Vizes vb: nem jutott döntőbe 1500-on Késely Ajna

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.12. 09:58
20th World Aquatics Championships Fukuoka 2023
Késely Ajnának nem jött össze a döntő (fotó: Getty Images)
Nem a mieink napja ez a hétfő, és ez már délelőtt eldőlt, hiszen a négy magyar úszónk közül senki sem jutott tovább az előfutamokból.

Két úszónk 100 háton (Jászó Ádám és Szabó-Feltóthy Eszter), kettő gyorson (Németh Nándor 200-on, Késely Ajna 1500-on) volt érdekelt a mieink közül a dohai világbajnokság hétfői napján a medencében.

Elsőként Szabó-Feltóthy Eszter „jelent meg” a rajtköveknél: túlzott elvárásai(nk) nem lehettek a száz méter kapcsán, hiszen a Vasas versenyzőjének a kétszáz fekszik – nem véletlenül van már olimpiai A-szintje azon a távon.

Ettől függetlenül persze százon is jól akart úszni Szabó-Feltóthy, más kérdés, hogy ez a hétfői előfutam biztosan nem kerül majd be a kedvenc úszásai közé.

Futamában a kilencedik, összesítésben a huszonhatodik lett – és mint azt az M4 Sportnak adott rövid értékeléséből megtudtuk, reggel még egy úszódresszt is elszakított…

„Ilyen sem történt még velem, elszakadt egy dresszem a futam előtt. Emiatt persze idegesebb voltam, nem is úgy sikerült ez az úszás, ahogy azt terveztem, de azt nem gondolnám, hogy ez a kétszázra hatással lesz, és azt sem, hogy annak kapcsán jelentene bármit is” – mondta Szabó-Feltóthy Eszter.

Nem lehetett elégedett Jászó Ádám sem a reggeli úszásával, ráadásul ő azon a távon versenyzett, amelyik kapcsán megcélozta Párizst: jelenleg Kós Hubert mögött a magyar ranglistán a második, de a harmadik Kovács Benedeknek is megvan az olimpiai A-szintje 100 háton.

Jászó a 19. helyével nem jutott be az esti középdöntőbe.

„Lassan kezdtem, a vége felé láttam, hogy elmentek a többiek, próbáltam utolérni őket, de későn kapcsoltam” – árulta el Jászó Ádám.

Kellemetlen meglepetésként rögzíthettük, hogy 200 gyorson Németh Nándor sem lépett tovább – Jászóhoz hasonlóan a 19. időt úszta a reggeli előfutamok során.

„Bár jobb lett volna, ha nem a nullás pályán úszom, talán jobban láttam volna a többieket, de nem akarok kifogásokat keresni, nem ezen múlt – ismerte el Plagányi Zsolt tanítványa. – Nem vagyok elégedett, jobbat szerettem volna úszni, és az edzések alapján ebben a kétszázban több is van, de valamiért ez mégsem akar összeállni… Innentől a száz gyorsra és a váltókra figyelek, a közeljövőt illetően pedig el kell gondolkoznom azon, maradjon-e a repertoáramban a kétszáz gyors. Le kell ülnöm az edzőmmel, mert szerintem nem fér bele a felkészülésembe a kétszáz, fel kell tennem mindent az olimpián a száz gyorsra. Azt hiszem, az lesz a megoldás, ha hanyagoljuk a kétszázat, de biztosat csak akkor tudok mondani ennek kapcsán, ha átbeszéltem mindent Zsolt bával.”

Beszélgetni Késely Ajna is fog edzőjével, Kovács Ottóval a hétfői 1500 gyors után, ez egész biztos, hiszen nem titkoltan az olimpiai A-szintet (16:09.09) célozták meg ezen a távon (négyszázon és nyolcszázon zsebben a szint), ám már a táv felénél nyilvánvalóvá vált, hogy ebből bizony nem lesz meg a vágyott idő.

Az sem, és így persze a finálé sem lett meg, Késely pedig így értékelt:

„Volt egy kisebb betegségem a dubai-i edzőtáborban, de az nem akadályozott nagyon a felkészülésben, szóval, nem ott csúszott ez el. Bizakodva álltam oda a rajthoz, de… Szóval, ez egy sz.r úszás volt. Innentől próbálok minden tőlem telhetőt megtenni nyolcszáz gyorson és a négyszer kétszázas gyorsváltóban, nyolcszázon döntőbe szeretnék jutni.”

Az esti programban így nem lesz magyar induló.

VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Előfutamok. A magyarok eredményei
Férfiak
200 m gyors: 1. Lukas Martens (német) 1:45.74, …19. Németh Nándor 1:47.52 – Németh nem jutott középdöntőbe. 100 m hát: 1. Pieter Coetze (dél-afrikai) 53.32, …19. Jászó Ádám 54.51 – Jászó Ádám nem jutott középdöntőbe
Nők
1500 m gyors: 1. Simona Quadarella (olasz) 16:02.96, …16. Késely Ajna 16:34.84 – Késely nem jutott döntőbe
100 m hát: 1. Claire Curzan (amerikai) 59.72, …26. Szabó-Feltóthy Eszter 1:02.80 – Szabó-Feltóthy nem jutott középdöntőbe

Középdöntők, döntők, 17
Férfi 100 m mell, női 100 m pillangó, férfi 100 m hát, női 100 m mell, férfi 50 m pillangó, női 100 m hát, férfi 200 m gyors, női 200 m vegyes

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik