Téli olimpia: önkéntesként kezdett, 19 év után teljesült az álma

M. I. P.M. I. P.
Vágólapra másolva!
2022.02.19. 19:27
null
Bardocz-Bencsik Mariann a WCF sajtósaként utazhatott Pekingbe (Fotó: Facebook/Magyar Sportújságírók Szövetsége)
Két magyar is közreműködik a pekingi téli olimpia curling versenyeinek lebonyolításában: Bardocz-Bencsik Mariann a Nemzetközi Curlingszövetség (WCF) médiacsapatát erősíti, míg Belleli Lajos az Omega Timing „színeiben” dolgozik az idei ötkarikás játékokon.

 

Két magyar szakember is dolgozik a pekingi olimpia curlingtornáinak lebonyolításán, Belleli Lajos, a katari válogatott vezetőedzője ezúttal az Omega Timing munkatársaként vesz részt az ötkarikás játékokon, míg Bardocz-Bencsik Mariann a Nemzetközi Curlingszövetség munkatársaként érkezett a kínai fővárosba.

„2012-ben már a magyar szövetség sajtófőnökeként dolgoztam, önkéntes alapon. Curlingeztem, és az akkori főtitkár megtudta, szoktam önkénteskedni sportesemények médiacsapatában, és hívott, hogy segítsek nekik is. Volt a WCF-nek egy programja, amellyel évi két világeseményre ki lehetett utazni az ő költségükön, így kerültem kapcsolatba velük. A 2016-os ifjúsági olimpia óta dolgozom nekik projektszinten különböző eseményeken, és tavaly ősszel kerültem hozzájuk főállásban. Lassan húsz éve dolgozom azért, hogy eljussak idáig, és nagyon jó üzenetnek tartom, hogy megmutathatom, az önkéntességen keresztül elérhető mindez” – foglalta össze röviden eddigi pályáját a szakember, aki 2003-ban, egy vívó országos bajnokságon volt először önkéntes. Egyébként ez az első olimpia, amelynek háttérmunkáiban részt vesz, négy éve, Pjongcsangba a paralimpiára utazhatott ki.

Pekingben is a WCF honlapján és közösségi platformjain megjelenő tartalomgyártásban vesz részt, de van, hogy az olimpia médiastábjával is akad dolga csapatuknak. „Kitett egy posztot az Olympic News Service, amelynek az volt a lényege, hogy kezdődnek a vegyes páros küzdelmek. Viszont annak az orosz kettősnek a fotójával illusztrálták a szöveget, akiktől négy évvel ezelőtti bronzérmüket doppingvétség miatt elvették, most pedig kvótát sem tudtak szerezni – magyarázta Bardocz-Bencsik. – Ennél az esetnél azért szóltunk, hogy figyeljenek oda.”

Az olimpia hangulatának két meghatározó pontja számára a fáradtság és a pandémiás helyzet miatti korlátozások, de ezt is igyekszik a viccesebb oldalról megfogni.

„Az elején minden nehézkesebb volt, ráadásul első nap hajnali kettőkor végeztünk, az ébresztőórámmal is gondok voltak, kértem a recepción, keltsenek fel 6:30-kor. Félreértettek, és reggel hatkor jött az ébresztő... Szinte semmit nem aludtam. – mesélte nevetve.

A járvány miatti buborék-életforma kapcsán a három alapszabályt emelte ki. „Leültünk az egyik kolléganővel a sajtóközpontban, nem volt ott rajtunk kívül senki, levette a maszkját, hogy megegyen egy müzliszeletet. Rögtön ott termett egy önkéntes fiú táblával a kezében, és mutatta a feliratot: 1. kézfertőtlenítés kötelező; 2. maszkot levenni tilos; 3. tarts távolságot – mondta. – Az, hogy munka közben nem lehet étkezni, a sajtósoknak külön szívfájdalom, mivel mindenki ahhoz van szokva, hogy munka közben eszik, evés közben dolgozik.”

Belleli Lajos az Omega Timing szabályzata miatt sajnos nem nyilatkozhat. Mindkét magyar szakember munkájára számítanak a paralimpián is, így Bardocz-Bencsik Mariann március közepéig marad a kínai fővárosban, Belleli Lajos viszont a két esemény közötti szünetre hazautazik Katarba, majd visszatér Pekingbe.

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik