Hingis az 1997-es Australian Open megnyerése után (Fotó: AFP)

BJÖRN BORG

A hetvenes évek második felének, a nyolcvanas évek elejének meghatározó játékosa hatszor nyerte meg a Roland Garrost és 1976-tól 1980-ig sorozatban ötször diadalmaskodott Wimbledonban – az első férfi teniszező volt, aki 11 GS-tornát nyert, s gyakorlatilag pályafutása csúcsán, 1983-ban  26 évesen egyik napról a másikra jelentette be, hogy vége a pályafutásának. Visszavonulása okaként az általános kiégettséget hozta fel.

MARTINA HINGIS

A kassai születésű, ám sikereit svájciként elérő Martina Hingis 1997-ben a 20. század legfiatalabb GS-tornagyőztese lett, amikor megnyerte az Australian Opent – mindössze 16 évesen és 3 hónaposan. Két hónappal később, 1997 márciusában minden idők  legfiatalabb világelsője lett, s még abban az évben győzött Wimbledonban és a US Openen, illetve döntőbe jutott a Roland Garroson is – Iva Majoli azonban megakadályozta, hogy összejöjjön neki a naptári Grand Slam. Krónikus bokasérülése miatt mindössze 23 éves volt, amikor 2003 februárjában bejelentette, hogy felhagy a tenisszel. Egyesben öt GS-tornát nyert, s összesen 209 hétig vezette a világranglistát. Három év múlva visszatért, de egyesben már nem tudta megközelíteni korábbi eredményeit – igaz, párosban és vegyes párosban azért még nyert 10 Grand Slam-tornát.

JUSTINE HENIN

Ahogy Barty, úgy a belgák klasszisa is a világ tetejéről vonult vissza, és szintén 25 évesen: a hétszeres GS-tornagyőztes 2008 májusában fáradtság, kiégettség miatt kérte a WTA-t, hogy törölje a nevét a világranglista éléről. Később aztán ő is visszatért, 2010-ben döntőbe jutott az Australian Openen, amelyben Serena Williams múlta felül, s még úgy is megválasztották az év visszatérőjének, hogy Wimbledonban súlyos könyöksérülést szenvedett, ami miatt aztán 2011 januárjában végleg visszavonult.

ANDY RODDICK

A korábbi világelső amerikai kiválóság a 2012-es US Open előtt jelentette be, hogy az lesz az utolsó versenye: az egyesben 32 tornát megnyerő Roddick csupán egyszer, a 2003-as US Openen tudott diadalmaskodni, s háromszor döntőzhetett Wimbledonban – mindannyiszor Roger Federer győzte le, így a 2009-es, klasszikusként emlegetett döntőben is, amelyben öt szettben kapott ki, a döntő játszma rövidítését 16–14-re vesztette el.

KIM CLIJSTERS

A belgák másik női ásza 23 évesen akasztotta szögre az ütőt: 2007 májusában 34 tornagyőzelemmel – köztük a 2005-os US Open megnyerésével – a háta mögött döntött a befejezés mellett, hogy aztán két és fél év múlva visszatérjen. Karrierje második szakasza sikeresebbnek bizonyult három GS-tornagyőzelem után 2012 augusztusában ismét retirált, mint mondta, a sikerek ára az volt, hogy folyamatosan sérülésekkel küzdött. Végül nyolc év után 2020-ban ismét visszatért, ám hiába kapott szabadkártyát egy sor versenyen, nyert meccs nélkül fejezte be az esztendőt, majd a múlt év közepén megsérült.