Úszás: Szabó Tündét megválasztották a LEN alelnökének

I. SZ., K. E.I. SZ., K. E.
Vágólapra másolva!
2020.11.08. 12:20
null
Wladár Sándor és Szabó Tünde (Fotó: MÚSZ)
Vasárnap az Európai Úszószövetség (LEN) online tisztújító kongresszusán megválasztották a szervezet egyik alelnökének Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt – tudta meg a Nemzeti Sport. Szabó Tünde a súlyos bűnügybe keveredett Gyárfás Tamást váltja a LEN elnökségében, utóbbit a közgyűlés másodmagával tiszteletbeli tagnak választotta. 

„Óriási megtiszteltetés és elismerés ez számomra és természetesen a magyar vizes sportágak számára – mondta megválasztása után az államtitkár, egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, aki a tisztújító kongresszus előtt a Nemzeti Sportnak adott interjút. – Magyarország mindig is fontos szerepet játszott az európai úszósportban, mi rendeztük az első Európa-bajnokságot 1926-ban, rekordot jelentő, hatodik alkalommal leszünk házigazdák jövőre, és ezek csupán a legrangosabb események voltak számtalan más, emlékezetes viadal mellett. Sportdiplomatáink mindig is fontos pozíciókat töltöttek be, Gyárfás Tamás az elmúlt tizenhat esztendőben rendkívül sikeresen képviselte a magyar érdekeket – ezentúl rám hárul ez a feladat, de őszinte várakozással nézek ezen új kihívás elé. Ami igazából nem is kihívás, hiszen egykori úszóként, a sportág elkötelezettjeként minden, LEN-alelnökként töltött pillanat tartalmasnak és örömtelinek ígérkezik. Úgy gondolom, kiemelkedően sikeres négy esztendő vár ránk.”

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár rögtön az első körben megkapta a szükséges szavazatmennyiséget, így négy éven át töltheti majd be ezt a tisztséget. A magyar szövetség két regisztrált delegátusaként Wladár Sándor elnök és Szabó Tünde vett részt az online kongresszuson a MÚSZ margitszigeti székházában.

„Rögtön a megválasztásom után munkához láttunk, hiszen Wladár Sándorral, a Magyar Úszószövetség elnökével áttekintettük, milyen versenyek várhatóak 2024-ig, s hogy ebből melyeket rendezhetünk meg mi – mondta el a Nemzeti Sportnak Szabó Tünde. – Mivel a vízilabdát, a műugrást és a műúszást is képviselem a LEN-ben, ezen sportágak vezetőivel is megteszem ugyanezt hamarosan. Vasárnap este külön felhívom majd Paolo Barellit, a LEN elnökét, aki újabb négyéves ciklusra kapott bizalmat – egyfelől gratulálni fogok neki, másfelől pedig megköszönöm neki, hogy támogatott, hogy bizalmával végig erősített engem.”

Szabó Tünde megbecsültségét jól mutatja, hogy a nemzetközi szervezetek tradícióihoz képest kissé szokatlanul azonnal alelnöknek választották, erre korábban nemigen volt példa: az új tagok általában elnökségi tagként kezdik, és aztán emelkednek a „belső hierarchiában”. Szabó Tünde ugyanakkor egyike annak a négy Bureau-tagnak, akik sportolóként komoly eredményeket értek el.

Szabó Tünde gyakorlatilag Gyárfás Tamást váltja a LEN elnökségében. Gyárfás 2004-től egészen mostanáig meghatározó szerepet töltött be az európai sportszervezet vezérkarában, az öt alelnök egyikeként, a büro tagjaként, legutóbb pedig a LEN gazdasági vezetőjeként. A közgyűlés ezúttal az európai szövetség tiszteletbeli tagjának választotta, a korábbi német alelnök, Christa Thiellel egyetemben.

Gyárfás majd két évtizedes nemzetközi sportvezetői karrierje során 2013-tól a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA alelnöke és kommunikációért felelős vezetője is lett, 2017-től végrehajtó bizottsági tagja, jövőre azonban ez a megbízatása is lejár, amikor a tervek szerint tisztújítást tartanak Fukuokában.

Gyárfást 2018. április 17-én állította elő a rendőrség és hallgatta ki, majd vették őrizetbe a húsz évvel korábbi Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. 2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtásért vádat emelt ellene, szabadlábon védekezik.

Gyárfás Tamás mandátumát fél évvel „hosszabbította meg” a koronavírus-járvány.

Az eredetileg májusra, Budapestre tervezett, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tisztújítás online procedúráját egy, a területre szakosodott nemzetközi cég programjával bonyolították le, amelynek londoni központjában egy közjegyző felügyelte a folyamatot. A 2012 óta hivatalban lévő olasz elnök, Paolo Barelli elsöprő többséggel nyert újfent francia kihívója, Gilles Sezionale ellenében, így harmadik terminusát kezdi meg a szövetség élén.

Paolo Barelli mellett a brit David Sparkes maradt a szervezet főtitkára, az új gazdasági vezető pedig a spanyol Fernando Carpena lett. Szabó Tünde mellett a LEN Bureau legrégebbi, 1990 óta rendre újjáválasztott tagja, a görög Dimitrisz Diatheszopulosz, a dán Pia Holmen, az ukrán Andrij Vlaszkov és a holland Marius van Zeijtz lett még a LEN alelnöke.

A LEN történetében először lesz két női alelnöke a szervezetnek, Szabó Tünde mellett a dán szövetség ügyvezetője, Pia Holmen révén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik