Wladár: A rendszerváltozás óta nem állt ilyen kihívás előtt a magyar sport

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.09.28. 19:48
null
Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó-szövetség (Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség)
Elnökségi ülést tartott szerdán a Magyar Úszószövetség, s a grémium foglalkozott a következő hónapok legégetőbb gondjával, az uszodák nyitva tartásával is.


Elnöki beszámolójában Wladár Sándor szerdán a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) margitszigeti székházában összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit, kiemelve, hogy a hazai rendezésű vizes világbajnokságot a nemzetközi szövetség (FINA) minden idők legjobb vb-jének minősítette. Emellett az elnök elmondta azt is, hogy „a nyári eseményeken kifejezetten jól szerepeltünk, különösen a juniorversenyeken, hiszen a korosztályos kontinensviadalon az első, a vébén pedig a második helyen végeztek medencés úszóink az éremtáblázaton, a nyílt vízi versenyzőink pedig a világbajnokság legeredményesebbjei lettek. Azt hiszem, ilyenre még nem volt példa, vagyis nyugodtan kihúzhatjuk magunkat.”

Wladár Sándor a közelmúlt után rögvest a jövőre figyelt és figyelmeztetett:

„Szerintem a magyar sport a rendszerváltozás óta a legnagyobb kihívás előtt áll az egyre emelkedő energiaárak miatt. Rengeteget kell dolgoznunk, lobbiznunk, hogy az uszodák nyitva maradjanak. És látjuk, hogy ez miért életbevágó: a Covid-lezárások miatt már a cápakorosztályban harmadannyi versenyző maradt, mint a megelőző években – ha most is hasonló helyzet alakulna ki, az hosszú távon beláthatatlan károkat okozna a magyar úszósportnak.”

Ketten utazhatnak Melbourne-be
Az, hogy ezúttal a decemberi melbourne-i rövid pályás világbajnokságon csak minicsapat (Jakabos Zsuzsanna, Szabó Szebasztián) képviseli hazánkat, nem a spórolás eredménye – Sós Csaba kapitány a távolság és az akklimatizáció miatt sem tartja indokoltnak a részvételt: „Másfél év múlva is rendeznek világbajnokságot a nyári fukuokai után, vagyis ez az utolsó nyugodt felkészülési időszak, amikor olyan munkát lehet végezni, amellyel szintet is lehet lépni.”

Az elnök arról is beszélt, hogy az edzőtáboroztatás és versenyeztetés terén is újfajta támogatási rendszert kell kialakítaniuk, hiszen a repülőjegyek árai és a szállásköltségek is emelkedtek, amit jól mutat, hogy a három nagy verseny (a római Eb, a limai és seychelles-i junior-vb) több mint százmillió forintot emésztett fel.

„Igyekszünk olyan szisztémát kidolgozni, hogy a válogatottak és az utánpótlás érdeke ne sérüljön” – mondta Wladár Sándor.

A MÚSZ információs bázisában az ország összes uszodája szerepel – eszerint körülbelül 50 százaléknál vehető biztosra, hogy nem zár be, a másik felénél a fenntartók ezután hoznak döntést.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az elnökség tagja, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként rövid összefoglalót adott arról, milyen dilemmával néznek szembe a települések, ugyanakkor hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége elkötelezett amellett, hogy a létesítményeket a lehető legtovább nyitva tartsa.

Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke a Szőnyi úti létesítmény gazdájaként néhány döbbenetes adatot osztott meg a jelenlévőkkel, illetve rövid áttekintést adott arról, hogy megfelelően képzett és tapasztalt üzemeltetési csapattal rendkívüli megtakarítás érhető el. Mint mondta, a BVSC-ben 800 ezer kilowattóra áramot fogyasztanak egy évben, miközben akad olyan vidéki uszoda, amely feleakkora, és mégis 1.4 milliót „eszik meg”.

A MÚSZ hamarosan útmutatót állít össze az uszodák üzemeltetőinek arról, melyek a legfontosabb lépések, amelyekkel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás anélkül, hogy a sportolás minőségének romlását eredményezné.

Zárnak az uszodák
A Forbes információi szerint Balatonbogláron az Urányi János Sport és Szabadidő Központ, Győrben az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos Uszoda, Dunabogdányban a Városi tanuszoda, Csepelen a strandfürdő, Székesfehérváron a Köfém tanuszoda zárt be eddig – utóbbi kivételével valamennyi esetben határozatlan időre. Budapesten a Városmajori uszoda, valamint a MOM sportközpont január 3-tól három hónapig zárva tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik