Rasovszky: Ez egy felszabadultabb újrakezdés

Vágólapra másolva!
2021.08.02. 12:28
null
(Fotó: Pesthy Márton/Napló)
Címkék
A 2019-es dél-koreai világbajnokságon 5 kilométeren aranyérmes lett, 10 kilométeren olimpiai kvótát szerzett Rasovszky Kristóf, világbajnok nyílt vízi úszó. Hamarosan a tokiói olimpián méretteti meg magát a 24 éves sportoló. A felkészülésről és az alma materről kérdeztük. (X)

– Az olimpián versenyezni hatalmas eredmény, de gondolom, a felkészülés elég stresszes lehet…
– Az olimpiai felkészülés semmiképp sem a legegyszerűbb feladat lelkileg, de én jól érzem magam. 2016-ban is indultam már, Rióban szerepeltem az olimpián, így valamivel egyszerűbb a felkészülés.

– 2020-ra készültél, mégis 2021-ben állhatsz a tokiói olimpia rajtkövére. Megváltoztatott ez benned bármit?
– Egyáltalán nem befolyásolta a felkészülésemet az, hogy egy évvel elhalasztották az olimpiát. Az elmúlt évekhez képest más típusú kondicionáló edzést csinálok, ez amiatt van, mert külön erőnléti edzővel dolgozom, de az edzés felfogása, és amit csinálunk akár a vízben, akár a szárazföldön, az nagyon hasonló.

– Hogyan befolyásolta a felkészülésedet a Covid-19 járvány?
– A pandémia miatt durván másfél hónapot kellett kihagynom az edzésben 2020 márciusától, amikor az első zárások jöttek. Ebben az időszakban is készültem otthon a lehetőségekhez mérten, de miután a válogatott sportolók előtt megnyitott az uszoda, onnantól zökkenőmentes volt a felkészülés.

– Hogyan tud egy úszó otthon edzeni? Úgy képzeljük el, ahogyan Kapás Boglárka virális videójában láttuk?
– Én nem edzettem otthon olyan kreatívan, mint Kapás Boglárka (az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok – szerk.) a kerti medencében, mert nincs akkora medencém. Abban a másfél hónapban nem az úszásra fókuszáltunk, hanem kondicionáló edzéseket csináltam és futottam, ami nem túl baráti számomra, úgyhogy inkább bicikliztem. Nyilván a másfél hónap úszás nélkül szokatlan volt számomra, nagyon örültem, amikor visszamehettünk a medencébe edzeni, ritkán hagy ki egy sportoló ennyi időt az edzésből. Az egy sokkal felszabadultabb újrakezdés volt.

(Fotó: Pesthy Márton/Napló)
(Fotó: Pesthy Márton/Napló)

– A fizikai felkészülés mellett lelkileg is készülsz az olimpiára?
– Nem dolgozom sportpszichológussal vagy mentálhigiénés szakemberrel, lehet, hogy mindenki jobban jár így (nevet). Ez idáig nem gondoltam rá, hogy ennek lenne az én esetemben jelentősége, vagy szükséges lenne, elég jól meg szoktam oldani ezeket a feladatokat. A belső motiváció minden sportolót mozgat, de a stresszhelyzetek kezelése mindenkinél változó. Nincsenek trükkjeim, nem meditálok, egyszerűen csak kizárom a külvilágot, amikor úszom és nem foglalkozok semmi mással.

– A Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán tanulsz jelenleg, villamosmérnök hallgató vagy. Az egyetem segít neked a tanulmányaidban és a sportban?
– Természetesen igen. Egyrészt a tanulmányaimban száz százalékig mellettem állnak az oktatóim és egyengetik az utamat, hogy minél hamarabb végezhessek, ne csak koptassam a padokat (nevet). Mind az oktatóim, mind az egyetem vezetése kifejezetten támogató, és ahol tudnak, segítenek nekem. Ez egyrészt segíti a felkészülésemet a sportban is, hiszen nem kell aggódnom az egyetem miatt olyan sokat, másrészt jobb ütemben tudnak haladni a tanulmányaim is.

– Nem nehéz megtalálni az egyensúlyt a válogatott sportolói teendők és az egyetem között? Másnak is ajánlanád ezt az életvitelt?
– Ha valaki azon meditál, hogy válogatott sportolóként elkezdje-e az egyetemet, én azt javaslom, hogy igen… minél hamarabb. Tényleg nem ez a világ legegyszerűbb feladata, de azt gondolom, hogy nem is ez a legnehezebb. Ha valaki komolyan gondolja ezt, nem kell megvárnia a sportkarriere végét, közben is elvégezheti, ez nem egy lehetetlen küldetés.

(Fotó: Pesthy Márton/Napló)
(Fotó: Pesthy Márton/Napló)

– Az egyetem sportösztöndíját is rendszeresen elnyered.
– Igen. Van a Pannon Egyetemen egy Sport és tanulás program, ami az egyetem mellett sportolókat támogatja. Egyéni tanrend lehetőséget biztosít és havi szinten kisebb összeggel is támogatja azokat, akik sportolnak. Ha szükséges, a kollégiumi elhelyezkedést is segíti. Ezt minden évben meg lehet pályázni, és eredményességtől függően lehet bekerülni.

– Hallgatóként a többi egyetemista is szurkol neked egy-egy versenyen? Számítasz rá, hogy a Pannon Egyetem összefog, és közösen szorít neked a televízió előtt, miközben az olimpián úszol?
– Talán most már néhányan hallottak rólam az egyetemen, úgyhogy biztosan lesznek olyanok, akik összeülnek talán és közösen nézik meg a versenyt. Sajnos nem tudok róla, hogy lenne ilyen, vagy hogy terveznek-e ilyet idén. Ha lesz, akkor az mindenképpen meglepetés lesz.

Szöveg: Horváth Virág


Pannon Egyetem
8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Tel: +36/88624-000
E-mail: pr@uni-pannon.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik