Tokió 2020: Janurik Kinga reméli, büszkék lesznek rájuk

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 10:09
null
Akad még csiszolnivaló a játékon, véli Janurik Kinga, aki szerint erre még van idő a rajt előtt (Fotó: Dömötör Csaba)
Az FTC-vel rögtön bajnokságot nyerő Janurik Kinga úgy érzi, a brazilok ellen az olimpiai csoportkörben is éles és kemény mérkőzés vár rájuk.

Túl van az olimpiai felkészülés nagyobbik részén a magyar női kézilabda-válogatott. A bajnok FTC klubcsapatát is irányító Elek Gábor szövetségi kapitány vezette nemzeti együttes a balatonboglári, az erdélyi és a siófoki edzőtábort is rendben letudta, ahogy a Montenegró (28–22) és a leendő tokiói csoportrivális Brazília (34–31 és 24–23) ellen vívott három felkészülési mérkőzést is.

„Természetesen fárasztó volt az elmúlt néhány hét, de nagyon sokan cserélnének velünk, hogy ezt a sok kemény edzést végigcsinálhassák az olimpia előtt. Minden egyes percét élveztem az alapozásnak és örültem, hogy elfáradtam a munkában, meg egyáltalán annak, hogy itt lehetek a keretben  – szögezte le Janurik Kinga, a Tokióba pénteken elrepülő magyar válogatott kapusa. – A brazilok ellen a második, hétfői meccsen az első félidő nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, viszont büszke vagyok, mert így is sikerült megnyernünk a találkozót. Akad még min csiszolnunk és javítanunk, de még mindig van több mint egy hetünk, mire elkezdődik az olimpiai torna, és ezt az időt arra fogjuk fordítani, hogy tökéletesítsük a játékunkat.”

A 30. életévét novemberben betöltő hálóőr tíz érdi év után igazolt át tavaly nyáron a Ferencvároshoz, ahol hamar összeszokott válogatott poszttársával, Bíró Blankával. Janurik szerint a harmadik felkészülési meccs megmutatta, mennyire éles, kemény és szoros találkozó vár rájuk Tokióban is Brazília ellen.

„Mindkét válogatott majdnem teljesen kiadta magából, amit tud. Természetesen vannak olyan ütőkártyáink, amelyeket nem fedtünk fel, de így vannak ezzel nyilván a brazilok is. Éppen ezért szerintem az olimpián nagyon jó mérkőzést vívunk velük. A legfontosabb, hogy tizenhárom év után végre sikerült kijutnunk a játékokra, és ha már ott leszünk, szeretnénk örömöt szerezni a szurkolóknak, hiszen tudjuk, nagyon sokan drukkolnak nekünk itthonról. Olyan helyezést szeretnénk elérni Japánban, amire mindenki büszke lehet.”

A kapus arra is kitért, mennyire hasznos, hogy különböző stílusú riválisokkal találkoztak Siófokon, és a legjobb, hogy forgatni tudták a csapatot, mindenki lehetőséghez jutott.

„Remélem, Japánban azt a kézilabdát játsszuk majd, amit tudunk, és az első pillanattól kezdve megmutatjuk az igazi arcunkat –  így Janurik Kinga. – Nem nézegetünk nagyon előre, mindig a soron következő ellenfélre összepontosítunk és készülünk – próbálunk mindenkit legyőzni. A svéd, a spanyol és a brazil együttessel nagyjából azonos szinten állunk, az orosz, illetve a francia válogatottal is pariban lehetünk, ha kihozzuk magunkból a maximumot és csapatként küzdünk. Minden csoportmeccs azon múlhat, mennyire sikerül a saját játékunkat játszani és védekezésben mennyire leszünk kemények. Reális a negyeddöntő elérése, azzal a céllal utazunk ki, hogy továbbjutunk a csoportból.”

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Szikora Melinda (Siófok KC), Helembai Fanny (Váci NKSE).
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik