Csak a szokásos elakadás

L. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOSL. PAP ISTVÁN, KAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.01.16. 20:29
Címkék
Nyilván megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a férfiak vagy a nők tenisze élvezhetőbb, mindenesetre a magunk részéről inkább az urakéra voksolnánk. Merthogy az összképet tekintve sokkal nagyobb fejlődésen ment keresztül a férfitenisz, és e fejlődés odáig vezetett, hogy a világranglista első száz helyén álló játékosok közül jószerével bárki bárkit megverhet, bármelyik borításon. Ugye, emlékeznek, nem volt ez mindig így, elég csupán arra az érára utalni, amelyben Borg, Lendl, Becker, Edberg vagy éppen Sampras tartotta rettegésben a mezőnyt. Akkoriban elő sem fordulhatott, hogy a 69. helyezett megver egy háromszoros Roland Garros-bajnok exvilágelsőt.
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Roddicknak minden sikerült a 2. fordulóban, még az ilyen „életveszélyes” ütés is (Fotó: Reuters)
Melbourne-ben többek között ez is megtörtént csütörtökön: a csodálatosan teniszező cseh Stepánek őrületes küzdelemben, több mint három és fél órás összecsapáson legyűrte az egykori világelső, ebben az idényben ez idáig veretlen Kuertent, aki alkalmasint elgondolkodhat azon, van-e értelme nekivágni az Australian Opennek, elvégre 1997 óta notórius szereplője a Grand Slam-versenynek, de még egyszer sem jutott túl a második kanyaron. Jóllehet, egy szava sem lehet a mostani produkciójára, egész egyszerűen jobban játszott nála a "venyige” cseh fiú, adogatásban, alapvonaljátékban, hálómunkában egyaránt neves ellenfele fölé nőtt, rövidítései egyenesen élményszámba mentek. Volt belőlük vagy egy tucat. A győzelem mindazonáltal Guga kezében volt, az ötödikben (3:2-nél) ő jutott el először bréklabdáig, más kérdés, hogy a sokszor megcsodált fonákja éppen ebben a pillanatban hagyta cserben. A folytatásban pedig Stepánek négy gémet rakott el zsinórban, így ő feszülhet neki a második meccsét könnyed edzéssé "degradáló” világelső Hewittnak a legjobb 16 közé jutásért. Azért egy Kuerten–Hewitt derbinek jobban örültünk volna…
Majdnem Stepánek-féle bravúrt hajtott végre a Rochus fivérek ifjabbika, Olivier, aki 0:2-ről tápászkodott fel a tavalyi elődöntős, ezúttal 7. kiemelt cseh Novák ellen, és az izomgörcsök dacára a kiesés szélére sodorta esélyesebb ellenfelét. Elég az hozzá, hogy a harmadik és a negyedik szettben elemi erejű alapvonalütésekkel tologatta ide-oda Novákot, majd az ötödikben 3:3-nál egymás után három bréklabdához jutott. No, innen fordított az erejével teljesen elkészülő cseh (hogy honnan vett energiát, nem tudni), 6:3-ra behúzva a viadal eddigi talán legizgalmasabb összecsapásának utolsó játszmáját. Az azonban nem véletlen, hogy a publikum a mindössze 165 centiméterre növő belga fiatalembernek tapsolt felállva.
Akadt persze tükörsima mérkőzés a második körben, Hewitton kívül Szafin, Federer, Blake és Roddick is bámulatosan ütött (ez különösen Roddick esetében érvényes), ugyanakkor Schüttler vért izzadt, mire háromban túljutott Krajiceken, minthogy a holland óriás valamennyi játszmában brékelőnnyel vezetett…
Ami a hölgyeket illeti, egyedül talán Szeles kiesésén kaphatnánk fel a fejünket, hiszen a négyszeres melbourne-i bajnok korábban mindig eljutott a negyeddöntőig, igen ám, de Mónika rögtön a meccs elején bokasérülést szenvedett, így már az kisebb csodával ér fel, hogy nem nyújtott kezet idő előtt a teljesen ismeretlen Koukalovának. Egy kalapemelés mindenképpen jár neki.

Navratilova javaslata

MELBOURNE. Martina Navratilova azzal vádolja a versenyeket szervezô WTA-t, hogy gátat vet a nôi tenisz fejlôdésének. „Emelné a színvonalat, ha a jövôben szétválasztanák az elsô-, valamint a másodrangú tornákat, és az idény végén a játékosok kieshetnének, illetve feljuthatnának” – mondta a 46 éves klasszis, aki az orosz Kuznyecova oldalán a 2. fordulóba jutott párosban. Navratilova a férfiak mestersorozatának mintájára egy kiemelt szériát hozna létre, hogy a legjobbaknak ne kelljen évente 20-25 versenyre utazniuk. Ami a WTA-ban való szerepvállalást illeti, arról azt mondta, majd csak pályafutása befejezése után kapcsolódna be a menedzsment tevékenységébe. A szervezet élén egyébként 15 hónap után ismét változás lesz, mert a korábban a Nike-nál dolgozó Kevin Wulff lemondott elnöki tisztségérôl, és a konkurens adidasnál tevékenykedik tovább.
Érdemes lenne külön foglalkozni Pierce-szel, Melbourne 1995-ös bajnoknőjével, pontosabban azzal, hogy miért öltött olyan förtelmes alakot, amilyet, és miért hord olyan előnytelen rucit, amilyet, ám ennél "valamivel” hálásabb téma Serena Williams csütörtöki produkciója, a világelső ugyanis hírnevéhez méltóan teniszezett. Ugyanakkor feltétlenül meg kell említeni, első ránézésre nem sokban különbözött a játéka Callensétől, rendre elsajátítható ütésekkel operál(t), viszont a gyorsasága, nos, az felülmúlhatatlan, így aztán majd' minden labda mögé oda tud állni. És ebben verhetetlen ő. Meg ütőerőben, persze. A látottak alapján megbocsátható bűn, hogy a Loit elleni keddi kínlódás közepette elhangzott "b.... meg”-ekért 1500 dollárra büntette őt a nemzetközi szövetség.

Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne
(10 230 000 dollár, kemény borítás)

Mandula Petra csak 17 pontot szerzett

Hogy milyen kiváló formában van a negyedik helyen kiemelt Kim Clijsters, azt legutóbb Mandula Petra érezte a saját bôrén: a második fordulóban borzalmas, 6:0, 6:0-s verést kapott a világbajnoki címvédô belga kisasszonytól, avagy egyesben elfogytak a magyarok az idei Australian Openen. Csütörtökön röpke 33 percig kínlódott honfitársnônk, aki ennyi idô alatt mindössze 17 pontot csinált (szemben Clijsters 52-ével), a második adogatásai mögül ugyanakkor egyet sem (0/12), alakítására pedig jellemzô, hogy erôtôl duzzadó vetélytársa megállt 9 nyerô ütésnél – sajnos, ezúttal ennyi is elég volt az idei viadal elsô „meszeléséhez”. A legutóbbi 22 mérkôzésébôl 21-et besöprô Clijsters összesen három gémet veszített az elsô két fordulóban, és az elôdöntôig, ahol elvben Serena Williamsszel randevúzik majd, várhatóan szettet is nehéz lesz ellene nyerni. Visszatérve a mieinkhez, magyar idô szerint péntekre virradóra mindhárom magyar érdekeltségű párosunk pályára lépett, a Mandula Petra, Emmanuelle Gagliardi (magyar, svájci), illetve a Marosi-Aracama Katalin, Samantha Reeves (magyar, amerikai) kettôs a legjobb 16 közé jutásért, míg a Gubacsi Zsófia, Conchita Martínez-Granados (magyar, spanyol) duó az elsô fordulóban.
Férfi egyes
2. forduló: L. Hewitt(ausztrál, 1. kiemelt)–Larkham(ausztrál) 6:1, 6:0, 6:1; Szafin(orosz, 3.)–Montanes (spanyol) 6:3, 4:6, 6:4, 6:1; Federer(svájci, 6.)– Burgsmüller (német) 6:3, 6:0, 6:3; Novák(cseh, 7.)–O. Rochus (belga) 7:6, 7:6, 4:6, 4:6, 6:3; Roddick(amerikai, 9.)–Voinea (román) 6:2, 6:2, 6:2; Nalbandian(argentin, 10.)–Crabb(ausztrál) 6:1, 7:6, 6:3; A. Martín (spanyol)–González(chilei, 13.) 6:7, 6:3, 6:1, 7:6; el-Ajnaui(marokkói, 18.)–Kucenko(üzbég) 6:2, 6:1, 6:4; Vicente (spanyol)–Chela(argentin, 19.) 6:3, 6:3, 2:6, 6:3; Malisse(belga, 20.)–Dupuis (francia) 6:3, 5:7, 7:6, 7:5; J. Blake(amerikai, 23.)–Acasuso(argentin) 6:1, 6:4, 6:4; Juzsnij(orosz, 25.)–Sirianni(ausztrál) 6:2, 6:3, 6:3; R. Stepánek(cseh)–Kuerten(brazil, 30.) 5:7, 6:3, 7:5, 4:6, 6:3; Schüttler(német, 31.)–Krajicek (holland) 6:3, 7:5, 6:4; F. López(spanyol)–Ginepri (amerikai) 6:2, 6:4, 6:2; Vinciguerra(svéd)–Knowle(osztrák) 6:2, 0:1, fa.

Női egyes
2. forduló: K. Clijsters(belga, 4.)–Mandula Petra (magyar) 6:0, 6:0; S. Williams(amerikai, 1.)–Callens (belga) 6:4, 6:0; Koukalová (cseh)–Szeles(amerikai, 6.) 6:7, 7:5, 6:3; Miskina(orosz, 8.)–Gagliardi (svájci) 5:7, 6:2, 6:0; Rubin(amerikai, 10.)–Pierce(francia) 0:6, 6:4, 6:2; M. Maleeva(bolgár, 11.)–Cso Jun Dzseong (dél-koreai) 2:6, 6:4, 6:1; Pistolesi(izraeli, 14.)–Matevzic (szlovén) 5:1, fa.; Déchy(francia, 16.)–Bedanová (cseh) 6:3, 6:3; Danilidu(görög, 18.)–Frazier (amerikai) 6:1, 6:2; Coetzer(dél-afrikai, 19.)–Jankovics (jugoszláv) 6:2, 4:6, 6:4; Bovina(orosz, 20.)–Grande (olasz) 6:1, 6:2; Shaughnessy(amerikai, 25.)–Cervanová (szlovák) 6:1, 6:1; Tanasugarn(thaiföldi, 26.)–Zsidkova (orosz) 6:2, 3:6, 6:3; C. Fernández(argentin, 28.)–Serna (spanyol) 6:3, 6:4; Pucsek (fehérorosz)–Torrens-Valero(spanyol) 2:6, 6:4, 6:4; Schwartz(osztrák)–An. Serra-Zanetti (olasz) 6:1, 6:2

Férfi páros
1. forduló: Johnson, Palmer (amerikai, 3.)–Fish, Hill (amerikai, ausztrál) 6:2, 6:4; Damm, Suk (cseh, 5.)–Burgsmüller, Li Hjung Taik (német, dél-koreai) 6:0, 7:6; Kafelnyikov, R. Stepánek (orosz, cseh, 7.)–C. Brandi, Ljubicic (olasz, horvát) 6:1, 7:6; Llodra, Santoro (francia, 8.)–Humphries, Huss (amerikai, ausztrál) 6:3, 6:4; N. Lapentti, Woodbridge (ecuadori, ausztrál)– Gambill, Oliver (amerikai, 14.) 4:6, 6:4, 6:4; E. Ferreira, MacPhie (dél-afrikai, amerikai, 15.)–López-Morón, Moyá (spanyol) 6:2, 7:5; Etlis, Rodríguez (argentin, 16.)–Landsberg, Nieminen (svéd, finn) 6:4, 6:4; Malisse, Szargszjan (belga, örmény)–Coria, Zabaleta (argentin) 6:2, 6:3; J. Blake, Merklein (amerikai, bahamai)–Canas, Clavet (argentin, spanyol) 6:3, 6:4; Schalken, Van Lottum (holland)–Arnold, Nalbandian (argentin) 3:6, 6:4, 6:2; Corretja, A. Costa (spanyol)–Acasuso, Schneiter (argentin) 7:5, 6:3; Mirnij, Volcskov (fehérorosz)– Gaudio, Puerta (argentin) 6:2, 6:3; Fukárek, Luxa (cseh)–A. Martín, D. Sánchez (spanyol) 6:3, 6:4; Aspelin, De Jager (svéd, dél-afrikai)–Crabb, Luczak (ausztrál) 6:2, 6:4; Bourgeois, S. Draper (ausztrál)–Ferrer, Squillari (spanyol, argentin) 4:6, 7:5, 7:6

Női páros
1. forduló: S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.)–Grande, Schnyder (olasz, svájci) 6:3, 6:1; Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)–Krasznoruckaja, Panova (orosz) 7:5, 6:4; Gyementyijeva, Husarová (orosz, szlovák, 3.)–Perebijnisz, Talaja (ukrán, horvát) 6:4, 4:6, 6:3; Hantuchová, Shaughnessy (szlovák, amerikai, 5.)–McShea, Szeljutyina (ausztrál, kazah) 7:6, 6:1; Davenport, Raymond (amerikai, 6.)–Grahame, Watson (ausztrál) 6:1, 6:1; K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 7.)–Musgrave, Tanasugarn (ausztrál, thaiföldi) 6:3, 7:5. C. Martínez, Petrova (spanyol, orosz, 8.)–Harkleroad, Tarabini (amerikai, argentin) 6:4, 3:6, 7:6; Kurnyikova, Rubin (orosz, amerikai, 9.)–Stevenson, Webb (amerikai, kanadai) 0:6, 6:0, 6:2; Krizan, Srebotnik (szlovén, 12.)–McQuillan, Tu (ausztrál, amerikai) 6:2, 6:3; Bovina, Henin-Hardenne (orosz, belga, 14.)–Liggan, Widjaja (ír, indonéz) 6:4, 6:0; Kuznyecova, Navratilova (orosz, amerikai, 16.)–Casanova, Pratt (svájci, ausztrál) 5:7, 6:1, 6:3; Canepa, Sequera (olasz, venezuelai)–Ad. Serra-Zanetti, Pennetta (olasz) 6:3, 1:6, 6:3; Aszagoe, Mijagi (japán)–Dominikovic, Stewart (ausztrál) 6:1, 6:3; Tatarkova, Voracová (ukrán, cseh)–Stone, Stosur (ausztrál) 7:6, 6:3; Salerni, Svensson (argentin, svéd)–Marrero, Neffa-De Los Ríos (spanyol, paraguayi) 6:3, 6:2; Déchy, Loit (francia)–Glass, Weingärtner (német) 6:3, 6:1
A nap mérkőzése
Rádek StepánekGustavo Kuerten
5:7, 6:3, 7:5, 4:6, 6:3.
1. adogatások (%-ban)6349
Ászok2413
Kettős hibák72
Ki nem kényszerített hibák5837
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7871
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4854
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)183178
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)145133
Legerősebb adogatás (km/óra)197197
Direkt pontok8245
Sikeres brékpontok6/144/10
Pontok/kísérletek a hálónál60/8825/55
Összes pontok178164
Mérkőzésidő227 (36+36+54+52+49) perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik