Jászapáti Petra hosszú kihagyás után tér vissza

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.10.16. 15:36
Jászapáti Petra (Fotó: Árvai Károly, archív)
Jászapáti Petra hosszú kihagyás után tér vissza a nemzetközi mezőnybe: jelenlegi legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázónk egy betegség miatt kihagyta az előző szezont.

 

Vírusos megbetegedés miatt hagyta ki az elmúlt idényt Jászapáti Petra, olimpiai bronzérmes rövid pályás gyorskorcsolyázónk csak a szezon utolsó versenyén, a rotterdami világbajnokságon lépett jégre a női váltó tagjaként – viszont a felkészülést már teljes erőbedobással csinálta végig, a szeptember végi országos bajnokságon pedig ismét versenyezni tudott: mindhárom távon nyert, így övé lett az összetett bajnoki cím is.

Jászapáti Petra az M4 Sport szerdai Nemzeti Sporthíradójában elmondta, hogy bár nem versenyzett, de figyelemmel kísérte az előző szezont, az Európa-bajnokságon pedig szakkommentátorként tevékenykedett, s ezalatt értékes tapasztalatokat gyűjtött, amit a versenyzésben is próbál majd hasznosítani.

A szegediek versenyzője beszélt arról, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) újításának köszönhetően idéntől a világkupa-sorozatot World Tour-sorozatnak nevezik, ugyanúgy hat állomásból áll, csak egy-egy helyszínen már nem lesz duplázás (eddig minden viadalon egy-egy távot kétszer rendeztek meg, így voltaképpen kettészakadt a mezőny). Újdonság, hogy az országok kabalát választhattak maguknak – a mieink a sólyom mellett voksoltak.

A magyar válogatott öt női és öt férfi versenyzővel indul útnak vasárnap Montrealba, a sorozat első helyszínére, a hölgyek közül Jászapáti Petra mellett Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és Somogyi Barbara kapott bizalmat a női sort irányító Knoch Viktor, Nicholas Gooch edzőpárostól.

A sorozat hat állomásából ötön indulnak a magyarok, egyedül a kínai viadalt hagyják ki. 

Jászapáti Petra elárulta, egyelőre a sötétben tapogatózik a saját formáját illetően, hiszen a kimaradt szezon miatt nincs viszonyítási alapja sem.

A montreali viadalt október 25. és 27. között rendezik, a következő hétvégén pedig Salt Lake Cityben versenyeznek a rövid pályás gyorskorcsolyázók. Az ázsiai versenyekre decemberben kerül sor (itt Pekingben nem indulnak a magyarok, ám a hónap közepén Szöulban már igen), majd jön az európai etap: előbb február elején a hollandiai Tilburgban, majd február 14–16. között a 2026-os téli olimpia helyszínén, Milánóban lépnek jégre a short trackesek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik