Úszás: Nincs szükségünk ilyen elnökre – Hosszú Katinkáék nyilatkozata

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.21. 08:12
null
Hosszú Katinkáék nyilatkozatot adtak ki, amelyben leírják, milyen változtatásokra szükség a szövetségben (Fotó: NS-archív)
Hosszú Katinka mellett több magyar úszó (Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn, Bernek Péter, Financsek Gábor) is Facebook-oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben néhány pontban összeszedték, milyen változtatásokra van szükség a Magyar Úszószövetségen belül, hogy megváltozzon az elmúlt hónapokban kialakult feszült légkör. A háromszoros olimpiai bajnok úszó – és társai – nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük.

„A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszószövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett sportágunkban.

Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Úszószövetség részéről szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak felénk, illetve az egyetlen kritikáinkra érkező válasz a személyeskedés.

Biczó Bence sajnálja, hogy nem jutottak még dűlőre a felek
„Nagyon sajnálom, hogy a két félnek még nem sikerült dűlőre jutnia ebben az ügyben. Én nem szeretnék nyakig elmerülni a vitában. Jelenleg sokkal fontosabb, hogy magamra, az edzésekre és az eredményekre koncentráljak, minél előbb szeretném utolérni magamat” – mondta az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

Az úszótársadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított.

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálja a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.

Korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarunk, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartjuk, hogy a 2017-es hazai vb sikeres legyen, és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges.

Szeretnénk együttműködni a mindenkori sportvezetéssel annak érdekében, hogy a magyar úszósport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottunk az alábbi pontokban, melyeket az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából terjesztünk a nyilvánosság elé:

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.

2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.

3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.

4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.

5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.

6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.

7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszószövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.

Az egyeztetésen részt vett és a nyilatkozatot kiadja:

Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó
Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője
Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó
Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó
Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő
Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő
Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó
Shane Tusup, olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics
Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó
Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő"

ELŐZMÉNYEK

• Bernek Péter képviselői konkrétumokkal jelentkeztek

• Gyárfásék konkrétumokat várnak a versenyzőktől

• Csatlakozunk Katka és Dani kijelentéseihez – Verrasztóék

• „Tusup mondta, nincs szükségük ránk, túlnőttek rajtunk" – Hargitay András, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányának reagálása

• „A szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre" – Bernek Péter menedzsmentjének reagálása

• Kapás Boglárka egyetért Gyurta Dániellel

• Nincs rend – Gyurta Dániel kiáll Hosszú mellett

• Gyárfás Tamás nem mond le! – a vágatlan felvétel

• Hosszú Katinka lemondásra szólítja fel Gyárfás Tamást – az eredeti közlemény

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik