Tenisz: világranglista pontokat is ad a női ötkarikás torna

Forrás: MOB.HUForrás: MOB.HU
Vágólapra másolva!
2007.08.06. 09:27
Címkék
A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF), a WTA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég lezajlott egyeztetésén megállapodtak arról, hogy 2004 után újra WTA pontok járnak majd az ötkarikás torna résztvevőinek.
Szávay Ági indulása szinte már biztos Pekingben
Szávay Ági indulása szinte már biztos Pekingben
Szávay Ági indulása szinte már biztos Pekingben
Szávay Ági indulása szinte már biztos Pekingben

A 64-es főtáblára 56 hölgyet fogadnak majd el a WTA ranglista alapján, de ez nem jelenti azt, hogy az első 56 játékost automatikusan felveszik, hiszen nemzetenként maximum négy játékos indulhat el majd a tornán (a mostani ranglista alapján például Gyementyijeva és Szafina annak ellenére nem lehetne ott Pekingben, hogy a 14. és 15. pozíciót foglalják el - feltéve, hogy az előttük lévő négy orosz nevez a versenyre).

Szávay Ági olimpiai szereplése nagyjából biztosnak tűnik. Ha valamilyen csoda folytán Ági párosban bejut a legjobb 10-be a világranglistán, akkor pedig egy magyar duó indulása is automatikus lenne, hiszen ebben az esetben bárkit "magával vihetne" Pekingbe - ellenkező esetben pedig az ITF dönt az induló kettősről.

A nevezési feltételek tisztázása mellett a megbeszélésen arról is döntöttek a felek, hogy mivel szeretnék, hogy a legjobbak is elmenjenek az olimpiára, Athénhoz hasonlóan jövőre is WTA pontok kerülnek kiosztásra a versenyzők között, ezzel is próbálják ösztönözni a teniszezőket. (A férfiaknál - egyelőre - nincs ilyen megállapodás.)

A pontozás valamivel erősebb, mint a legjobb II-es kategóriás WTA versenyeké, hiszen a győztes 353 WTA pontot vihet haza az aranyérem mellé, az ezüstéremhez pedig 245 pont jár.

Az olimpiai női tenisztorna pontozása
Olimpiai bajnok: 353 ranglista pont
Második helyezett: 245
Harmadik helyezett: 175
Negyedik helyezett: 135
Negyeddöntő vesztese: 90
3. kör vesztese: 48
2. kör vesztese: 28
A nyitó forduló vesztese: 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik