Elsodorja-e Djokovics lendülete Nadal hiányzó ékkövét?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.11. 17:14
null
A Nadal–Djokovics párharc újabb fejezete következik ma este Londonban (Fotó: Action Images – archív)
Az aktuális világranglista és az elmúlt napok is azt mondatják velünk, hogy ma este a két legjobb formában lévő teniszező csap össze az ATP 2013-as világbajnoki címéért. Rafael Nadal és Novak Djokovics ebben az évben már hatodszor néz szembe egymással (eddigi mérleg: 3–2 a spanyolnak), összesen pedig ez lesz a 39. egymás elleni meccsük (22–16) – nem véletlenül hangsúlyozta a Stanislas Wawrinka elleni elődöntő után Djokovics, hogy aligha kell őket bemutatni egymásnak.

 

Az utolsó hiányzó ékkő a koronán. Rafael Nadal pályafutása során gyakorlatilag minden nagy címet begyűjtött a teniszpályákon: van összesen 13 Grand Slam-győzelme – mind a négy tornáról legalább egy –, négy Davis-kupa-sikere, Pekingből olimpiai aranya, az egyetlen, ami még hiányozhat neki, az az ATP-világbajnokságon elért elsőség. Meglepő módon – még ha nem is a fedett csarnokban rendezett kemény pályás viadalok számítanak számára a legkedvesebb borításnak – döntőbe is csak egyszer jutott el eddig a spanyol, ám 2010-ben Roger Federer három játszmában (6:3, 3:6, 6:1) legyőzte őt a mai döntőnek is helyt adó O2 Arenában.

Novak Djokovicsnak ugyanakkor van már két ATP-vb-trófeája. Az első még az áttörés, az első GS-győzelem évéből, 2008-ból, a másik pedig tavalyról, amikor is Nadal a sérülése miatt kihagyta az ATP-évzárót.

„Tény, hogy különleges számomra ez a torna, mert igazából sosem volt esélyem rá, hogy megnyerjem. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy sok munkát igényel, talán ez a legnehezebb viadal. Ha nem a legjobb formámat nyújtom, akkor nem lesz esélyem, még nagyobb agresszióval kell játszanom” – mondta Nadal, miután Federer kiütésével Djokovicshoz hasonlóan sikeresen hajtotta végre „a svájci kiiktatása” elnevezésű hadműveletet.

Nadal az év második felére csúcsformába került, és kétségkívül a szezon megkoronázása lenne számára, ha a US Open döntője után ismét legyőzné Djokovicsot, akivel szemben egyébként is jobb az összmérlege, igaz, a 22–16 aligha tűnik megingathatatlan alapnak, pláne, hogy kemény pályán már a szerbnek kedvez a mutató (7–12).

Djokovics mellett szól ugyanakkor egyre méretesebb londoni sorozata: az O2 Arenában immár kilenc meccs óta nem kapott ki, és a Wawrinka elleni mérkőzés, illetve az azt követő nyilatkozatok is arra utalnak, hogy nincs gond az önbizalmával.

„Nagyon élvezetes meccs volt. Egyértelműen ezen játszottam a legjobban a tornán. Gratulálok Stannak, kitűnő szezonja volt, és itt is jól játszott. Remélem, a szurkolók élvezni fogják a holnapi mérkőzést. Mindig izgalmas meccset játszunk, ismerjük [Nadallal] egymást alaposan, nincsenek titkaink egymás előtt. A jobb fog győzni!” – nyilatkozta Djokovics a vasárnap esti győzelem után, ám azt sem rejtette véka alá, reméli, ő lesz az.

„A US Open döntője óta nem kaptam ki. Próbálok pozitív energiát nyerni az önbizalmamból és ebből a sorozatból. A pekingi fináléban két játszmában győztem ellene, és jó meccsem volt. Tetszik, ahogy fejlődök az egymás elleni mérkőzéseinken. Tetszik, hogy megváltozott egy-két dolog, aminek következtében én is nyerek ellene. Ezeket a dolgokat fel kell használnom ebben a döntőben is” – mondta magabiztosan a 26 éves szerb, aki ebben az évben „csak” az Australian Opent tudta megnyerni a Grand Slamek közül, de New York mellett Wimbledonban is döntős volt.

Hiába egyébként Nadal szezonbeli feltámadása, Djokovics lendülete és önbizalma az oddsmestereknél is többet ér: a szerb sikere 1.50-es, a spanyolé 2.30-as szorzójú a Tippmixpro fogadási oldalnál.

BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (6 000 000 dollár, kemény pálya)
Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Novak Djokovics (szerb, 2.)
21.00 (tv: Digi Sport1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik