Túl a barátságon: Haas megtréfálná Federert a férfi egyes elődöntőjében

Vágólapra másolva!
2009.07.03. 11:48
Roger Federer egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megszerezze pályafutása 15. Grand Slam-trófeáját – ehhez a következő feladat jó barátja, Tommy Haas legyőzése. A másik ágon Andy Murray Andy Roddickkal találkozik. A junior lányok között Babos Tímea szintén elődöntőt játszik.
Haas először játszhat elődöntőt Wimbledonban
Fotó: Reuters
Haas először játszhat elődöntőt Wimbledonban
Haas először játszhat elődöntőt Wimbledonban
Fotó: Reuters
Haas először játszhat elődöntőt Wimbledonban

Pénteken az elődöntővel folytatódnak a férfi egyes küzdelmei a wimbledoni nemzetközi teniszbajnokságon. Az nem számít meglepetésnek, hogy Roger Federer, Andy Murray és Andy Roddick is bejutott a torna legjobb négy játékosa közé, de Tommy Haas jó szereplése annál inkább váratlan.

A 24. helyen kiemelt német a másodvirágzását éli, 13 éves karrierje során először került be a wimbledoni viadal elődöntőjébe, de ott minden eddiginél nehezebb feladat vár rá, hiszen a világranglista második helyén álló Roger Federer lesz az ellenfele.

A találkozónak különös pikantériát kölcsönöz, hogy Federer és Haas jóban vannak, rendszeresen együtt edzenek, gyakran mennek közösen ebédelni – ám a pályán nyilvánvalóan félreteszik a barátságot.

„Olyan jól játszom, mint még soha – értékelte eddigi szereplését Haas, aki negyedszer vívhat elődöntőt Grand Slam-tornán. – Rogerre pályafutása végén valószínűleg minden idők legjobb teniszezőjeként fognak emlékezni, de ennek ellenére megpróbálok borsot törni az orra alá.”

Noha Federer a meccs esélyese, a svájci klasszis is elismerően nyilatkozott Haas eddigi produkciójáról. „Tommy nagyon tehetséges játékos, és szerintem az egész mezőny egyik leggömbérzékenyebb teniszezője. Jó barátom, és örülök neki, hogy ismét jó teljesítményt nyújt. Sokat edzettünk együtt, így tudtam, hogy előbb-utóbb magára talál.”

A két érintett már a Roland Garroson is találkozott egymással, akkor a 16 között – Haas kezdett jobban, de hiába nyerte meg az első két szettet a későbbi győztes ellen, Federer végül fordítani tudott.

A másik ágon a hatodik helyen kiemelt Andy Roddick, és a harmadikként rangsorolt Andy Murray csap össze – a brit menetelése azért érdekes, mert esetleges végső sikerével Fred Perry 1936-os győzelme óta ő lenne az első brit férfiteniszező, aki megnyeri a wimbledoni tornát.

Murray számára plusz motiváció lehet, hogy II. Erzsébet királynő már bejelentette: a helyszínen tekinti meg a döntőt, ha a skót fiú eljut odáig. Az uralkodó látogatása pedig nem számít mindennapos eseménynek Wimbledonban – Őfelsége utoljára 1977-ben látogatott el az All England Tennis Clubba, amikor Virginia Wade diadalmaskodott női egyesben.

Apropó, nők! Pénteken magyar érdekeltségű mérkőzést is rendeznek, mivel csütörtökön Babos Tímea – pályafutása legnagyobb sikerét elérve – bejutott az elődöntőbe a junior lányok versenyében. A hatodik helyen kiemelt magyar teniszező ellenfele a negyedik helyen rangsorolt thaiföldi Noppavan Lercsevakarn lesz a fináléba kerülésért.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (12 550 000 font, füves pálya)

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Roddick (amerikai, 6.)–Murray (brit, 3.)
Haas (német, 24.)–Federer (svájci, 2.)

JUNIOR LÁNYOK, EGYES, ELŐDÖNTŐ
Babos (magyar, 6.)– Lercsevakarn (thaiföldi, 4.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik