Rp. gyorskorcsolya: arany és ezüst a pekingi vk-viadalon

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.10.23. 12:07
null
Liu Shaolin Sándor nyert 500 méteren a pekingi világkupán (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló, archív)
Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry ezüstérmet szerzett ötszáz méteren a pekingi világkupaversenyen. Liu Shaoang 1500 méteren a hatodik lett.

 

Két igennel és két nemmel folytatódott szombaton magyar szempontból a pekingi világkupa-viadal, hiszen 1500 méteren Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor bejutott a fináléba, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra viszont nem.

Liu Shaoang elképesztő módon abszolválta az elődöntőt, hiszen három körrel a vége előtt az utolsó helyről indult meg, kívülről megelőzött mindenkit, és futamgyőzelemmel jutott be a fináléba.

Mindezek után persze a fiatalabbik Liu számított a döntő nagy esélyesének, az pedig, hogy bátyja is jégre lépett a fináléban, csak erősítette ezt a feltevést.

DÖNTŐBE JUTOTT A FÉRFIVÁLTÓNK

Kína, Kanada, Olaszország – és az olimpiai bajnok magyar váltó, pontosabban a pjongcsanginak a „fele”, hiszen az aranyérmes csapatból szombaton Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang lépett a jégre Pekingben. Krueger John-Henry tagsága is megkérdőjelezhetetlen ebben a kvartettben mostanra, negyedikként pedig ezúttal Tiborcz Dániel korcsolyázhatott.

Hogy mekkora a tét, jól mutatja, hogy az elődöntőben előbb az olaszok szálltak el, igaz, ők a kanadaiak hathatós segítségével, aztán meg maguk a kanadaiak hibáztak, így a végére kiengedhetett Kína, és kiengedhetett a magyar csapat is, mert a lényeg ezúttal a döntőbe jutás volt (az olaszokat egyébként továbbjuttatta a zsűri a fináléba, a kanadaiakat pedig kizárta).

Ha azt nézzük, hogy négy évvel ezelőtt, a kvalifikációs vk-sorozatban egyetlen alkalommal sem döntőzött a magyar kvartett, a kvótaszerzést illetően már jobban állunk.

És tulajdonképpen ezt viszont is láttuk a futamban, csakhogy az utolsó körben támadt egy kis bonyodalom a jégen – a videózás során az is kiderült, hogy mindezt Liu Shaolin Sándor okozta, így őt az újraindított döntőben már nem is láthattuk versenyezni, Liu Shaoang pedig mindezek után inkább a biztosra ment, s ha a kvótaszerzést állítjuk a középpontba, ezt mindenképpen jól is tette: hatodikként korcsolyázott be a célba.

Ha azt írtuk, Liu Shaoang remekül ment az ezerötszázas táv elődöntőjében, ugyanezt rögzíthetjük Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry kapcsán az ötszáz méteres küzdelem negyed- és elődöntője tekintetében – mindketten a fináléig meneteltek.

Ahol megint egészen fura jelenet zajlott le: a pekingi vk-viadal szombati napján rengeteg volt a visszalőtt rajt, akadt, ahol hatszor (!) is újraindították az adott futamot – a férfiak 500-as fináléjában háromig jutottak.

Csakhogy a második rossz start után két short trackest is kiszedtek a jégről, s mivel az egyikük a toronymagas esélyes kínai Vu Ta-csing volt, no meg így mindössze hárman maradtak a döntőben, már csak az volt a kérdés, Liu Shaolin Sándor vagy Krueger John-Henry nyeri a döntőt.

Liu Shaolin nyerte, mögötte Krueger John-Henry érkezett a célba, így ezen a távon talán már most kijelenthetjük, hogy két kvóta biztosan megvan.

Ötszázon 32-32, ezerötszáz méteren 36-36 short trackes szerezhet indulási jogot a pekingi játékokra – a versenyzők az országnak szerzik a kvótát, egy távon egy országból három koris léphet jégre az olimpián.

BÁNHIDI ÁKOS: VÉGRE LÁTHATTUK VERSENYEZNI AZ ELLENFELEINKET

Bánhidi Ákosnak, a magyar short track válogatott edzőjének értékelése: – A legfontosabb az volt, hogy végre láthattuk versenyezni az ellenfeleinket. Három, közte egy döntős nap után elhamarkodottan azért még nem nyilvánítanék véleményt, inkább a mieinkre fókuszálnék. Remek, hogy újfent bebizonyosodott, hogy a női váltónkban ott az esély a kvótaszerzésre, hiszen az előfutamokban a negyedik legjobb időt futották, a 4:05-ös eredmény azt mutatja, ott van a lábukban az erő. A kvótaszerzéshez kell egy kis szerencse, például egy kicsivel jobb sorsolás is, hiszen ezúttal hiába mentek jó időt a lányok, a futamukban két csapat még gyorsabb volt. Nagyon örülök annak, hogy a fiataljaink jól korcsolyáznak, és annak is, hogy a lányaink a kvalifikáció szempontjából jó helyeket szereztek. A végére hagytam a férfiakat, akik igen erősen muzsikálnak. Nagyon sajnálom, hogy Liu Shaoangtól másfél körrel a vége előtt elvették a győzelmet ezerötszázon azzal, hogy visszalőtték a futamot: bátyjával, Shaolinnal gyönyörűen dolgoztak össze, Ádó vezetett méterekkel. A második futásból kivették Shaolint a bírók, de ott már minden ellenünk játszott, pedig Shaoang rengeteget dolgozott abban a döntőben is – a hatodik hely így is remek eredmény. Amit itt elvett a sors, azt ötszázon kicsit visszaadta azzal, hogy fináléban a második hibás rajtnál a kanadai és a kínai srácot is kizárták: Shaolin aranya és John-Henry ezüstje magáért beszél.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 1. ÁLLOMÁS, PEKING
Férfiak. 500 méter:
1. Liu Shaolin Sándor 40.711, 2. Krueger John-Henry 40.805. 1500 méter: 1. Szemjon Jelisztratov (orosz) 2:18.285, ...6. Liu Shaoang 2:36.466, ...8. Liu Shaolin Sándor, ...20. Krueger John-Henry. Nők. 500 méter: 1. Natalie Maliszewska (lengyel) 43.226, ...12. Jászapáti Petra, ... 15. Kónya Zsófia, ...58. Somogyi Barbara. 1500 méter: 1. Li Ju Bin (dél-koreai) 2:21.833, ...18. Jászapáti Petra, ...22. Sziliczei-Német Rebeka, ...42. Somodi Maja

VK-RANGSOR (egy állomás után)
Férfiak. 500 méter:
1. Liu Shaolin Sándor 10 000 pont, 2. Krueger John-Henry 8000, ...40. Liu Shaoang 5. 1500 méter: 1. Jelisztratov 10000, ....6. Liu Shaoang 3277, ...8. Liu Shaolin Sándor 2097, ...20. Krueger John-Henry 144. Nők. 500 méter: 1. Natalie Maliszewska 10 000, ...12. Jászapáti Petra 859, ...16. Kónya Zsófia 352, ...58. Somogyi Barbara 1. 1500 méter: 1. Li Ju Bin 10 000, ...18. Jászapáti Petra 225, ...22. Sziliczei-Német Rebeka 92, ...42. Somodi Maja 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik