Wimbledon: Djokovics a nyolc között; Sinner legyőzte Alcarazt

Vágólapra másolva!
2022.07.03. 23:39
null
Djokovics négy szettben jutott tovább (Fotó: AFP)
A Londonban zajló wimbledoni tenisztorna férfi egyesének nyolcaddöntőjében a „tinik csatáját” a 20 éves Jannik Sinner nyerte meg a 19 éves Carlos Alcaraz ellen. Novak Djokovics négy szettben nyert a holland Tim van Rijthoven ellen. A nőknél kiesett a korábbi Garros-győztes Jelena Ostapenko, viszont négy év után ismét két német került be a nyolc közé.

 

Nem kezdett valami acélosan az ötödik kiemelt Carlos Alcaraz a nála szűk másfél évvel idősebb és 10. kiemelt olasz Jannik Sinner ellen, miután az első játszmában csupán egyszer – először – tudta hozni az adogatását, fogadóként pedig még bréklabdához sem jutott, azaz meglepően simán, 32 perc alatt került szetthátrányba. A helyzete a második játszmában sem javult lényegesen a spanyolnak, hiszen ezúttal csak az első adogatását nem tudta hozni, ám ez is elég volt Sinnernek, hogy 6:4-re elvigye ezt a felvonást.

A harmadik játszmában viszont már nem hagyta magát brékelni a spanyol – igaz, Sinner sem –, mindketten többször is semmire hozták adogatójátékaikat, következésképpen jöhetett a rövidítés. Ebben pedig Sinner előbb elvesztette az adogatását, majd három játszmalabda kihagyása után elpuskázott két meccslabdát, végül Alcaraz 9–8-nél kihasználva negyedik játszmalabdáját szépített.

A negyedik felvonásban viszont ismét az olasz diktált és irányította a játékot, és miután 2:1 után a meccs során negyedszer is elvette Alcaraz szervajátékát, meg is tartotta előnyét, és 5:2-nél ismét meccslabdákhoz jutott, ám a spanyol mindhármat hárítva életben maradt. Igaz, csak a következő játékig, Sinner ugyanis a mérkőzésen hatodik alkalommal is meccslabdához jutott, és ezt már nem hibázta el, így pályafutása során először jutott Wimbledonban a legjobb nyolc közé.

Az első helyen kiemelt Novak Djokovics 6:2-re nyerte meg az első szettet a holland Tim van Rijthoven ellen, majd a másodikat elveszítette. Ezt követően azonban nagyon simán hozta az utolsó két játszmát, s továbbjutott a nap záró meccsén.

A korábbi Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko a nyolcaddöntőben búcsúzott a női egyestől. A 12. helyen kiemelt, múlt hétvégén Eastbourne-ben döntőt játszó lett teniszezőt a német Tatjana Maria ejtette ki 2 óra 10 perc játék után. Ezzel eldőlt, hogy négy év (Angelique Kerber és Julia Görges akkor sikere) után lesz ismét két német a legjobb nyolc között – merthogy Maria győzelmét követően a 22 éves Jule Niemeier is bejutott a nyolc közé, két sima játszmában legyőzve a hazai kedvenc Heather Watsont. A világranglistán 94. helyen álló német hölgy első főtáblás wimbledoni szereplése alkalmával rögtön a nyolcig eljutott, ahol éppen honfitársa, Maria ellen lép pályára.

A női verseny vasárnapi utolsó meccsén a harmadik kiemelt tunéziai Onsz Dzsabur kétjátszmás győzelmet aratott az Udvardy Pannát a második fordulóban maratoni meccsen búcsúztató belga Elise Mertens felett.

TENISZ
WIMBLEDON, LONDON (füves pálya, 40 350 000 font)
FÉRFI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ

Sinner (olasz, 10.)–Alcaraz (spanyol, 5.) 6:1, 6:4, 6:7, 6:3
Goffin (belga)–Tiafoe (amerikai, 23.) 7:6, 5:7, 5:7, 6:4, 7:5
Norrie (brit, 9.)–Paul (amerikai, 30.) 6:4, 7:5, 6:4
Djokovics (szerb, 1.)–Van Rijthoven (holland) 6:2, 4:6, 6:1, 6:2

NŐI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ

Bouzková (cseh)–Garcia (francia) 7:5, 6:2
Dzsabur (tunéziai, 3.)–Mertens (belga, 24.) 7:6, 6:4
Maria (német)–Ostapenko (lett, 12.) 5:7, 7:5, 7:5
Niemeier (német)–Watson (brit) 6:2, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik