Tenisz: Eszméletlenül értékes, hogy három top 100-as játékosunk van – Babos Csaba

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 17:08
null
Babos Csaba szerint eszméletlenül értékes, hogy három top 100-as játékosunk van (Fotó: huntennis.hu)
A Billie Jean King-kupa euroafrikai zóna 1-es csoportjában szereplő női válogatott szövetségi kapitánya szerint legrosszabb esetben jobbik csoportmásodikként oda kell érnünk az őszi rájátszásra.

 

– Milyen várakozásokkal fut neki a válogatott a Billie Jean King-kupának?
– Két évünk kimaradt a pandémia miatt, és végül nem rendezett világcsoportdöntőt Magyarország sem, így elvesztettük annak lehetőségét, hogy házigazdák lehessünk, Prágába pedig egy gyengébb csapatot, Kanadát hívták meg helyettünk – mondta Babos Csaba, a magyar női teniszválogatott szövetségi kapitánya. – Nagy szívfájdalom volt a lányoknak, hogy nem léphettek pályára hazai közönség előtt. Most küzdenünk kell, hogy alanyi jogon szerepelhessünk a világcsoportban. Alkalmasnak tartom a felnőtt válogatottat a feljutásra, nem lehet tehát más a célunk Antalyában, mint az őszi rájátszásba jutni. Túl magabiztosnak és álszerénynek sem kell lenni, de legrosszabb esetben jobbik csoportmásodikként oda kellene érnünk.

BABOS HELYETT TÓTH AMARISSA A BILLIE JEAN KING-KUPACSAPATBAN

Eredeti tervek szerint a Bondár Anna, Udvardy Panna, Gálfi Dalma, Babos Tímea, Jani Réka összeállítású csapat utazott volna Antalyába, a korábban FED-kupa néven ismért Billie Jean King-kupára. Azt előzetesen is lehetett tudni, hogy Nagy Adrien, Tóth Amarissa és Szabanin Natália készen áll, amennyiben valamelyiküknek be kellene ugrania. A Magyar Tenisszövetség szombati tájékoztatása szerint a csapatkapitány Babos maga kérte, hogy hagyják ki a keretből, mivel nem érzi magát megfelelő formában, így a szövetségi kapitány Babos Csaba úgy döntött, Tóth kap lehetőséget a magyar női válogatottban. A mindössze 19 esztendős, 742. helyen rangsorolt tehetség már Törökországban készül, ahol a magyar csapat kedden kezdi meg szereplését. A szakember elmondta: a pénteki sorsolás kedvező eredményt a válogatott számára, hiszen a rangos nemzetközi tornákról érkező játékosoknak is lesz egy kis idejük az átállásra így, hogy hétfőn még nem kell pályára lépniük. Az első ellenfél egyébként a házigazda Törökország lesz, utána szerdán Dánia következik, csütörtökön Szerbiával játszanak lányaink, majd pénteken Észtország ellen lépnek pályára.

– Kik kapnak majd lehetőséget?
– Négy egyéni és egy párosmeccs vár a lányokra. Nincs nagy különbség játékosaink tudásszintje között, nagyon értékes, hogy hárman is a legjobb száz között vannak a világranglistán, egyelőre nem tudom, ki kezdi az egyénit, és ki játszik majd párost. Később kiderül, ki milyen állapotban érkezik Törökországba, illetve azt is meg kell nézni, hogy az adott ellenféllel szemben melyik játékosnak lehet a legnagyobb esélye. A páros egyébként is mindig lutri, azon elcsúszhat egy-egy találkozó. Ráadásul négy napon keresztül játszanak a lányok, és ha csoportmásodikok leszünk, még az ötödik napon is. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy nem jó időpontban van a kupa, kemény tornákról jönnek a teniszezők és nehezekre mennek tovább, így figyelni kell arra, hogy fizikailag és mentálisan is jó formában távozzanak Antalyából, hiszen az egyéni karrierjük is fontos.

– Milyen stáb kíséri el a csapatot?
– Nagyon felkészült szakmai stáb lesz a válogatottal: a helyettesem, Fekete Rudolf, a női csapat mentora, Temesvári Andrea, aki maga is Grand Slam-győztes és aktív edző, Bartha Kincső fizioterapeuta, valamint Vaskó Balázs erőnléti tréner is a helyszínen segíti a lányok munkáját. Balázs egész évben dolgozik a teljes csapattal, így naprakész arról, ki milyen állapotban van jelenleg.

– Hogyan értékeli, hogy hosszú idő után három játékos is odaért a legjobb száz közé a világranglistán?
– A junior eredményeik után kicsit talán korábbra vártam tőlük ezeket az eredményeket, de többjüket is sérülések hátráltatták, Gálfi Dalmának például komoly gerincproblémái, Bondár Annának pedig térdszalagszakadása is volt, ezek visszavetették őket – ráadásul külföldi kortársaik, akiket korábban meg tudtak verni, más közegből érkeztek a teniszbe. Ez a sportág nagyon drága, sok pénz kell hozzá, hogy egy játékos megfelelő teamet tudjon maga mellett. A szövetség nagyon sokat segít, de más nemzetek sportolóinak ez junior korból kilépve könnyebben megadatik. Eszméletlenül értékes, hogy mindhárman ott vannak a legjobb száz között, és nem is az az érdekes, hogy hány évvel ezelőtt volt utoljára ilyen, hanem az, hogy a mai világban értek el ilyen kiemelkedő helyezést.

– Kifejtené ezt kicsit bővebben is?
– Amíg nem kerestél pénzt, nincs miből fizetni a versenyre utazást, és az edzőt, aki veled is tart. A lányom, Babos Tímea trénere, Thomas Drouet bére heti ötezer euró volt, valamint a pénzdíjak tíz százalékát is ő kapta. Éves szinten nagyjából ötven millió forint volt a költsége. Magyarországon az egyéni sportágakra sokkal nehezebb szponzort szerezni, mint a látványsportágakra, és bár lehet magas összeget keresni a tornákon, sokan akarnak kihasítani maguknak egy-egy szeletet a tortából. Jani Réka két hetet volt Antalyában, az egyik ITF 25000-es versenyt megnyerte, a másikon is döntőt játszott, és így csak kicsit volt mínuszban. Húsz évvel ezelőtt ezek az összegek még többet értek, mint ma, amikor a költségek már sokkal magasabbak, de mindenkinek ezen a szinten kell kezdeni a játékot. Régen nem volt ilyen kiélezett a verseny, kevesebb volt játékos és nem volt mindenki annyira felkészül. Most már azzal nem lehet kiemelkedő eredmény elérni például, ha valaki egy kicsit jobb fizikumú. Egyszerűen nem elegendő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik