Párizs 2024: az ausztráloknál a sportolók mondják ki a végső szót, úsznak-e a Szajnában

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 14:30
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Az ausztrál nyílt vízi úszók és triatlonosok maguk dönthetnek arról, versenyeznek-e a párizsi olimpián a Szajna vizében.

Anna Meares, az ötkarikás játékokon résztvevő csapat vezetője nyilatkozott erről, mondván: bíznak a francia szervezők által ígért garanciákban, de nem kötelezik indulásra az érintett ausztrál sportolókat, ha a tesztek azt mutatják, hogy a folyó vize nem biztonságos.

A játékok házigazdái kötelezettséget vállaltak arra, hogy a párizsi vízi versenyútvonalat kellő mértékben megtisztítják ahhoz, hogy júliusban és augusztusban biztonságosan lehessen lebonyolítani a nyílt vízi úszást és a triatlon úszószámát. A múlt hónapban óriási méretű víztározót nyitottak meg azért, hogy csökkentsék a Szajna szennyezésének kockázatát, de az esős napokat követő rendszeres vízminőség-vizsgálatok továbbra is egészségtelen szennyezőanyag-szintet mutatnak ki.

„Nem fogjuk egyetlen sportolónkat sem arra kötelezni, hogy kockáztassa az egészségét. Valamennyien megkapják a szükséges információkat, és a végső döntés az övék” – jelentette ki Anna Meares.

A csapat orvos igazgatója, Carolyn Broderick azt mondta, hogy az Ausztrál Olimpiai Bizottság kellő tapasztalattal rendelkezik a sportolók potenciális fertőzésekkel szembeni védelmét illetően, miután a helyszínnel kapcsolatosan a párizsihoz hasonló aggodalmak előzték meg a 2016-os riói ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeit is.

„Úgy gondolom, ha a párizsi szervezőbizottság azt mondja, hogy biztonságos az úszás, nincs komoly aggályom” – fogalmazott. Hozzátette, hogy orvosi csapata antibakteriális oldatokat fog alkalmazni a sportolók szemét és bőrét megóvandó, miután vízben voltak, és profilaktikus szereket ajánl fel nekik a bélfertőzések megelőzésére.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik