Úszás: Milák Kristófnak nagy tervei vannak az Eb-n – Virth Balázs

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.10.29. 08:23
null
Virth Balázs (középen) nagyon figyeli, hogy mire hogyan reagál Milák Kristóf (Fotó: Tumbász Hédi)
Első közös versenyére készül Virth Balázs és Milák Kristóf: a kazanyi rövid pályás Eb-n az olimpiai bajnok öt számban – 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m hát, 100 m pillangó, 200 m pillangó – indul.

 

– Akkor mostantól klónozza magát?
– Természetesen ezt nem tudom megtenni, de nem is aggódom a helyzet miatt – reagált Virth Balázs annak kapcsán, hogy egyik tanítványa, Milák Kristóf (BHSE) indul jövő héten a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon, míg a másik, Kapás Boglárka (UTE) kihagyja a kontinensviadalt. – Bogi elengedett Kazanyba.

– Ez azért furcsán hangzik.
– Mindig mindent megbeszélek vele, ez eddig is így volt, és ezután sem változik. Természetesnek vette, hogy elutazom Kristóffal Kazanyba, és azért is merem ezt meglépni, mert Bogi felkészülése még annyira az elején tart, hogy belefér az utazás. Ráadásul Kovácshegyi Ferenc itthon marad vele, ez pedig olyan, mintha én állnék a medence partján edzésen.

– Miért mondott az egyik tanítványa igent, a másik nemet az Európa-bajnokságra?
– Kapás Boglárka kapcsán nem volt nehéz meghozni a döntést, hiszen már Tokióban elhatároztuk, hogy egy korábban sohasem látott hosszú pihenőt kap az olimpia után – ezek után fel sem vetődött, hogy ott legyen Kazanyban. A decemberi rövid pályás világbajnokságon már szeretne indulni, de ott sem a fő számában, tehát nem kétszáz pillangón, hanem négyszáz gyorson.

– Ha ezt nézzük, Milák Kristóf is indult Tokióban, és pihent is az olimpia után.
– Igen, de nem annyit, mint Bogi. Kristóf hamarabb elkezdte a felkészülést, és mindenképpen indulni akart a rövid pályás Európa-bajnokságon, egyfajta edzésként fogja fel a versenyt, és több számban szeretné kipróbálni magát – még ha a huszonötös medence nem is számít a legnagyobb kedvencének.

– Mindez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen rájuk bízta a döntést?
– Mind a ketten profik, így a kérdésre egyfelől azt mondhatom, hogy igen, másfelől meg azt, hogy természetesen megbeszéltünk mindent.

– Ez lesz az első közös nagy versenye Milák Kristóffal. Hogyan vág neki?
– Hogy jól sikerüljön…

– Mert ha nem, akkor már egyértelműen az ön nyakába varrják?
– Amikor elvállaltam Kristófot, akkor is azt mondtam, ha jönnek az eredmények, azt mindenki természetesnek veszi, ha meg nem, az én hibám lesz. Kazany kapcsán mindössze annyit szeretnék, hogy mindketten legyünk elégedettek az Európa-bajnokság után. Ahogy mondtam: Kristófnak nem a rövid pályás versenyek a kedvencei, ennek ellenére szeretne egyéni rekordokat úszni Kazanyban, mint ahogy a budapesti világkupa-viadalon ez sikerült neki több távon is. Sokkal több munka nyilván nincs benne néhány hét alatt, de Kristóf nagyon lelkes, igaz, még mindig csak az ismerkedési fázisban tartunk.

– Ez mit jelent?
– Alapvetően azt a felkészülési rendszert visszük tovább, amelyet Kristóf Selmeci Attilával végzett, ebbe próbálok belecsempészni néhány újdonságot, emellett nagyon-nagyon figyelem, hogy mire hogyan reagál Kristóf.

– Hogyan? A szemével, az eszével, a szívével?
– Elsőre persze a szememmel, de az érzéseimre is hallgatok az edzéseken. No meg figyelek Kristóf visszajelzéseire, hála istennek, velem kommunikál, megosztja a tapasztalatait.

– Ha már a kommunikációt említi: konkrét célokat is megfogalmaztak Kazany kapcsán?
– Már mondtam: Kristóf egyéni csúcsokat szeretne úszni.

– Ugye nem gondolja, hogy Milák Kristóf esetében megelégszünk ezzel a válasszal…?
– Ismerjük Kristófot, persze hogy a leg­gyorsabb akar lenni Kazanyban. De, mondjuk, rövid pályán ahhoz nem árt a kiváló rajt, no meg a remek fordulók. Kiemelt figyelmet fordítottunk ezekre az elmúlt hetekben. Helyezésekről, érmekről egyáltalán nem beszélgettünk az Eb kapcsán, de látom rajta, nagy tervei vannak az Eb-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik