Djokovics egyenlített a Davis-kupa döntőjében

Vágólapra másolva!
2010.12.03. 17:25
null
Novak Djokovics újraélesztette az első Davis-kupa-diadalukra törő szerbek reményeit (Fotó: Reuters)
A francia válogatott szerzett előnyt Szerbia ellen a tenisz Davis-kupa belgrádi döntőjében, miután Gaël Monfils simán, három játszmában legyőzte az idegesen játszó Janko Tipszarevicset. Aztán a hazaiak ásza, Novak Djokovics hasonlóan meggyőző és magabiztos játékkal hasonlóan „lebombázta" a pályáról Gilles Simont, és a szombati páros mérkőzés előtt kiegyenlítette az állást.

Novak Djokovics és Gilles Simon mérkőzése sem váltott ki olyan pokoli hangulatot a belgrádi sportarénában, mint órákkal korábban Janko Tipszarevics és Gaël Monfils összecsapása. Ám amíg az első meccsen a hazai játékos reménytelen játéka miatt ült döbbent csend a lelátóra, a másodikon a Djokovics fölényéből adódó kényelem fojtotta vissza a szerb közönség hangját.

Pedig az esti meccsen Simon magabiztosan, ásszal kezdett. Djokovics azonban nullára nyerte az első adogatását, jelezve, hogy nem annyira lámpalázas, mint az első mérkőzést elbukó Tipszarevics. A szerb aztán 3:3-nál brékelt, majd 5:3-nál semmire nyerte el francia riválisa adogatását.

A második játszmában Simon csak az első szerva gémjét tudta hozni, aztán Djokovics lebombázta a pályáról. Erős és pontos ütéseivel nemigen engedte az alapvonal elé riválisát, és arra sem nagyon volt szükség, hogy ő feljöjjön a hálóhoz, hátulról mindent elintézett.

Az utolsó szettben Simon a második adogatását elbukta, továbbra sem tudott mit kezdeni a világranglista harmadik helyezettjével. Bár 5:4 után visszabrékelt, a magabiztos Djokovics újra azonnal elvette az adogatását, és már nem hibázott, 7:5-tel behúzta a meccset, és kiegyenlítette az állást a szombati folytatás előtt.

„Ez a Davis-kupa döntője, itt nincsenek egyszerű labdamenetek. Nagyon jól játszottam, bár a végén kicsit meginogtam, és Gilles lehetőséget kapott arra, hogy megnyerje a szettet. Végül aztán a legfontosabb pillanatokban megint én nyertem meg a meneteket, és ez döntött" – értékelt Djokovics.

Az első meccsen Monfils bohóckodása sem varázsolt jó hangulatot a belgrádi sportcsarnokba (Fotó: Reuters)
Az első meccsen Monfils bohóckodása sem varázsolt jó hangulatot a belgrádi sportcsarnokba (Fotó: Reuters)

A párharc első meccsén Tipszarevics pontosan érezte, mekkora a tét, és nem is bírta el a hatalmas terhet: az első gémben két kettős hibát ütve veszítette el adogatását. A Beogradska Arena lelátóit megtöltő közönség Monfils szokásos bohóckodásai ellenére sem szórakozhatott jól a mérkőzésen, honfitársuk ugyanis kiábrándítóan játszott: az első szettben egy gémet nyert meg, a harmadikban annyira sem futotta.

A Csehország elleni elődöntő hőse csak a másodikban tudta felvenni nyúlánk riválisa tempóját, 1:1-nél és 3:3-nál is bréklabdához jutott, de egyiket sem tudta értékesíteni, a rövidítésben pedig 7–4-re kikapott.

A záró játszmában Tipszarevics adogatóként kezdett, kettős hibával bukta el az első gémet, és kedvét vesztve a mérkőzést is. Monfils egyszer sem bukta el az adogatását, s míg csak 14 ki nem kényszerített hibát követett el, Tipszarevics 38-at.

A szerb a vereség után elkeseredetten nyilatkozott, és attól félt, teljesítménye miatt nem játszhat vasárnap Gilles Simon ellen, hanem vált Bogdan Obradovics szövetségi kapitány.

„Életemben először kezdtem meccset kettős hibával, sajnálom, hogy nem sikerült feltüzelnem a közönséget. De nem a lámpaláz miatt kaptam ki, Monfils egyértelműen jobb volt – mondta Tipszarevics. – Nem tudom, ezek után játszhatok-e még, ez a kapitányon múlik, és azon, hogy Viktor Troicki hogy érzi majd magát a szombati páros meccs után. Az erőnlétemmel mindenesetre nincs baj, ezen nem múlhat a játékom."

DAVIS-KUPA, DÖNTŐ: SZERBIA–FRANCIAORSZÁG 
AZ ÁLLÁS: 1:1
PÉNTEKI MÉRKŐZÉSEK
Janko Tipszarevics–Gael Monfils 1:6, 6:7, 0:6
Novak Djokovics–Gilles Simon 6:3, 6:1, 7:5
SZOMBATON
Viktor Troicki, Nenad Zimonjics–Arnaud Clement, Michael Llodra
VASÁRNAP
Novak Djokovics–Gaël Monfils
Janko Tipszarevics–Gilles Simon
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik