sok mindent tapasztalt a világ futballjának legeredményesebb nevelőklubjai közé sorolandó egyesületekben – a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) áprilisi kutatása szerint az Ajax adta a legtöbb játékost az európai topligákba, a PSV hetedik ezen a listán –, ezért megkértük, magyarázza el, miben járnak előttünk a hollandok.

„A legelső, ami ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy a hollandok – egész egyszerűen – tudják, mit akarnak kezdeni a fiatalokkal. A legkisebb kortól kezdve, már 11-12 évesen abban a szellemben nevelik a gyerekeket, hogy taktikailag és erőnlétileg készen álljanak, amikor eljön a korosztályváltás ideje. Az ottani edzők nem hagyják, hogy két-három hónap elmenjen azzal, amíg hozzászoknak az eggyel magasabb tempóhoz. Ez azért fontos, mert a holland utánpótlás-bajnokságokban nagyon kiélezett csata zajlik a helyezésekért. Ott nem úgy mennek a dolgok, hogyha van két-három jó játékosod, akkor könnyedén meg is nyerheted a bajnokságot.”

Horváth Olivér (19) edzőmérkőzésen már a PSV első csapatában is bemutatkozhatott
Horváth Olivér (19) edzőmérkőzésen már a PSV első csapatában is bemutatkozhatott

Horváth Olivér (19) edzőmérkőzésen már a PSV első csapatában is bemutatkozhatott

A korosztályos válogatott labdarúgó szerint nálunk az a legnagyobb probléma, hogy a kiemelkedő képességű játékosoktól nem a maximumot várják el az edzők.

„Úgy gondolom, sok tehetség focizik hazánkban, az én korosztályomból is sokunknak jósoltak nagy karriert, de aki Magyarországon tehetségnek van kikiáltva, attól nem várja el az edzője, hogy 100 százalékot nyújtson. Megelégszik a hetven-nyolcvan százalékos teljesítménnyel is, mert sajnos az is elég a bajnokság megnyeréséhez. Ez a tutujgatás az edzők részéről viszont hosszabb távon nagy bajt okoz: amikor külföldre kerülsz, szembesülsz vele, hogy ott ugyanolyan játékos vagy, mint a többiek. Két-három hónapig csak nézel magad elé, mire rájössz, nincs olyan, hogy az edző kedvence. Mindenkinek minden edzésen a maximumot kell nyújtania, mert óriási a csapaton belüli konkurencia.”

Ahogy fogalmaz, ez vezetett végül is ahhoz, hogy nem hosszabbította meg most nyáron lejáró szerződését a PSV-vel.

„Tizenöt mérkőzésen léptem pályára a holland felnőtt másodosztályban. Most tizenkilenc éves vagyok, a fiókcsapatban huszonhárom éves koromig maradhatnék, de ezt nem akarom megvárni. Noha edzőmeccsen már bemutatkoztam a nagyok között, sajnos arra nem láttam reális esélyt, hogy az első csapatba huzamosabb ideig beférjek. Így viszont egyértelmű volt, hogy váltanom kell. Olyan klubot szeretnék találni, amelyben folyamatosan pályára léphetek a felnőttek között.”

Horváth Olivér még nem döntötte el, hol folytatja. Magyar kluboktól is kapott már ajánlatot, de elmondása szerint legszívesebben külföldön maradna. Bárhogyan is alakul a jövője, egyvalamiben biztos: rengeteget profitált a négyéves hollandiai kalandból.

„A fejlődésem szempontjából tökéletes volt ez az időszak, cseppet sem bántam meg, hogy anno kiköltöztem. Megtanultam hollandul, nagyon megszerettem az országot, és az Ajaxra, valamint a PSV-re is csak jó szívvel gondolok. ElőbbibenJohn Heitinga, utóbbiban pedig Ruud van Nistelrooy keze alatt dolgozhattam, ami óriási megtiszteltetés. Meg úgy egyáltalán, az a profizmus, ahogy a hollandok hozzáállnak a futballhoz, lenyűgözött, és nemcsak technikailag vagy taktikailag, hanem főleg emberileg tett jobbá ez a négy év.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik