Még egy lépés, és mattot kapnak

Vágólapra másolva!
2002.07.12. 22:52
Címkék
Davis-kupa-osztályozó,
euro-afrikai zóna,
II. csoport


Dél-Afrika–Magyarország 2–0
Pretoria, kemény pálya
Péntek:
De Voest–Kisgyörgy Gergely 6:3, 6:4, 6:7, 7:6; Moodie–Jaross Gábor 7:6, 7:6, 6:2. A szombati program: De Jager, Koenig–Kisgyörgy Gergely, Veress Balázs
Davis-kupa-osztályozó,
euro-afrikai zóna,
II. csoport


Dél-Afrika–Magyarország 2–0
Pretoria, kemény pálya
Péntek:
De Voest–Kisgyörgy Gergely 6:3, 6:4, 6:7, 7:6; Moodie–Jaross Gábor 7:6, 7:6, 6:2. A szombati program: De Jager, Koenig–Kisgyörgy Gergely, Veress Balázs
Kevin Curren dél-afrikai szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy a magyarok elleni Davis-kupa-osztályozó pénteki mérkőzései leginkább egy sakkjátszmához hasonlítanak majd, tekintettel arra, hogy egyik fél sem tud sokat a másikról. Szívfájdalom, de ebből a sakkjátszmából a házigazdák jöttek ki győztesként, voltaképpen már az első játéknapon mattolták a mieinket, akik 0–2-es állásnál kénytelenek kiállni a szombati párosmeccsre. Ami magában hordozza a 0–3-at, elvégre ebben a műfajban nem csupán a magyarokat, hanem a nemzetek többségét megelőzik a dél-afrikaiak.
Ami az eredményességet – pontosabban az eredménytelenséget – illeti, az első két egyesben összesen egy szett termett honfitársaink számára, sovány vigasz, hogy Kisgyörgy Gergely (511. a világranglistán) révén akár mi is előnybe kerülhettünk volna. A nagy küzdő hírében álló Gergő 0:2-es szetthátrányba került Rik De Voest (359.) ellenében, amikor elkezdte "szokásos” felkapaszkodását, kár, hogy a negyedik szettben megállt a tudomány, pontosabban nem jöttek be az első szervák – Kisgyörgy ugyanis 6:5-nél adogatott, 30:0-je volt… Innen veszítette el a játszmát, egyben a mérkőzést is, nem csoda hát, hogy kisvártatva egy üveg bánta a történteket.
"A kezemben volt a meccs, ha ugyanis megnyerem a negyediket, szerintem az ötödik is meglett volna, ezért bánt rettenetesen mindaz, ami történt – mondta Kisgyörgy Gergely. – Sajnos rosszul adogattam, márpedig ez sokba került. Pedig egész héten remekül ment a szerva, nem is értem, miért mondott ezúttal csődöt, hiszen semmilyen teher nem nyomta a vállamat, idegeskedésről meg szó sem lehetett, elvégre játszottam már jó pár fontos mérkőzést a Davis-kupában.”
Szegény Jaross Gáborra (976.) hárult a feladat, hogy mentse a menthetőt – nem sikerült neki. Holott jól tartotta magát az első két szettben a csaknem kétméteres, a második adogatást alighanem csak hírből ismerő Wesley Moodie (337.) ellen, aki 7:6, 7:6-ra nyerte meg az első kettőt, méghozzá úgy, hogy közben egy adogatáselnyerést sem jegyezhettek fel a statisztikusok, az elsőben éppenséggel még bréklabdát sem… Tényleg csak hajszálon múlt. Mármint az első két játszma, a harmadik túl egyértelmű volt (6:2, oda).
"Nem mintha magyarázkodni szeretnék, de iszonyú balszerencsések voltunk a sorsolással, hiszen az utóbbi három Davis-kupa-találkozónkat idegenben kellett megvívnunk – mondta a családi okok miatt otthon maradt Taróczy Balázst helyettesítő Köves Gábor. – Pokoli nehéz innen felállni, lássuk be, a kiesés szélére sodródtunk. Jövőre mindenképpen arra kell összpontosítani, hogy a harmadik csoportból visszajussunk a másodikba.”
Merthogy meg kell barátkozni a gondolattal, hogy jövőre "legalul”, az euro-afrikai zóna III. csoportjában szerepel a magyar válogatott, a szombati páros ugyanis nagyon egyesélyesnek tűnik, Kisgyörgy Gergely szerint "tíz százalék az esély, de jobb, ha nem ebben, hanem valami földöntúli csodában bízunk”, arról nem is beszélve, hogy ha honfitársaink mégis megcsípik a párost, még mindig van két egyes…
A helyzet tehát nem valami rózsás, és ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy együttesünk kilenc éve nem nyert idegenben, miközben a dél-afrikaiak immár tíz esztendeje őrzik veretlenségüket hazájukban, nos, nincs más választásunk, mint hogy beletörődünk: a magyar férfiválogatott alámerült.
A baj csak az, hogy momentán nincs, aki kivezesse a csapatot a kátyúból.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik