Víz alól leste meztelen úszóit az újító edző

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2011.02.18. 09:35
null
Bob Kiphuth a Yale egyetem azóta róla elnevezett uszodájában
Az úszótörténelem egyik legnagyobb (hatású) edzője volt Robert J. H. Kiphuth (1890–1967), aki majdnem fél évszázadon át irányította az inkább oktatási színvonaláról, mint sporteredményeiről híres Yale egyetem együttesét. Világklasszisokat is nevelt, az amerikai olimpiai csapat élén egyszer egyedülálló módon az összes férfiaranyat „hazavitette" tanítványaival, de meghatározó szerepét elsősorban újításainak köszönhette – legfőképpen a szárazedzések meghonosításával és a szakaszos tréningek bevezetésével. Mi azonban alább egy másik, érdekesebb kísérletét is felidézzük...

Állítólag még egy karcsapásnyit sem tudott úszni. De nem is emiatt emelkedett később a sportág halhatatlanjai közé. 1918 előtt testnevelőtanár volt az Egyesült Államok egyik legpatinásabb egyetemének számító New Haven-i (Connecticut állam) Yale egyetemen, és amikor elődje lebetegedett, neki kellett beugrania az úszócsapat élére.

Kívülálló lévén nem béklyózták meg a bevett szokások, és képzettsége hatására hamar az erősítőgyakorlatok felé orientálódott. Látott nem egy olyan sportolót, akinek ideális volt a stílusa, ám hiányzott a fizikai ereje a komolyabb eredményekhez. Azt is kitapasztalta, hogy ugyanannyi idő alatt elvégzett munka nagyobb hatékonysággal izmosítja az illetőt odakint, a „levegőn", mintha hagyományos módon tempózgatna a vízben.

Ezért dolgozta ki a szárazedzések metodikáját, amely nála igen jelentős szerepet kapott a felkészítésben. A mindennapos tréningeknek is része lett a kondizás, illetve az alapozó időszakban hónapokig víz közelébe sem mehettek a tanítványai, csak miután eleget tornáztak, medicinlabdáztak és súlyt emeltek.

Másik fontos hozzájárulása az úszáshoz az volt, hogy szakaszosan dolgoztatta embereit: a gyorsaságot fokozó sprinteket az állóképességet javító hosszú, monoton adagokkal felváltva alkalmazta. Ezt a módszert aztán a sportág másik nagyhatalma, az ausztrálok fejlesztették tovább, de például Japánban is hihetetlenül nagy tisztelet övezte – hosszú tengerentúli utazásai során egyébként aktívan is továbbadta a tudását, továbbá alapművé váló szakkönyveket írt. Ami ezekben szerepel, ma már szóra sem érdemes alapvetés – csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy őelőtte ez nem így volt!

Munkásságával a Yale Bulldogs nevű úszóegyüttesét félelmetes hírű intézménnyé formálta, amely hatalmas tekintélynek, valamint széles körű ismertségnek örvendett az országban. 1924 és 1937 között 175, 1945-től 1961-ig pedig 201 egyetemek közti viadalt nyertek meg zsinórban (utóbbiból ő 1959-es visszavonulásáig vette ki a részét), és a második nagy széria folyamán a keleti parti felsőoktatási bajnokságban 17-ből 17-szer végeztek az élen.

Maga Kiphuth összesítésben 528:12-es győzelem-vereség mutatóval, illetve négy NCAA-bajnoki (és sok egyéb kisebb) címmel büszkélkedhetett. Ezenkívül öt olimpiára készítette fel az Egyesült Államok férfi úszócsapatát – az 1940-es játékok végül elmaradtak, viszont az ötből az utolsó alkalommal, 1948-ban mind a hat aranyérem az amerikaiaké lett, ami párját ritkítja!

Egy időben az egyetem sportigazgatójának is kinevezték, ám utóbb visszatért a medencék világába, továbbá az ötvenes években létrehozta és tíz éven keresztül kiadta a Swimming World című szaklapot. Tevékenysége elismeréseként 1963-ban megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, a civileknek adható legmagasabb amerikai kitüntetést is.

Ami az eredmények mögött magát az embert illeti, Bob Kiphuth – keresztnevének közkeletű becézése ellenére – a megtestesült szigorúság volt, manapság autoriter személyiségként írnánk le. Vasfegyelmet tartott, mély bariton hangján adott rövid vezényszavait nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Bambuszpálcájával hol a medencében a fordulókhoz érkező sportolóknak adott „jelzéseket", hol pedig a gyakorlatok tempójának ritmusát kopogta a tornateremben.

Megnézhette magát, aki nem teljesítette rendesen az előírtakat, aki tusolás nélkül akart volna vízbe menni a tréning elején, vagy például aki nyitva felejtette a gőzkabin ajtaját. Tekintélyét emelte a megjelenése is: mindig elegánsan járt-kelt – az uszodán kívül messziről látható védjegyének számított a halszálkás tweedöltönye és a hetyke fácántollal díszített kalapja –, s tulajdonképpen miatta változott meg először a korábban „fürdőköpenyes tuskónak" tartott úszóedzőkről kialakított általános kép...

A számos tekintetben Széchy Tamásra emlékeztető mestert sokszor egyszerűen csak Mr. Yale-ként emlegették, míg birodalmát, az uszodáknak is otthont adó létesítményt generációkon át a „verejték Kiphuth-katedrálisának". Ez utóbbi nem túlzás: az egyik ott végzett diák adományából apja emlékére fantasztikus, 12 emelet magas tornyú épületet húztak fel 1932-ben, és a monumentális Payne Whitney sportpalota gótikus kapuzata is valóban impozáns hatást kelt.

Belül több más sportág verseny- és edzőtermei mellet két medence található, egy kisebb, 55 yardos gyakorló a harmadikon, és egy nagyobb a földszinten, amelynek 1500 néző befogadására képes amfiteátrumszerű lelátói előtt zajlottak a viadalok (ennek azóta már ő a névadója). Ahogy az egyik méltatás írja, ezekben hajdan több világcsúcs született, mint bármely más uszodában a világon!

Az egyik első nagy eredmény a Yale „úttörő" úszóolimpikonjának, John Macionisnak a nevéhez fűződött, aki több különböző rekordot állított fel, és 1936-ban Berlinben ezüstérmes lett a 4x200-as váltó tagjaként. Vele kapcsolatos az a sztori, hogy 1934 őszén, miután jó nevű tehetségként frissen felvették a Yale-re, Bob Kiphuth egyszer fél órával hamarabb berendelte a többiekhez képest, hogy megnézze, mire képes a fiatalember 220 yard gyorson.

Senki sem volt ott rajtuk kívül, csak három „segéderő" stopperekkel. „Na fiam, lássuk, mit tud ruha nélkül!" – hangzott az instrukció. Nem perverz volt a főtréner, pusztán arról van szó, hogy abba a medencébe tradicionálisan csakis meztelenül mehettek be a sportolók. Jelen esetben ennek az az előnye is megvolt, hogy a táv teljesítése közben nem kellett igazgatni az akkoriban használatos úszódressz két vállpántját, melyek bizony le-lecsúsztak időnként, értékes (tized)másodperceket is elrabolva viselőjüktől.

A még ma is élő (!) Macionis becsülettel végighajtotta a távot, és egy másodperccel jobbat ért el az érvényben lévő világcsúcsnál – hárman is hitelesítették az idejét, hiszen figyelték a fordulói szabályosságát. Másnap Kiphuth félrehívta a tanítványát. „Van egy jó és rossz hírem – mondta neki. – A rossz az, hogy hivatalosan nem lehet érvényesíttetni az eredményét. A jó meg az, hogy maga a földkerekség leggyorsabb csupasz seggű úszója!"

A pucérkodás tehát nem a legendás újító találmánya volt, viszont következzen egy másik történet arról, hogy mi minden járulhatott hozzá azokhoz a fantasztikus (idő)eredményekhez, melyeket – főleg utóbb, az olimpiai győzelmekkel és világcsúcsokkal ékesített negyvenes-ötvenes években – a Yale versenyzői elértek, miközben szakvezetőjüket az egyetemi bajnokságokban a „világ legtöbbször nyerő edzőjévé" tették. Alábbi beszámolónk a Nemzeti Sport 1936. február 18-i cikke alapján készült, azaz már később, mint az iménti, „elfelejtett" házon belüli rekord, de még a Macionis-féle ötkarikás áttörésen innen.

Valahányszor rozsda rakódott le a Payne Whitney sportkomplexum két úszómedencéjében, munkások szálltak a víz alá, hogy így tisztítsák le a falakat. Ilyenkor úszónadrágot vettek fel, súlyokból készített „övet" hozzá, illetve egyszerű búvársisakot, amely csak az arcukat takarta el, és amely egy csövön keresztül az uszoda széléről kapta a levegőt. Mr. Kiphuth többször is figyelte ezeket a szakembereket, és egyszer csak a homlokára ütött: „Így! Ez az, igen! Egyszerű a dolog, Kolumbusz tojása..."

„Miért ne menne le a lelkiismeretes edző is – folytatta gondolatmenetét –, és miért ne nézné meg, vajon hogyan festenek a versenyzői – alulról, a vízből! Eddig csak egyféleképpen lehetett figyelni őket: felülről. Pedig tevékenységük legnagyobb része a víz alatt megy végbe. Próbáljuk meg, nézzük meg alulról!"

Így is történt. Kiphuth úr előbb levetkőzött, majd úszóruhát vett fel – és mint emlékszünk, már ez is szenzációnak számított. „A Yale egyetemen ugyanis mindenki Ádám-kosztümben szelte a vizet; hölgyeim, bocsánat, de önöknek még az uszoda környékére sem szabad tévedniük" – szólt a korabeli NS-cikk „sajnálkozó" kommentárja...)

A „coach" ezek után felvette a súlyokkal teleaggatott övet, majd a búvársisakot is. Ezt az egyszerű készüléket két szíjjal lehetett a fejre illeszteni. Csak az arcot takarta el, „üvegből volt a szeme", és a szája meg orra felett a levegő részére cső vezetett ki belőle. Az egész körülbelül 15 kilót nyomott, súlyostól és sisakostól – „a víz alatt meg sem lehetett érezni".

Ezzel a felszereléssel aztán Mr. Kiphuth lement a medence fenekére, és várta, hogy az előre megbeszélt sorrendben ússzanak a tanítványai, ő pedig figyelte a stílusukat. Amikor először kijött a vízből és kibújt a sisakból, azonnal kijelentette, hogy „ezt a metódust állandósítani fogja", majd részletesebben is kifejtette a tapasztalatait:

„Az eredmény várakozásomon felül kielégítő volt. Soha előzőleg ilyen jól és tisztán nem láttam, hogy mit is csinálnak az úszóim. De hát ez természetes is: felülről vagy a víz színéről nézve az úszó stílusának tiszta képét nem láthatjuk. Először is: a sok hullám, hab és felkavart víz akadályoz a tiszta látásban. Másodszor: nem lehet pontosan megállapítani a partról, hogy az úszó karja és lába mit művel a felszín alatt. Azt sem, hogyan fekszik a testével a vízen és hogy mit csinál a fejével, amikor lélegzetet vesz vagy a kilégzést végzi.

Alulról ezt a sok zavaró momentumot egyszerre kiküszöböli az ember, és világosan látja a versenyzője mozgását. Kitűnően megfigyelhettem, hogy milyen az egyensúlya, technikája, stílusa, hogyan húz a karjával és hogyan dolgozik a lába. A hibákat soha ilyen pontosan és aláhúzottan nem észleltem eddig. Mostantól kezdve állandóan alulról fogom követni az úszóimat, és remélem, hogy hamarosan sok új tapasztalatot szerzek e módszer segítségével."

Igen ám, de ha hideg a víz? – tette fel a kérdést az egyik tamáskodó. „Nem kell sokáig egyhuzamban lent maradni" – adta meg a kézenfekvő választ Kiphuth úr, és már indult is a meleg zuhany alá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik