Nem hungaricum a doppingvétség

1862181 18621811862181 1862181
Vágólapra másolva!
2012.08.03. 23:08
Noha már mindenkinek a könyökén jön ki a dopping, talán üzenete van annak, hogy azon a napon, amikor Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés...


Noha már mindenkinek a könyökén jön ki a dopping, talán üzenete van annak, hogy azon a napon, amikor Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, Ivan Tyihon fehérorosz kalapácsvetőt elmeszelték. Szövetsége komolyan veszi a doppingvétséget, mert Tyihon Londonban már el sem indult.
Noha már mindenkinek a könyökén jön ki a dopping, talán üzenete van annak, hogy azon a napon, amikor Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, Ivan Tyihon fehérorosz kalapácsvetőt elmeszelték. Szövetsége komolyan veszi a doppingvétséget, mert Tyihon Londonban már el sem indult.

Egy ilyen hír kínos az érintetteknek, mi, magyarok már csak tudjuk. Az eset külön érdekessége, hogy a kalapácsvető 2004-es athéni olimpián és 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során bukkantak tiltott szer nyomaira. Tyihon a 2004-es athéni olimpián ezüstérmet szerzett, miután a győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt megfosztották aranyérmétől. De Tyihon máskor is hibázott: Pekingben (2008) harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, ám a NOB doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. A negyedik Pars Krisztiánt illette volna az olimpiai ezüst, de a fehéroroszok fellebbeztek, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság 2009-ben eljárási hiba miatt annullálta a NOB döntését.

Dióhéjban ennyi a történet, az azért üzenetértékű, hogy a fehéroroszok most nem tiltakoztak, tartottak tőle, hogy a teljes atlétacsapatot sújtják, ha ragaszkodnak Tyihon „ártatlanságához”. Eszerint Pars már a londoni döntő előtt nyert egy bronzérmet. Azért nem ezüstöt, mert az olimpián nem induló Gyevjatovszkij mintáját nem is vizsgálták. Tyihonra vonatkozóan hatályon kívül helyezik a Sportdöntőbíróság eljárási hibára vonatkozó ítéletét – Gyevjatovszkijra vonatkozóan nem, mert most nincs érintve. A NOB látványosan bekeményített, az olimpia előtt egy tucat atléta bukott meg – a magyar diszkoszvető, Kővágó Zoltán is a tisztító vihar áldozata –, Tyihon sem menekülhetett.

Van egy cinikus mondás, mely szerint az doppingol, aki lebukik. Sokáig úgy volt, hogy nem a sportág doppingérzékeny, csupán néhány nemzet – köztük a magyar –, nekem némi elégtételt jelent, hogy a vetélytársak is csak-csak horogra akadnak. No nem annak örülök, hogy doppingoltak, hanem annak, hogy lassan-lassan kiderül, a doppingvétség nem hungaricum.

Bor Barna a hetedik helyen végzett, cselgáncsozóink befejezték szereplésüket az olimpián. Nem vitás, hogy ők szerezték a játékok első hetének kellemes meglepetését. Ungvári Miklós ezüstérme, Csernoviczki Éva bronza, Karakas Hedvig és Joó Abigél ötödik helye, valamint Bor Barna – nem csináltak rajta akciót a verseny során – hetedik helye jelzi, masszív a csapat. Noha egyéni sportról beszélünk, amióta kvótarendszer van, sokat számít, hogy egy ország hány versenyzővel képviselteti magát az olimpián. Nyolc dzsudoka képviselte a sportágat, ez már csapat, vagy ha úgy jobban tetszik, közösség. Erre szoktuk mondani, ha ennyi résztvevő indulhat egy rangos versenyen, az mutatja a sportág erejét. Néhányan alig jöttek le a londoni tatamiról, máris azt említették, hogy 2013-ban Budapesten Európa-bajnokság lesz, s szeretnék itthon is megmutatni magukat. Már korábban is írtam, a barcelonai sikerek után 20 évvel ismét remekelnek a dzsúdósok, külön öröm, hogy a női szakág megszerezte első érmét (Csernoviczki), szintén húsz évvel a női dzsúdó olimpiai bemutatkozását követően.

S nem mondhatjuk, hogy különösebben szerencsések lettünk volna. Karakas Hedvig és Bor Barna is bírói döntéssel kapott ki, Mészáros Anett ugyan már egészséges volt, csak éppen sérülése után nem tudott formába lendülni. Ő is bírói döntéssel vesztett, de jogosan. Joó Abigél esete külön szám: a későbbi olimpiai bajnok ellen megsérült, de így is ötödik lett. Pénteken Bor Barna (Karakashoz hasonlóan) bírói döntés áldozata lett, brazil ellenfele semmit sem csinált, mégis ő mehetett tovább. De az is a magyarok csapategységét mutatta, hogy egyetlen sportoló és vezető sem a külső okokban kereste a vereség okát.

Bor Barna mondta, dzsúdócsapatunkra Magyarország nagyon büszke lehet. A mondat átvitt értelemben ippont ér.

Szép volt, fiúk, szép volt, lányok!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik