US Open: A Grand Slamekre könnyen rá tudok hangolódni – Gálfi Dalma

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.08.28. 09:47
null
Gálfi a szervájára alapozná a játékát a US Openen (Fotó: MTI)
Wimbledonban megsérült Gálfi Dalma, de a megvédendő pontjai miatt nem tarthatott rögtön pihenőt: előbb Ilkley-ben, a 100 000 dollár összdíjazású ITF-challengertornán győzött, majd a francia Contrexéville-ben rendezett WTA 125-ös tornán játszhatott finálét. Július közepén a budapesti 250-es versenyre már rendkívül fáradtan és egyre erősebb térdfájdalmakkal érkezett, ki is esett az első fordulóban. Így a US Open-főtáblára jogosító top 100-as világranglistahelyét megtartotta, viszont hosszabb pihenőre kényszerült – most bizakodva várja az év utolsó Grand Slam-tornáját.

– Már a helyszínen készül az év utolsó major tornájára, hogy érzi magát összességében?
– Csütörtökön érkeztem, volt egy hosszabb lefolyású sérülésem, idő kellett hozzá, hogy nagyjából százszázalékos legyek, mire kezdődik a US Open – mondta Gálfi Dalma a Nemzeti Sportnak. – Most úgy érzem, egész jó formában vagyok, jól sikerült a felkészülésem, és a térdem is rendbe jött – nagyon várom az első fordulót.

– Említette korábban, hogy juniorként szerzett győzelme miatt ez a kedvenc Grand Slam-tornája.
– Igazából az akkori emlékek elhalványodtak már, inkább az él bennem, hogy tavaly sikerült feljutnom a selejtezőből a főtáblára. Ide már úgy jövök, hogy ismerem a környezetet, jó érzéssel térek vissza, igazán otthonos érzés.

– Mennyire sikerült átállni a helyi időzónára?
– Szerencsére ebben viszonylag jó vagyok, van elég tapasztalatom is, tudtam, mennyi idő kell az átálláshoz, és hogy jó lesz, ha csütörtökön érkezünk. Pénteken is egész jól éreztem már magam, de azért kellett még a szombat, hogy teljesen akklimatizálódjak.

– Felkészülési tornán nem indult, milyen munkát végzett így a torna előtt?
– Július vége óta tudok ismét edzeni. Akkor volt azért egy-másfél hetem, amikor még a rehabilitációs gyakorlatokon volt a hangsúly és kicsit visszább vettünk a tréningekből, de utána már szerencsére tudtam rendesen készülni és egyáltalán nem hátráltatott a probléma.

– Azt nem érzi gondnak, hogy nincs most meccsekről hozott lendülete?
– Hát, ennek lehet hátulütője… Sokan versenyből jönnek New Yorkba, de a rengeteg mérkőzésem után kellett már az edzésmunka is. Ha onnan nézzük, hogy nem játszottam ki magamból a formát, még jól is jöhet, hogy így alakult.

– Hogyan készül első ellenfele, Nuria Párrizas Díaz ellen?
– Elég jól ismerjük a játékát, párosoztam is vele korábban. Sokszor eléggé agresszív, laposan játszó teniszező. Ebből tudunk felkészülni és kitalálni a taktikát. Összeállt már, hogyan kell majd kiállnom ellene, de nem feltétlenül osztanám meg, milyen szemlélettel lépek pályára.

– Milyen erősségeire számíthat a világranglistán 64. spanyol teniszező ellen?
– Elsősorban a szervámra tudok hagyatkozni, ez nagyon sokszor stabil pontja szokott lenni a játékomnak. Ha az rendben van, akkor kis előnnyel kezdhetem a meccset. Illetve nyilván most a térdsérülésemből visszatérve még nem teljesen olyan a mozgásom, mint lenni szokott, ami nehezítő tényező, de jól szoktam olvasni az ellenfél játékát.

– Fucsovics Márton és edzője, Jancsó Miklós is ott van a US Openen, utóbbi immár az ön edzői stábját is erősíti.
– Igen, ez hatalmas segítség. Miki ott van az edzéseimen, és sajnos ugyan egy időbe rakták a meccsünket Marciéval, nem tudtuk elintézni, hogy módosítsák, de kis szerencsével, ha csúszás van, ott tud lenni az én mérkőzésemen is.

– Mire van még szüksége, milyen utolsó simításokat végez a torna rajtja előtt?
– Meccsszituációkat szeretnék, pontra játszani az edzéseken.

– Kikkel készül a helyszínen?
– Szombaton például először Ana Konjuhhal játszottam, délután pedig Laura Siegemunddal. Mindenképpen próbáltunk agresszív, jobbkezes játékost keresni, akinek a stílusa hasonlít az első körös ellenfelemére.

– Sikerült már mentálisan is „megérkezni” az eseményre?
– A Grand Slamekre könnyen rá tudok hangolódni: napokkal előtte mindenki megérkezik, különös a hangulata az egésznek. Igazából attól más, mint a többi torna, hogy itt a férfimezőny is játszik, és nagyon sokan vannak a helyszínen. Fárasztó tud lenni, hogy ennyi emberrel vagyok körülvéve napról napra, ugyanakkor motivációt is ad, hiszen mindenki teszi a dolgát, koncentrál a versenyre.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Így, hogy hosszabb sérülésből tértem vissza, és nem is tudtam felkészülési mérkőzést játszani, nem tudom, mire leszek képes. Jó lenne minél jobb játékot kihozni magamból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik