Maria Riesch nyerte meg a szakági világkupát szlalomban

Vágólapra másolva!
2009.03.07. 17:23
Még mindig nincs végső győztese a nők alpesi sí összetett világkupájának, miután a címvédő Lindsey Vonn hibázott a szlalomban, így pont nélkül zárt. A szlalom-vk idei győztese Maria Riesch, pályafutása harmadik szakági kristálygömbjét hódította el. Pénteken Kathrin Zettel nyert óriás-műlesiklásban, nagy lépést téve első szakági győzelme felé, ma pedig a francia Sandrine Aubert először nyert versenyt a világ legjobbjai között.
Maria Riesch akcióban
Fotó: Reuters
Maria Riesch akcióban
Maria Riesch akcióban
Fotó: Reuters
Maria Riesch akcióban

Kilenc pont híján 400 pont volt a címvédő Lindsey Vonn előnye az összetettben, így az ofterschwangi hétvége nagy kérdése az volt, hogy a két rivális barátnő közül a szlalomspecialista Riesch képes lesz-e ezen a pontszámon belül tartani a differenciát, avagy már a vk-finálé előtt is hivatalossá válik Lindsey győzelme.

A hölgyeknek 2001 óta rendeznek versenyeket az osztrák határon fekvő bajor helyszínen, bár azóta csak 2006-ban és tavaly került sor rendezésre. Legutóbb az akkori szakági győztes Karbon nyert „óriásban” Hosp és Görgl előtt. Idén két klasszis, Zettel és Poutiainen külön párharcáról szól a szezon, ugyanis mindössze 1 pont választotta el kettejüket, az osztrák hölgy javára.

Az első futamot követően, ami enyhe havazással telt, a rögtön elsőként űridőt felmutató Banszkó után továbbra is kiváló formának örvendő Tina Maze állt az élen, mögötte 38 századdal Zettel következett, a virtuális dobogó legalsó fokán ekkor Mölgg érezhette magát, de neki már 62 század volt az elmaradása. Rajtuk kívül még Görgl és Poutiainen végzett egy másodpercen belül, így ezen 5 versenyző pályázott a legnagyobb eséllyel a dobogós helyezésekre. A szakági címvédő Karbon már másfél (6.), a világbajnok Hölzl (12.) pedig 2,25-ös hátrányt szedett össze. A héten a szám junior-világbajnokává avanzsált (emellett megvédte címét SzuperG-ben a német sí újabb ígérete) Rebensburg a 8. helyről várhatta a folytatást, megelőzve az önmagához képest jól teljesítő Vonnt. Riesch a 13. helyet, míg az olimpiai bajnok Mancuso csak a 25. helyet tudta megszerezni.

Délutánra a havazás fokozódott, bár a látási körülményeken ez nem rontott számottevően. A 2. futam első része Genevieve Simard-ról szólt, a kanadai elsőként kezdett, s egészen a 14. helyig menetelt előre. (1:16,10-es ideje a 2. futam legjobbja.) Többek közt maga mögé utasította a 27. Pärsont és a 22. Riescht, s mivel Lindsey Vonn megint remekelt, 8. helyével 400 pont fölé tornázta előnyét összetettben. Rebensburg sem adta alább, rögtön be is jött az amerikai elé, ezzel egyéni legjobbját teljesítette (6.). Az első 6 azonban egészen más kategóriát képezett a mai napon. Karbon régi önmagát kezdte idézni, ám ez sem volt elegendő Poutiainen ellen, 76 százados előnyével felkéredzkedett a dobogóra. Rögtön érkezett azonban Görgl, s az osztrák lány hátrányból fordítva, az alsó szakaszon a finnél is gyorsabb tudott lenni. Mölgg szokásához híven elidegeskedte a második futamot, s csak 7. lett. Zettel pontról pontra, fej fej mellett haladt honfitársával, kettejük közt mindössze 12 század döntött. Mint kiderült, egyben a győzelem is ennyin múlott, ugyanis Maze nem tudta megismételni délelőtti produktumát, 28. idővel nem lehet versenyt nyerni, de még dobogóra sem állni…

Tehát Katrin Zettel nyerte a versenyt, megszerezve 6. vk-elsőségét (mindannyiszor „óriásban”, ebben ez a 10. pódiuma), mögötte Görgl (20. dobogó, ebből szakágiban a 12.) és Poutiainen (34., ill. 17. pódium) állhatott még fel a dobogóra. A szakágiban Are fog dönteni, habár a 41 pont alkalmasint már taktikázásra is lehetőséget ad Zettelnek, aki 5 pontra megközelítette Pärsont, az összetett jelenlegi 3. helyezettjét.

ALPESISÍ-VK

Női óriás-műlesiklás, Ofterschwang
1. Kathrin Zettel (osztrák) 2:36.48 perc
2. Elisabeth Görgl (osztrák) 2:36.60
3. Tanja Poutiainen (finn) 2:37.00

Női óriás-műlesikló vk állása
1. Kathrin Zettel 469 pont
2. Tanja Poutiainen 428 pont
3. Elisabeth Görgl 297 pont


Másnap délelőtt hózápor fogadta a résztvevőket, de a verseny elhalasztása nem került szóba. Tavaly Schild, Borssen, Hosp sorrendben végződött a szlalom.

Az első futamon Lindsey Vonn volt a leggyorsabb, 53,43-as idejével 9 századdal utasította maga mögé Zettelt, őt Aubert követte 2 századdal. Pärson a neki kedves pályán (elvégre édesapja tűzte), rögtön elsőként indulva erős időt teljesített, a 4. hely jó kiindulópontnak tűnt egy sikeres 2. futamra. A szakági vk-ért, illetve az összetettben életben maradásért küzdő, közel 6 tizedes hátrányt összeszedő Riesch elé még a svéd Hansdotter is befért, viszonylag magas rajtszámmal. Zahrobska, Pietilä-Holmner és Susanna Riesch volt még 1 másodpercen belül. Poutiainen csak 1,41-re követte az élen állót. Manuela Mölgg betlizett, nem jutott a legjobb 30 közé.

A 2. pálya már embert próbálóbb volt, de furcsa módon csak az élmezőnyben akadtak ezzel problémák, mindeközben több fiatal versenyző karriercsúcsra jutott. A futam legjobb idejét az osztrák Alexandra Daum érte el (52,15), az így szerzett 11. hely élete legjobbja. A kanadai Marie-Michele Gagnon élete 3. vk-versenyén nyolcadikként végzett. Különösen az alsó részen volt elemében, itt kapott ki tőle többek közt Poutiainen is.
Nicole Hosp hosszú sérülése után ma tért vissza igazán, s 47. dobogóját ünnepelhette (ebből a 19. szlalomból). A futam 2. legerősebb idejét az olimpiai ezüstérmes prezentálta, amivel maga mögé utasította a szezon végére erőteljesen visszaeső s ma sem vitézkedő világbajnok Maria Riescht (5.), valamint a 2007-es világbajnok Zahrobskát (4.).

Frida Hansdotter révén végre a svédek is örülhettek, még sosem volt vk-pódiuma, legjobb eredménye az idei évből két 6. hely még Zágrábból és Mariborból. Anja Pärson is hasonlóan agilisan fogta a pályát, nem volt nagy lemaradása, ám kaput tévesztett, így ismét kiesett.

A svédet csak olyan káprázatos technikájú síeléssel lehetett megverni, mint amit Sandrine Aubert mutatott be. 43 századdal utasította maga mögé a mezőnyt, ezzel megszerezte saját maga s egyben a komplett francia női csapat első vk-győzelmét az idei évben. Korábban csupán 4 Top 10-es eredményt tudhatott magáénak, viszont biztató formáját bizonyította, hogy Krajnszka Gorában megnyert egy FIS Race viadalt ,a banszkói száguldás helyett ott versenyző számos kiválóságot megelőzve.

A dobogósok felsorolásából következik, hogy sem Zettel, sem Vonn nem tudta megőrizni néhány tizedes előnyét, előbbi Pärsonhoz hasonlóan és ugyanott esett ki, ezzel továbbra sem képes nyerni szlalomban, utóbbi alól pedig valamivel feljebb kicsúszott a síléc.

Mivel Vonn kiesett, a végül 5. helyen befutó Maria Riesch továbbra is életben tartja csekélyke esélyét az összetett világkupáért, de ami sokkal fontosabb számára, hogy elhódította a szakági vk-t, ezzel pályafutása harmadik (a tavalyi szezonban SzuperG-ben és kombinációban örülhetett) „kisebb” kristálygömbjét veheti át egy hét múlva. A 369 pontos különbség összetettben azonban formalitássá teszi a végső összecsapást, amely Arében kerül megrendezésre március 9. és 15. között.

ALPESISÍ-VK

NŐI MŰLESIKLÁS, OFTERSCHWANG
1. Sandrine Aubert (francia) 1:46.28
2. Frida Hansdotter (svéd) 1:46.71
3. Nicole Hosp (osztrák) 1:47.10

NŐI LESIKLÓ-VK ÁLLÁSA
1. Maria Riesch (német) 625 pont
2. Lindsey Vonn (amerikai) 440 pont
3. Sárka Záhrobská (cseh) 399 pont

AZ ÖSSZETETT VK ÁLLÁSA
AZ ÖSSZETETT VK ÁLLÁSA
1. Lindsey Vonn 1588 pont
2. Maria Riesch 1219 pont
3. Anja Pärson (svéd) 990 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik