Korcsolyasportok: két dél-koreai korist igazolt a magyar szövetség

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 12:38
Bánhidi Àkos, Mun Von Dzsun, Kim Min Szok és Csul Von Eric Lee (Fotó: Török Attila)
Kim Min Szok és Mun Von Dzsun eddig dél-koreai színekben versenyzett, mostantól magyarként (és az FTC sportolójaként) száguldanak a jégpályákon.

 

Megéltük már, milyen elveszíteni világklasszisokat, most éppen ellentétesek lehetnek az érzéseink, hiszen két kiváló dél-koreai korcsolyázó döntött úgy, hogy országot vált, s a jövőben a magyar színeket képviseli a versenyeken. 

Elhatározásuk hátterében természetesen más-más indok áll. 

CÉL: MEGŐRIZNI A HELYÜNKET

A két dél-koreai sportoló érkezéséről, honosításáról természetesen megkérdeztük Kósa Lajost, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnökét. 

A Liu testvérek távozása után fontos volt, hogy válogatott korcsolyázóink továbbra is a világ legjobbjaival készülhessenek, hiszen így lehetnek igazán jó eredményeink a jövőben. A hozzánk érkező két fiú a világ legjobbjai közé tartozik – mondta az elnök. – Itt mindenki nyertes: a két, immár magyar állampolgársággal is rendelkező dél-koreai sportoló, a csapatunk tagjai, az edzők. Az pedig kiderült újra, hogy a világ legjobb gyorskorcsolyázói számára Magyarország vonzó hely: a pekingi olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázóink huszonegy pontot szereztek, az a célunk, hogy megőrizzük a helyünket, s ezzel a változással is tettünk ezért. Nagypályán tehetséges fiataljaink vannak, ott azért nagy a lemaradásunk, ám ezzel az »igazolással« az is a célunk, hogy mire meglesznek a felkészüléshez szükséges körülmények, például megépül a Nemzeti Korcsolyázóközpont, addig előrébb lépjen a sportág.”

Kim Min Szok 1999-es születésű nagypályás gyorskorcsolyázó, aki a 2018-as pjongcsangi olimpián az üldözéses csapatversenyben hazája együttesével ezüstérmet szerzett – ugyanitt és négy évvel később Pekingben 1500 méteren harmadik lett. Ám aztán történt egy malőr az életében… 

És az én hibámból történt: ittas vezetés miatt eltiltottak három évre – attól is, hogy edzésekre járjak – árulta el Kim Min Szok a péntek délelőtti edzés végén. – Nem akarok kifogásokat keresni, én ittam, én vezettem. Ilyen többször biztosan nem fog előfordulni, azóta nincs is autóm. A dél-koreai szövetség arra ugyan lehetőséget adna, hogy a 2026-os olimpiai válogatón induljak, csakhogy arra hogyan készüljek fel, ha három évig nem mehetek jégre ott? Amikor úgy tűnt, elveszítettem mindent, Csul Von Eric Lee, akivel korábban korcsolyáztam egy csapatban, s aki már három éve a magyar válogatottnál dolgozik, mostanra már mint edző, lehetőséget adott, hogy rövid pályán edzhessek Magyarországon. S bár nagypályás korcsolyázó vagyok, ez a lehetőség levegőhöz is juttatott. Képes voltam felállni, hálás vagyok a csapatnak, a magyaroknak ezért.”

Mivel jelenleg Magyarországon a nagypályás gyorskorcsolyázók nemigen tudnak készülni, Kim Min Szok többnyire Hollandiában edz a nemzetközi Team Gold csapatában. 

Mun Von Dzsun két évvel fiatalabb honfitársánál, és rövid pályán tartják nagy tehetségnek: a dél-koreai válogatón top 10-es helyezései vannak mindhárom távon, ám a sportág szerelmesei jól tudják, Dél-Korea a short track egyik nagy hazája, ott válogatót nyerni vagy akár bekerülni a versenyekre utazó öt-hat korcsolyázó közé, nehezebb, mint, mondjuk, egy világkupa-viadalon érmet szerezni… 

Én nyertem a válogatót otthon a 2021-es téli Universiádéra, ám a versenyt törölték a koronavírus-járvány miatt, aztán a következő évben kikerültem a dél-koreai keretből – nyilatkozta Mun Von Dzsun. – Később lehetőségem nyílt Magyarországon korcsolyázni edzőpartnerként, s bár a csapatnál volt dél-koreai edző, meglepett, mégis mennyivel másabbak az edzések, mint Dél-Koreában. Többen megkérdezték, miért nem próbáltam meg újra a válogatottba kerülni Dél-Koreában, ám én nem hiszem, hogy csak ott lehet jól korcsolyázni. Szerintem fontosabb, hogyan tudok jobb lenni. Itt jó helyen vagyok ahhoz, hogy megfeleljek ennek a kihívásnak.”

(Fotó: Török Attila)

Csul Von Eric Lee és Bánhidi Ákos együtt vezetik a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott férficsapatát – a dél-koreai edzőnek ez lesz a negyedik szezonja nálunk, az elején videóanalitikusként dolgozott az olimpiai keret mellett. És egyértelműen nagy szerepet játszott abban, hogy a két kiváló dél-koreai korcsolyázó hazánkat választotta. 

A világ arrafelé megy, hogy egy-egy sportág jövőjét még inkább az eredményesség határozza meg, s ez nálunk sincs másként: ahhoz, hogy ne tizenöt év múlva jöjjenek az újabb sikerek, hogy a kisebbeket nevelni tudjuk, a jelenben kell változtatni, mert akkor nem törik meg a lendület – mondta Bánhidi Ákos. – Talán senki sem veszi rossz néven, hogy a minket ért veszteség után ezúttal szívélyes befogadóként álltunk a helyzethez, s örömmel nyugtáztuk, hogy nemcsak kifelé mutat a nyíl, hanem befelé is… A két kiváló korcsolyázó erősítheti annak az esélyét is, hogy a tehetséges fiataljainkból világsztárokat neveljünk.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik