Fed-kupa: Bondár óriási küzdelemre kényszerítette Kontát, de a britek örülhettek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.09. 00:17
null
Bondár Anna nagyszerű teljesítményt nyújtott Konta Johanna ellen (Fotó: Twitter)
A csoportelsőség volt a tét a magyar női teniszválogatott számára a Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában az egyesült királyságbeli Bathban: a házigazda britek elleni párharc első mérkőzésén Gálfi Dalma lépett pályára, s bár megszorongatta a top 100-as Katie Boultert, három szettben alulmaradt. A második találkozó még szorosabb összecsapást hozott, Konta Johanna végül a döntő játszmában rövidítésben múlta felül Bondár Annát.

 

Gálfi Dalma–Katie Boulter 4:6, 7:6 (7–5), 6:7 (1–7)

A görögök és a szlovénok ellen is nagyszerűen játszott a világranglista-311. Gálfi Dalma, aki nálánál jóval előrébb rangsorolt ellenfeleket győzött le az első két napon. Ezúttal az eddiginél is nehezebb feladat várt a magyar lányra, aki a WTA-rangsor 83. helyén álló Katie Boulter ellen nyitotta meg a csoportelsőségről döntő párharcot.

Bár Gálfi kezdésnek könnyedén hozta a saját adogatását, a következő kettőt már elbukta, és mivel a brit nem hibázott, a magyar teniszező nagyon gyorsan 5:1-es hátrányban találta magát. Ekkor egy nehezen hozott adogatójátékkal megkezdte a felzárkózást, könnyedén brékelte Boultert, majd pontot sem engedélyezett ellenfelének, így a hazaiak játékosának ki kellett szerválnia az első szettet – ez egy maratoni hosszúságú gém végén sikerült is, igaz, csak a hetedik játszmalabdáját tudta kihasználni a foggal-körömmel küzdő Gálfi ellen (4:6).

A második szettben egy-egy gyors bréken kívül stabilan hozták a saját adogatójátékukat a felek, tehát rövidítés következett, amelyben már Gálfi bizonyult jobbnak: a 20 éves magyar látványosan feljavult, különösen a második szervái hatékonyságában állt be jelentős változás, s ez elegendőnek bizonyult a döntő játszma kiharcolásához (4:6, 7:6).

Amely szinte ugyanúgy zajlott, mint az előző. Gálfi még az elején elvette Boulter adogatását, ám a brit rögtön visszabrékelt, és ugyan még adódott két-két bréklabda, a játszma végén már olyan simán szerválták ki a másikat, hogy érezhető volt, ezúttal is rövidítés dönt. Gálfi ekkorra már elkészült az erejével, Boulter 5–0-ra elhúzott, és innen nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (4:6, 7:6, 6:7).

Bondár Anna–Konta Johanna 2:6, 7:6 (7–1), 6:7 (4–7)

JÁR AZ ELISMERÉS

Konta Johanna, a britek kétszeres GS-elődöntős játékosa:
„Ő volt az oka annak, hogy a szakadék szélén álltam, csodálatosan teniszezett. Nagyon szerencsés vagyok, hogy győztesen kerültem ki, ezt a tapasztalatomnak köszönhetem, amire ő is szert fog tenni idővel. Fantasztikus meccset játszottunk, csakúgy mint Katie-ék. Igazság szerint még mindig nehezemre esik a beszéd, próbálok magamhoz térni. Bondár elképesztően szervált az egész meccsen. Próbáltam kizökkenteni a ritmusából, amennyire lehetséges volt, de nagyon jól játszott.”

A 2 óra 22 percig tartó első meccs után tehát a britek kerültek előnybe, a következő találkozón a világranglista 224. helyén álló Bondár Anna mérkőzött meg a 39. helyen rangsorolt Konta Johannával. Az első szettben még látszott a megilletődöttség a 21 éves magyar teniszezőn, Konta két brékkel nyitott, és nem volt volt kérdés, hogy kié lesz az első játszma (2:6). Aztán a folytatásban...

A meccsen 15 ászt ütő Bondár energikus tenisszel, kilenc bréklabda hárításával jutott el a rövidítésig a második játszmában, amelyben esélyt sem adott a korábban a világranglista negyedik helyét birtokló ellenfelének, és ellentmondást nem tűrően, Kontának mindössze egy pontot engedve megnyerte a második szettet (2:6, 7:6).

A döntő játszmában aztán már az elképesztő teljesítményt nyújtó Bondár előtt adódott hét bréklehetőség, s bár egyet kihasznált, a brit nem sokkal később vissza tudta venni a magyar előnyét.Az újabb rövidítésben Gálfi mérkőzéséhez hasonlóan fordult a kocka, hiába kezdett minibrékkel Bondár, Konta akkor tette oda magát, amikor igazán szüksége volt rá, és első meccslabdáját kihasználva lezárta a 2 óra 42 perces összecsapást (2:6, 7:6, 6:7).

Bondárnak így sincs oka a szégyenkezésre, a szlovénok ellen élete első top 100-as elleni sikerét ünneplő magyar lányt állva tapsolták meg a házigazda britek, akiknek korábbi kiválósága, Jo Durie úgy vélekedett, hogy Bondár ilyen játékkal akár a legjobb húszba is bekerülhet a világranglistán.

Legyen igaza.

A kvartettből így Nagy-Britannia jutott tovább csoportgyőztesként, és játszhat szombaton Szerbiával azért, hogy pályára léphessen a világcsoport II rájátszásában. A mieink a szerbek csoportjában második helyen végző Horvátországgal mérkőznek meg az 5–8. helyért.

TENISZ
FED-KUPA, EURO-AFRIKAI ZÓNA I-ES CSOPORT

A2-ES CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Nagy-Britannia 0–2
Gálfi Dalma–Katie Boulter 4:6, 7:6 (7–5), 6:7 (1–7)
Bondár Anna–Konta Johanna 2:6, 7:6 (7–1), 6:7 (4–7)

A csoport másik mérkőzésén
Görögország–Szlovénia 2–0

A csoport végeredménye: 1. Nagy-Britannia 3 győzelem (8–0), 2. Magyarország 2 gy., 1 vereség (5–3), 3. Görögország 1 gy., 2 v. (3–5), 4. Szlovénia 3 v. (0–8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik