Junior nyílt vízi úszó-vb: aranyérmes a magyar csapat!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 11:40
null
Járt a puszi: a magyarok nyerték a junior csapatversenyt (Fotó: MÚSZ)
Megszületett a második magyar arany a balatonfüredi junior nyílt vízi úszó-világbajnokságon: a Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta trió fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte a csapatversenyt!  
NYILATKOZATOK
Kiss Attila: „Mivel én úsztam elöl, nekem kellett tájékozódnom és vezetnem a csapatot. Diktáltam a tempót, de közben nagyon figyelnem kellett hátra is, hogy ne hagyjuk el Nikit. A verseny alatt azt éreztem, hogy a tempónk jó, visszaköszönt az, hogy összeszokott a csapat, de azt nem tudhattuk, a többi csapat hol tart, ezért izgalommal vártuk, míg az utolsó csapat is beér - most pedig kimondhatatlanul boldogok vagyunk!”
Kiss Nikoletta: „Nagyon kiúsztam magam, már tegnap, az egyéni után is az éreztem, hogy az utolsó erőtartalékaimat mozgósítottam. Viszont mondtam a fiúknak reggel, hogy én ugyan nem engedem őket haza érem nélkül. Ezért ebbe az úszásba mindent beleadtam, az utolsó, utolsó, utolsó erőmet is, és eléggé kimerültem. Végig jól tudtunk beszélni egymással, a junior Európa-bajnokságon is együtt úsztunk, ráadásul rengeteget gyakoroltunk, így nyugodtan mondhatom, összeállt a csapat. Remekül úsztak a srácok, segítettek, egy pillanatra sem hagytak magamra. Alig hiszem el, megvan a második arany is! Hihetetlen érzés, és főleg azért, mert a srácok miatt is úsztam, és így együtt győztünk, együtt ünnepelhetünk!”
Gellért Gábor szövetségi kapitány: „Most jött vissza, mennyit számít, hogy a három gyerek együtt tudott készülni. Már az Eb előtt is volt egy hét közös munka, itt további három, és ez rengeteget számított. Hogy szemléltessem: nem mindegy, hogy valaki egy autó vagy egy busz mögött biciklizik – az, hogy egymás lábvizén haladnak, százméterenként három másodpercet jelent az utolsóként úszó lánynál. A rajt előtt minden egyes nap gyakoroltuk a csapatformációt, négyszáz métereket úszattunk velük, hatszor-nyolcszor, aminek az volt a lényege, hogy a két fiú érezze pontosan, Niki mennyit bír, különösen, amikor kicsit fáradtabb. Mert itt pontosan az a lényeg, hogy a lány sebességét érezzék az elöl haladók. Az is sokat számított, hogy három napig a pályán is gyakoroltunk, azaz pontosan bemérték a tájékozódási pontokat a srácok, akik elöl haladtak – ez ebben a sportágban rendkívül sokat számít. Egy-két érmet reméltünk, most már van négy, ebből két arany – fantasztikusan teljesítettek a versenyzők!”

Amikor a szombat esti díszvacsorán egy asztaltársaságnál szóba került, hogy egészen elsőrangú szezonjuk van a nyílt vízi úszóknak – hiszen arra korábban nem volt példa, hogy az ifi Eb-n, a felnőtt Eb-n és a junior vb-n is sikerüljön az éremszerzés –, nos, akkor Gellért Gábor büszkén felemelte a két kezét az idei össztermést mutatva, és önkéntelenül hét ujját emelte magasba. Amikor Sós Csaba, a TF úszótanszékének vezetője megjegyezte, hogy „Gege, még csak hatnál tartunk”, a szövetségi kapitány nem jött zavarba: „Bocs, én már beleszámoltam a vasárnapit is…”

Tény, azt jó előre, a vb kezdete előtt kijelentette a szakvezető, hogy a magyar gárda egyértelműen éremesélyes – a júliusi Európa-bajnokságon bezsebeltek egy ezüstöt a mieink –, viszont hozzátette, az erőviszonyokat látva azért meg kellene nyerni a versenyt.

Nos – megnyerték. Az már fél távnál látszott, hogy a világbajnoki cím sorsa két együttes között dől el: a negyedikként induló, irdatlan tempót diktáló magyar trió 1.5 kilométer alatt csaknem utolérte a briteket (akik egy perccel előttük indultak), és a mezőny első felében tempózókra minimum 30 másodpercet vertek e még oly rövid résztávon is. Kisvártatva kiderült: lesznek még itt izgalmak, ugyanis a három vb-dobogóst, az arany- és bronzérmes fiúkat (Jevszikov, Beljajev) és az ezüstérmes leányzót (Azarova) harcba küldő, 15.-ként rajtolt oroszok csupán egyetlen tizeddel jöttek gyengébb időt a mieinknél…

Az időfutam-formátum természetesen felettébb idegesítő ebben a felállásban, hiszen miközben csapatunk harmadikként, csaknem a kettővel előttük induló olaszokat is utolérve – a briteket pedig rég maguk mögött hagyva – parádés idővel csapott a célba, az oroszok még kint jártak a nagy víz közepén. Úgyhogy a következő tíz perc feszült várakozással telt – aztán amikor Jevszikovék a célhoz közeledtek, a három magyar a partra tett kis időmérő képernyőjére tapadt, összedugott buksikkal… És amint Azarova megérintette a panelt, diadalüvöltés harsant a parton: az oroszok képtelenek voltak hasonló iramban jönni a második körben, a magyar hármas csaknem 8 másodpercet vert rájuk (a bronzérmes brazilokra pedig már egy teljes percet!), így megszerezte az aranyérmet!

2. JUNIOR NYÍLT VÍZI ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÜRED
Junior csapatverseny (3 km)

1. Magyarország (Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta) 33:26.1
2. Oroszország (Anton Jevszikov, Kirill Beljajev, Anasztaszija Azarova) 33:34.4
3. Brazília (Marcus Silva, Yagoh Watanabe, Viviane Jungblut) 34:26.4
A vb az ifjúságiak 12 órakor elstartolt csapatversenyével ér véget.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik