Tokió 2020: a későn érő klasszis, Korpási Bálint

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.06.28. 11:47
null
A nagy fogyás után Tokióban jöhet a nagy fogás: Korpási Bálint ígérei, mindent elkövet majd annak érdekében, hogy a lehető legjobb formában lépjen szőnyegre az olimpián (Fotó: Árvai Károly)
A BVSC 72 kilogrammban világ- és Európa-bajnok klasszisának nem okozott gondot a 67 kg-os olimpiai súlyra való lefogyás sem, így 34 évesen, élete első olimpiáján is érmet remélhetünk tőle Tokióban.

 

Korpási Bálint későn érő típus – saját bevallása szerint is.

NÉVJEGY

KORPÁSI Bálint
Született:
1987. március 30., Esztergom
Klubja:
BVSC
Fogásnem:
kötöttfogás
Legjobb eredményei:
világbajnok (2016, Budapest, 71 kg), vb-ezüstérmes (2018, Budapest, 72 kg), 2x vb-bronzérmes (2017, Párizs, 72 kg és 2019, Nur-Szultan, 72 kg), Európa-bajnok (2017, Újvidék, 71 kg), 2x Eb-bronzérmes (2018, Kaszpijszk, 72 kg és 2016, Riga, 71 kg), Európai Játékok-ezüstérmes (2015, Baki, 71 kg)

A BVSC birkózóklasszisának nevét 2015 nyarán ismerte meg az ország szélesebb körben: Bakiban ő szerezte meg az Európai Játékok történetének első magyar érmét, egy ezüstöt a kötöttfogásúak akkor még 71 kilogrammos súlycsoportjában. Különleges egybeesés, hogy ez egyúttal neki is az első medáliá­ja volt nagy világversenyről.

„Huszonnyolc éves voltam már ekkor, tehát nem fiatal – későn jött, viszont ezzel az éremmel megtört a jég, innentől elkezdtek érkezni a sikerek, meg az érmek, hiszen azóta összesen nyolcat szereztem különféle nagy világversenyeken” – emlékezett vissza Korpási Bálint.

A Tokodról származó birkózó több szempontból sem volt a szerencse kegyeltje pályafutása alatt. Kezdjük azzal, hogy az ő ideális súlya a 71-72 kilogramm, amely azonban éppen két olimpiai kategória közé esik: a 77-be nem tud felerősödni, a 67-be (korábban ráadásul 66-ba) meg bár nem kis szenvedés árán le tudott volna fogyni, azt a kategóriát meg kortársa, a mindössze három hónappal idősebb, s a maga szerény 14 világversenyes érmével a magyar birkózótörténelem legeredményesebbjének számító Lőrincz Tamás kibérelte magának az elmúlt 15 évben fantasztikus eredménysorával.

Úgyhogy Korpási „Maci” – ahogy a sportági berkeken belül mindenki becézi – jobb híján a nem ötkarikás súlycsoportnak számító 71, majd 72 kilogrammos kategóriának vált szép csendben az egyik, ha nem a legjobbjává, világ- és Európa-bajnokává, ami az ő érdemeiből nyilván az égadta világon semmit sem von le, de olimpiaközpontú hazánkban ezeket az eredményeket sajnos sokan hajlamosak lebecsülni.

NS-SZAKÉRTŐ

Repka Attila, olimpiai bajnok: „Bálint szerencsére nagyon könnyedén hozta a súlyát a márciusi, budapesti kvalifikációs versenyen, amelyen remek birkózással megszerezte a kvótát, valamint a múlt hétvégi törökországi nemzetközi viadalon is. Az, hogy a fogyasztás után is ilyen jó erőben és formában tud maradni, minimum biztató. Ha valaki igazán megérdemelné a jó szereplést és az olimpiai érmet, akkor az ő: a pályafutása alatt abból a szempontból nem volt szerencséje, hogy a hatvanhét kilogrammos súlycsoportban végig ott volt az azóta egy kategóriával feljebb lépő Lőrincz Tamás is – hozzá fogható birkózó márpedig nem születik minden évtizedben –, de most, harmincnégy évesen egy ekkora fogyás után mégis megszerezte az olimpiai kvótát, erre már önmagában sem sokan lennének képesek. Nagyon akaratos és alázatos, ha ugyanolyan jól sikerül a fogyása Tokióban, mint Budapesten, abszolút éremesélyes: nem sokan tudják megverni, és bár nem lesz kiemelt a játékokon, az ő súlycsoportjában véleményem szerint éppen nem játszik majd nagy szerepet a kiemeléses rendszer.”

A birkózóválogatott egyik legszorgalmasabb, legalázatosabb, leghalkszavúbb tagjára azonban karrierje vége felé rámosolygott végre a nagyon megszolgált szerencse.

Egyrészt Lőrincz Tamás a balul sikerült riói játékok után feljebb lépett egy olimpiai kategóriát, 67-ből a 77-be (s lett világ- és Európa-bajnok a tíz kilóval erősebbek között is...), másrészt Korpásiról kiderült, a vártnál könnyedebben és eredményesebben le tud fogyni 67-re.

A 2019-es, nur-szultani világbajnokság után dőlt el Korpási sorsa – pontosabban, ő határozta el magát, hogy 32 évesen megpróbálja kivívni a kvótát a kvalifikációs sorozatban.

„Választás elé állítottam saját magamat. Úgy voltam vele, oké, hogy a nem olimpiai súlycsoportnak számító hetvenkét kilóban is ugyanúgy rendeznek évről évre világbajnokságot, de itt már elértem mindent, van mindenféle színű érmem valamennyi világversenyről. Feltettem hát a kérdést: hogyan tovább? Akkor már harminckét éves voltam, tudtam, ha meg akarom próbálni az olimpiát, arra ez az utolsó lehetőségem. Úgyhogy nekivágtam.”

A nem sokkal ezután kirobbanó világjárvány persze az ő dolgát sem könnyítette meg: tavaly például már lefogyott és súlyközelben volt, amikor egy héttel a márciusi budapesti kvalifikációs viadal előtt lefújták az eseményt (majd röviddel utána az olimpiát is), így az idén újra végig kellett csinálnia az emberpróbáló procedúrát.

Mint írtuk, ez azonban várakozáson felül sikerült: Korpási a „nagy fogyás” után is kirobbanó erőben maradt, az idén márciusra tolt budapesti kvalifikációs versenyen erődemonstráló módon, egyetlen nagyon meleg helyzetet leszámítva (de azt is kivédekezve és abból fantasztikus kontrát indítva) tükörsimán menetelt be a döntőbe a 67 kilósok között, megszerezve ezzel a magyar birkózóküldöttség ötödik olimpiai kvótáját (a hatos lista később a 97 kilós ifjú Szőke Alexszel lett teljes).

Kötélidegekkel bír
Nagyon nincs ezen mit ragozni: egy világ- és Európa-bajnok kiválóságról beszélünk, aki a klasszisa mellett higgadt, kötélidegei vannak, és nem ijed meg a legszorultabb helyzetben sem. Tökéletes példa volt erre a budapesti kvalifikációs viadalon a Dejvid Dimitrov elleni negyeddöntő: Korpási egyik pörgetési kísérletébe belefogott a bolgár, a magyar tusveszélyes helyzetben ragadt, óráknak tűnő hosszú másodperceken át feküdt lehetetlen szituációban, hajszálra a tusvereségtől – erre amikor már minden magyar a fejét fogta, Korpási valami túlvilági megoldással nemcsak, hogy kifordult a bivalyerős bolgár alól, de a másodperc törtrésze alatt még előnyt is kovácsolt „életveszélyes” helyzetéből, s egy villámkontrával ő került a teljesen meghökkenő ellenfél mögé két pontért.

A nagyobb fogyasztással járó sportágaknál nyilván kulcskérdés, hogyan sikerül majd a fogyás és a súlyrendezés, ám Korpási idén rövid idő alatt kétszer is bizonyította, ez sem okoz neki gondot: öt kilóval kevesebben is gond nélkül felveszi a versenyt a kategória legjobbjaival, így remélhetőleg Tokióban sem áll majd meg a dobogóig.

A BVSC „csendes gyilkosa” a múlt hétvégén lezáruló olimpiai főpróbán, a rangos törökországi Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyen aztán újfent bizonyította, a budapesti fogyás nem csupán egyszeri jól sikerült művelet volt: úgy szerzett bronzérmet a 67 kg-osok között (két kiló súlyengedménnyel, ami az olimpián értelemszerűen nem lesz), hogy az elődöntőben is csak 1:1 után, utolsó intéssel kapott ki a kategória egyik legjobbjától, a világ- és kétszeres Európa-bajnok orosz Artyom Szurkovtól.

„Törökországban az volt a cél, hogy minél többet birkózzak, ez össze is jött, hiszen volt négy jó meccsem, ebből hármat meg is nyertem, és az elődöntőm is csak hajszálon múlott. Jól éreztem magam, jól mozogtam, és külön jó hír, hogy a súlyomat ismét sikerült viszonylag simán hoznom – a verseny előtti este még tudtam egy kicsit vacsorázni is, ami az igazán nagy fogyasztóknál már csak álomkategória. Nyilván Tokióban is arra készülök, hogy a lehető legjobban sikerüljön hozni a súlyomat, hogy a legtöbb erőm megmaradjon a főversenyre.”

Aki ismeri Korpási Bálintot, tudja, hogy végképp nem az az izgulós fajta, a nyugalom szótlan szobra, így noha 34 évesen jutott ki élete első olimpiájára, biztosak lehetünk benne, ezt sem fogja elizgulni.

„Ugyanúgy készülök rá, mint bármelyik másik versenyre  – szögezte le.  – Igen, ez lesz az első olimpiám, de ettől még nem fogom túlgondolni vagy túlspilázni: az előttünk álló hetekben mindent megteszek, hogy a felkészülés során a lehető legjobb formába kerüljek, és Tokióban a maximumot hozzam ki magamból. Aztán hogy ez mire lesz elég, ebben a sportágban tényleg csak a verseny napján derül ki, hiszen rengeteg mindentől függ, kezdve a napi formától a sorsoláson át odáig, hogyan sikerül az újabb fogyás.”

Korpási Bálint elmúlt éveit látva azonban ne legyen kétségünk afelől: ha ő jó napot fog ki, tényleg bármeddig képes eljutni!

OROSZ, KUBAI, NÉMET VESZÉLY
Miként gyakorlatilag az összes valamirevaló olimpiai súlycsoportban, a 67 kilo­grammosoknál is van egy nagyon jó orosz a már külön is említett Artyom Szurkov személyében, mellette pedig a fő rivális a kategória jelenlegi legjobbja, az olimpiai és világbajnoki címvédő kubai  Ismael Borrero. S ott lesz Tokióban természetesen a német Frank Stäbler is, aki „mutatta az utat” Korpási Bálintnak: a két klasszis 72 kilóban számos nagy csatát megvívott már egymással, mígnem Stäbler a 2019-es kazahsztáni világbajnokságra lefogyott 67-re, és megszerezte a kvótát, bizonyítva, nem lehetetlen küldetés ez egy alapvetően egy kategóriával feljebb versenyző birkózónak sem. Korpási és Stäbler tényleg úgy ismerik egymást, akár a tenyerüket, a 2018-as budapesti világbajnokság egyik legszebb és legsportszerűbb jelenete volt, miután a döntőben a magyart hatalmas csatában, egyetlen ponttal felülmúló német klasszis a televíziós kamerák kereszttüzében csalódottan nyilatkozó Korpásit élő adásban megölelte, és belemondta a kamerába, hogy „nagyszerű bajnok”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik