Dale Oen olimpiai aranya és igaz barátja – 54 nap az olimpiáig

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 08:30
Gyurta Dániel (balra) és Robin Dale Oen 2013-ban
A párizsi olimpia kezdetéig sorozatunkban száz olimpiai történetet elevenítünk fel.

 

Az arizonai edzőtáborban, nem sokkal a 2012-es londoni olimpia előtt nagy csapás érte az úszók népes családját. A zuhany alatt ugyanis holtan találtak rá a norvég Alexander Dale Oenre, aki a kimelkedő mellúszók közé tartozott. A legerősebb száma a 100 méter volt, 2008-ban Pekingben olimpiai ezüstérmet szerzett, 2011-ben pedig világbajnok lett Sanghajban.

Az élet viszont ment tovább, olyannyira, hogy Gyurta Dániel, aki barátja volt Dale Oennek, remekelt Londonban. A 200 méteres mellúszás döntőjében is favoritként ugorhatott vízbe, az első ötvenen úgy tűnt, hogy Kitadzsima Koszuke jelentheti a legnagyobb veszélyt rá. A japán igencsak jól kezdett, a világcsúcs részidején belül érintette a falat az első hossz végén, mögötte Gyurta érkezett nyugodt tempóban a második helyen. Sőt a táv felénél is ugyanez volt a sorrend, és még mindig a világcsúcsot szimbolizáló vonal előtt.

Gyurta a harmadik hosszon váltott tempót, és 150 méterhez érve már ő haladt az élen, ráadásul 33 századdal a világcsúcson belül. Az előny nagy volt, mégis az utolsó méterek körömrágósra sikerültek, mert a brit Michael Jamie­son vészesen közelebb lopta magát. A falat viszont Gyurta érte el először, olyan idővel, amilyent soha korábban senki sem ért el 200 mellen. Olimpiai bajnoki cím, világcsúcs, a magyar úszó a világ tetején.

De a siker mellett nem feledkezett meg barátjáról és a családjáról. Már Londonban felajánlotta, végül 2013 januárjában egy jótékonysági esten kerített sort arra, hogy londoni érmének másolatát átadja Dale Oen báty­jának. „Alexander nagyszerű ember volt. Biztos vagyok benne, hogy aranyérmet nyert volna az olimpián, így ez az érem azt az eredményt jelképezi, amit nem érhetett el a tragikus halála miatt”  – mondta Gyurta Dániel, aki norvégul írt beszédet az eseményre, és azt olvasta fel.

A történet egyszerre végtelenül tragikus és megható. Gyurta felajánlása, gesztusa valóban szívből jött, amiért később fair play díjat kapott – erről azonban bármikor lemondott volna a barátjáért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik