Birkózás: Szőke Alex elődöntőbe jutott az olimpiai selejtezőn

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.05.08. 14:27
null
Szőke Alex továbbjutott az elődöntőbe Szófiában (Fotó: Martin Gábor, archív)
Szőke Alex bejutott az elődöntőbe a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs versenyén, így már csak egy lépésre van a tokiói kvótaszerzéstől.


A kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Szőke Alex a nyolcaddöntőben lépett először szőnyegre szombaton, és ott technikai tussal verte a görög Laokratisz Keszidiszt. Szőke ellenfelét bő másfél perc elteltével passzivitásért intették, majd az ESMTK junior Európa-bajnoka a parterbe küldött görögöt oda-vissza megpörgette kétszer, így 9:0-val zárult az összecsapás

Szőke a negyeddöntőben a spanyol Jesus Gasca Fresneda ellen is technikai tussal nyert.
Az ESMTK junior Európa-bajnoka a negyeddöntős összecsapás elején karberántásból levitte ellenfelét, majd miután intették a spanyolt, már 3:0-ra vezetett. A partnerhelyzetben – akárcsak az első meccsén – ezúttal is ellenállhatatlannak bizonyult, háromszor pörgette meg Gascát, 9:0-nál pedig véget is ért a mérkőzés.

A fináléért, egyben az olimpiai indulásért, a 18 órakor kezdődő programban az olasz színekben versenyző, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Nikoloz Kakhelashvilivel kell megküzdenie.

Varga Ádám szoros küzdelemben kikapott a kirgiz Murat Ramonovtól, így eldőlt, hogy nem szerezhet tokiói kvótát. A kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjának magyarja a selejtezőben 3:2-re maradt alul. Az Ázsia-bajnokságokon többszörös érmes Ramonov azzal került előnybe az első három percben, hogy Vargát intették, majd parterhelyzetben meg is tudta pörgetni ellenfelét. A magyar az akció végén kapott egy pontot, de a kirgiz így is 3:1-re vezetett. A szünet után Varga előtt nyílt intésből adódó esély, 2:3-nál meg kellett volna pörgetnie ellenfelét, de nem sikerült neki, a folytatásban pedig hiába ment előre, nem tudott komoly nehézséget okozni a kirgiznek.

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos súlycsoportjában Kecskeméti Krisztián a selejtezőben 4:1-re kapott ki az észt Helary Maegisalutól, így eldőlt, ő sem szerezhet tokiói kvótát. Az első menetben a magyart intették passzivitásért, ezzel 1:0-ra vezetett az észt, aki aztán nem tudta őt parterhelyzetben megpörgetni, de felemelte Kecskemétit és újabb pontért kilépegetett vele a szőnyeg szélére.

A pihenőt követően az Európa-bajnoki ötödik Maegisalu kapott intést, de az ezért járó ponthoz nem tudott továbbit hozzátenni a magyar birkózó, mert nem jött össze neki a pörgetés. A hajrához közeledve Kecskeméti agilisan ment előre, egy akcióját azonban ellenfele megkontrázta, mögé került, így 4:1-re nyert.

Magyarország eddig öt kvótával rendelkezik a július 23-án rajtoló nyári játékokra. A nőknél Sastin Marianna (62 kg), kötöttfogásban Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg), szabadfogásban pedig Muszukajev Iszmail (65 kg) harcolta ki korábban a tokiói szereplés lehetőségét.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik