Labdarúgás: a Mészöly Focisuli nem kényszeríti edzésre a gyerekeket

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 09:00
Címkék
„Senkit nem kényszeríthetünk, hogy részt vegyen a csoportos foglalkozásokon, az újrakezdés csak önkéntes alapon történhet” – vallja Újvári Gábor, a Mészöly Focisuli SE szakmai alelnöke, aki szerint noha a versenyidőszakot nem az otthonmaradásra találták ki, a gyerekek így is hasznosan töltik el a Digisulis mindennapokat.

Noha május 4-étől, azaz a mai naptól megengedett Magyarországon a sportegyesületek által szervezett csoportos edzésen való részvétel, adódik a kérdés, mégis hogyan, milyen formában térhetnek vissza egyik napról a másikra a sportpályákra a gyerekek. Hogyan zajlik le az átállás a Mészöly Focisuliban, amely – minden sportágat figyelembe véve – a legtöbb gyereket versenyezteti hazánkban.Mészöly Focisuliban, amely – minden sportágat figyelembe véve – a legtöbb gyereket versenyezteti hazánkban.

A Mészöly Focisuliban szerdán kezdődhetnek újra az edzések Forrás: Mészöly Focisuli
A Mészöly Focisuliban szerdán kezdődhetnek újra az edzések Forrás: Mészöly Focisuli

A Mészöly Focisuliban szerdán kezdődhetnek újra az edzések  •  Forrás: Mészöly Focisuli

„Először szerdán tervezünk edzéseket tartani, de ezt sem úgy kell elképzelni, hogy egy csapásra mindenki edzésre jelentkezik, mintha mi sem történt volna – mondja Újvári Gábor, a Mészöly Focisuli SE szakmai alelnöke. – Úgy gondolom, eléggé megosztja a szülőket ez a kérdés, de egyet biztosan állíthatok: senkit nem kényszeríthetünk, hogy részt vegyen az újrainduló csoportos foglalkozásokon, a pályára való visszatérés csakis önkéntes alapon történhet. Éppen ezért kérdőívet készítünk a szülőknek, amellyel gyorsan és egyértelműen lemérhetjük, mekkora egyáltalán az igény az edzésekre.”

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, azon is sok múlhat, hogy vajon folytatódnak-e az utánpótlás-bajnokságok.

„Mindannyian az MLSZ döntésére várunk. Én szerintem nem indítják újra a korosztályos bajnokságokat, de ha mégis megtörténne, akkor az biztosan hajtóerőként hatna, hiszen mindig könnyebb úgy edzeni, hogy látod magad előtt a kitűzött célokat. Hozzáteszem, a gyerekek otthon is nagyon motiváltan végzik az előírt feladatokat, nem értek egyet azokkal, akik attól tartottak, hogy a kényszerszünet komplett pályafutásokat tesz majd tönkre. Nyilván, érzékelni lehetett a gyerekeken a csalódottságot, hiszen a foci mégis csak közösségi élmény, egyedül nehéz űzni, meg aztán a versenyidőszak kellős közepén járunk, ami természetesen nem arra lett kitalálva, hogy otthon maradjanak.”

„Ettől függetlenül nem érzem kidobott időnek a mostanit, nagyon korán, már március 30-án átálltunk az online edzésekre, amelyek intenzívek voltak: akik jöttek, azok ugyanolyan lelkesen tették a dolgukat, mintha a csapattársaikkal lettek volna. Érthető módon nagyobb szerepet kapott az egyéni képzés, amit a kisgyerekek esetében kifejezetten hasznosnak gondolunk, különböző labdatartó játékokkal, kreatív kihívásokkal ösztönöztük őket új cselek, trükkök, játékelemek elsajátítására. Összességében büszkén mondhatom, hogy a Digisulink is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így nem történik tragédia, ha valaki úgy gondolja, hogy még nem engedi gyermekét közösségben sportolni.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik