Cseh: Nem teher, hogy aranyérmet várnak tőlem

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2010.08.07. 12:17
null
Cseh László úgy érzi, muszáj erősen kezdenie (Fotó: Meggyesi Bálint, NS-archív)
A vizes Európa-bajnokság úszóversenyei hétfőn kezdődnek a Margitszigeten, és a hétnapos küzdelemsorozat érmeket, aranyérmeket, szép sikereket ígér a magyaroknak. Négy esztendeje Budapesten, akárcsak két éve Eindhovenben Cseh László megnyerte mindkét vegyesúszószámot – ugyanerre készül a jövő héten is.

– Kétezer-hat Budapest, a kétszáz és négyszáz méteres vegyes úszás Európa-bajnoka Cseh László. Kétezer-nyolc Eindhoven, a kétszáz és négyszáz méteres vegyes úszás Európa-bajnoka Cseh László. Folytassam, pontosabban folytatja?
– Nem hiszem, hogy olyan nagy titkot árulok el azzal, ha azt mondom, ezúttal is úgy megyünk a Margitszigetre, hogy mindkét távon a legjobb legyek – válaszolta magabiztosan Cseh László. – Az időeredmények alapján jó esélyem van rá, de nem csak ezek mondatják velem, hogy ott lehetek az élen. Magam miatt, a magammal szemben támasztott elvárások alapján is győzni szeretnék.

– Fontos, hogy ez milyen idővel sikerülhet?
– Nem feltétlenül időeredményben gondolkozom. Edzőmmel, Turi Györggyel leültünk, és megbeszéltük, mi a cél – ehhez szeretném tartani magam. Abban viszont biztos vagyok, hogy mindkét távon jó idő kell a győzelemhez.

– Immár a szuperdresszek nélkül.
– Fura dolog ez... Nagyon sokáig berzenkedtem a cáparuhák ellen, most viszont azt mondom: jó érzés volt, hogy fenn tartott a vízen, valahogy könnyebbnek éreztem magam benne, de az a hosszadalmas procedúra, amit a dressz felvétele igényelt, egyáltalán nem hiányzik! Persze egyáltalán nem baj, hogy ismét biciklisnadrágban úszhatunk.

– A pályafutása egyik csúcspontjának számító pekingi olimpiához képest tehát változott a fürdőruha, de megvan-e az a forma, amelyről olyan sokszor beszélt azóta?
– Látja, azt a pekingi formát még mindig, azóta is keresem – ott és akkor valahogy minden klappolt. Bár ki tudja, lehet, hogy csupán az idő szépíti meg azt a néhány hetet... Fizikailag most is jól érzem magam, de hogy összességében hogyan sikerült a felkészülés, majd csak a Margitszigeten derül ki.

– Bár négy évvel ezelőttről és a kétezer-hetes debreceni rövid pályás Európa-bajnokságról vannak tapasztalatai, emlékei, de készült-e külön arra, hogy ismét hazai közönség előtt versenyez?

–  Ahhoz, hogy sikeres és eredményes legyek, az elmével, a pszichével is kell foglalkoznom. Például az én szemszögemből kifejezetten jó, ha egy-egy versenyen már az elején demoralizálom az ellenfeleket.

SZAVAZÁS

Hány aranyérmet szerzünk a budapesti úszó Európa-bajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Most nyilván arra is céloz, hogy az idén nemigen merte erősen kezdeni a távokat.
– Attól, hogy beugrom a medencébe, még nem győzöm. Muszáj erősen kezdenem, s elhinnem, hogy végig bírom. Nézze meg, hogy az amerikai bajnokságon néhány napja hogyan kezdett Ryan Lochte és Tyler Clary négyszáz vegyesen – finoman fogalmazok, ha azt mondom, hogy mentek, mint az állat...

– Igazán nem gonoszkodni akarok, de az egri országos bajnokságon valami mégsem stimmelt négyszáz méter vegyesen. Nagyon megviselte, hogy Kis Gergő megtörte a hazai egyeduralmát ezen a távon?
– Azért nem dőlt össze a világ... Jó verseny volt, jó kis csata, amelyből sokat lehet tanulni. Az igazat megvallva nem mértem fel, hogy Gergőnek mennyire fontos volt, hogy jól szerepeljen Egerben, hiszen korábban sérüléssel, betegséggel küszködött, s ebben az évben a bajnokság előtt nem is úszott négyszáz vegyest. És hát nem is kezdtem elég erősen, márpedig azt mindenki tudja, hogy Gergő a végén, vagyis gyorson nagyon jó.

– Az Európa-bajnokság utolsó napján viszont muszáj erősen kezdenie már az előfutamban, ha meg akarja védeni a címét négyszáz méter vegyesen, hiszen négy magyar indul, s csak ketten juthatnak a döntőbe. Némi előnyt jelenthet önnek, hogy európai ranglistavezetőként az utolsó futamban úszhat.
– Ettől függetlenül azért más taktika kell, hiszen csak két magyar örülhet majd a döntőbe jutásnak. Némiképp talán szerencsésebb helyzetben vagyok azzal, hogy úgy állok majd rajtkőre délelőtt, hogy tudom, mit úszott a vetélytársaim egy része. Azt azért bent a medencében verseny közben is lehet nagyjából érezni, milyen időt mutat majd a futam végén az eredményjelző tábla.

– Zavarja, hogy mindenki győzelmet vár öntől, vagy már megszokta ezt az évek során?
– Meg is szoktam, és azért korábban sem éltem meg teherként, hogy tőlem mindig az aranyérmet várják el. Mostanra ráadásul igen erős lett a csapatunk, vagyis már nem csak én állok a középpontban.

– Ismét előkerül majd a borotva a két vegyesúszószám előtt?
– Hogyne! Ilyenkor minden apróság számít, én pedig nem változtatok az évek óta bevált szokásaimon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik