Rp. gyorskorcsolya: legjobbja nélkül indul harcba az Eb-n a válogatott

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 16:41
null
Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője (Fotó: Árvai Károly, archív)
Péntektől vasárnapig Gdansk ad otthont a rövid pályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának – a verseny apropóján Bánhidi Ákos, a válogatott szakmai vezetője nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

 

Az elmúlt hónapokban leginkább a short track válogatott szakmai vezetőjeként szólítottuk meg önt, de ugye önhöz tartozik a nagypályás gyorskorcsolya is, adódik a kérdés: mi is a pontos titulusa, illetve mit szeret leginkább használni?
– Azt szeretem legjobban, ha edzőként jutok mások eszébe, leginkább annak is gondolom meg – és jó ideje már sajnos amolyan menedzsernek is, hiszen az edzői munka mellett egyéb más feladataim is vannak, s igen, ahogy említette is, hogy a szövetség gyorsasági ágazatának vagyok sportigazgatója, és ebbe a nagypályás gyorskorcsolya is beletartozik.

És mindezek mellett az a szakember is, aki a Liu testvérek távozása okán rendre elmondja, változáson megy át a válogatott, az építkezés folyamata zajlik leginkább, és persze ön az, akitől azt is megkérdezik mindig, mire lehet képes a csapat a két világklasszis távozása után – van még ereje, türelme mindezekre felelni?
– Az edzői pálya, így az enyém is, a kihívásokról szól, ezek azok, amelyek kapaszkodót jelentenek a legmélyebb pontokon is, és ezek adják a célokat is. A Liu testvérek távozása hatalmas kihívás, de érzek magamban kellő erőt ahhoz, hogy ennek képes legyek megfelelni a csapatommal, még ha nem is feltétlenül már ezen a gdanski Európa-bajnokságon. Természetes, hogy sokan kíváncsiak arra, mit teszünk a kialakult helyzetben: a fivérek távozása hatalmas veszteség, de ez a szituáció egyúttal ki is nyitott egy ajtót, ha úgy tetszik, a kihívás ajtaját, s lehetőséget ad arra, hogy megpróbáljuk megmutatni, hogy ahogyan a Liu testvérek előtti időszakban, úgy a jövőben is képesek vagyunk komoly és nemzetközi szinten is jegyezhető eredményeket elérni. Olyanokat, amelyek lehet, hogy nem mérhetők a testvérek által elért sikerekkel, ám mégiscsak fejlődést mutatnak – hiszünk abban, hogy a szűkös merítési lehetőségeinkből is kinőhetnek olyan tehetségek, akik miatt a jövőben is érdemes lesz követni a sportágunkat.

E tekintetben mi, szurkolók, türelmetlenek vagyunk?
– Nem baj, ha azok. Mi szeretjük a szurkolóinkat és szeretnénk őket kiszolgálni, de azt is tudjuk, hogy kívülről nehéz átlátni a teljes rendszert, így azt, mennyi minden kell ahhoz, hogy valaki odaérjen a dobogóra egy világversenyen. De nem is kell, hogy ezt lássa, átlássa egy szurkoló, őt csak az kell, hogy érdekelje, hogy mikor kapcsolhat oda az adott csatornára, mert ott biztosan látni fog egy nemzeti dresszben futó korcsolyázót.

A Liu testvérek távozása nehéz helyzetet hozott, ám itt az újabb nehézség, hiszen ennek a gdanski Európa-bajnokságnak a jelenlegi legjobbja nélkül kénytelen nekifutni a válogatott, hiszen Jászapáti Petra betegség miatt hiányzik, esetében az sem biztos, hogy egyáltalán versenyezni tud ebben a szezonban.
– Minden helyzetben az adott feladatra kell koncentrálni, ha elkezdenénk azon keseregni, vajon miért is jártunk így, s nem azzal foglalkoznánk, hogy ezt a helyzetet hogyan tudjuk a lehető legjobban megoldani, az nagy hiba lenne. Petra rehabilitációján gőzerővel dolgozik a szakmai stáb – a betegségének természetesen nem örültünk, azt pedig nem gondoltuk, hogy az a vírus, amelyik megtámadta a szervezetét ennyire makacs és veszélyes. Az nyilvánvaló, hogy hiányozni fog Gdanskból, hiszen tavaly ő szerzett érmet egyéniben, s az ő vezetésével ért oda a váltó is a második helyre, de a lányokat és a csapatot igyekeztünk úgy felkészíteni, hogy nélküle is jól fussanak. A világkupa-sorozatban a lányok bizonyították, hogy képesek erre, ezredmásodpercekkel maradtak le rendre a döntőről, az Európa-bajnokságon pedig ázsiai és tengerentúli csapatok nem lesznek. Sajnos az elutazásunk előtt Bácskai Sára Luca is megbetegedett, szerencsére már jobban van, úgyhogy van azért gondunk, de igyekszünk nem összeomlani ezek miatt.

Mindez azt is jelenti, hogy ismét sikerülhet az éremszerzés?
– Azt azért tudni kell, hogy mára már Európa is rendkívül megerősödött ebbe a sportágban, vagyis az, hogy nincsenek egy Eb-n ázsiai és tengerentúli csapatok, nem jelenti azt, hogy nincsenek erős válogatottak. Mert vannak, vagyis bőséggel van ellenfél, de állunk elébe. És úgy gondolom, ha az elmúlt hónapokban elpártolt tőlünk a szerencse, akkor lehet, hogy Gdansban majd kedvez valamelyest nekünk – a lányok és a fiúk esetében is. Keményen készültük az Eb-re, remélem, hogy éremosztó futamokban is korcsolyázhatnak a versenyzőink, s ha így lesz, ott már bármi előfordulhat. Nem vagyok híve a jósolgatásoknak, a versenyzőimbe is azt plántálom, hogy tegyenek meg mindent a lehető legjobb eredményért.

A távonkénti magyar indulók
Férfiak
500 méter:
Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel
1000 méter: Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel
1500 méter: Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter

Nők
500 méter:
Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja
1000 méter: Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja
1500 méter: Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka

PROGRAM
Január 12., péntek
Selejtezők, 10.15
Január 13., szombat
Reményfutamok, 10.15; döntős program (500, 1500 m), 13.30
Január 14., vasárnap
Reményfutamok, 10.15; döntős program (1000 m, váltók), 13.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik