Téli olimpia 2026: mégsem lesz olasz pályázat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.18. 19:48
Az olasz kormány nem támogatja az ország három helyszínnel tervezett pályázatát a 2026-os téli olimpiára, miután az érintett települések polgármesterei nem álltak ki egységesen a kandidálás mellett.

A nyolc év múlva esedékes játékokra – az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) augusztusi bejelentése alapján – Milánó, Torino és Cortina d'Ampezzo közösen pályázott volna, ám az elképzelés komoly nehézségekbe ütközött, miután Milánó és Torino polgármestere ellentétes politikai oldalon áll, és nem tudtak megegyezni a feltételekben.

„Az előterjesztés nem kapta meg a kormányzat támogatását, ezzel a tervnek itt vége” – jelentette be kedden az olasz parlamentben Giancarlo Giorgetti sportminiszter.

Helyi sajtóértesülések szerint a kormány döntése után a CONI nem adta fel az elképzelést, és azon fog dolgozni a következő napokban, hogy módosított javaslattal álljon a kormány elé.

A 2026-os téli olimpiára beadott pályázatok közül hármat visszavontak már, Szapporó, Sion és Salzburg is visszalépett. Így csak a törökországi Erzurum, valamint Stockholm és Calgary van versenyben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a jelentkezők közül egy hónap múlva választja ki azokat, amelyek versenyben maradnak a kiválasztási folyamat egyéves, úgynevezett pályázati szakaszában, azaz a tényleges kandidálókat. A NOB jövő szeptemberben, éppen Milánóban dönt a házigazdáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik