Több fontos változás jön, de gólvonal-technológia továbbra sem lesz a La Ligában

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.03. 14:13
Fontos változások jönnek a spanyol bajnokságban (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) bejelentett néhány fontos változást a 2024–2025-ös idényre, azonban a gólvonal-technológia továbbra sem kerül bevezetésre.

A La Liga frissítette a következő, 2024–2025-ös idényre vonatkozó szabályzatot, amely tartalmaz változásokat, írja a footbal-espana.net.

Lényeges újdonság, hogy a csapatok a következő idényben elvégezhetnek egy hatodik cserét is, ha valamelyik játékos agyrázkódást vagy fejsérülést szenved. Ezt már Európa-szerte több bajnokságban is bevezették. 

A németországi Európa-bajnokságon használt félautomata lesrendszert is bevezették. Továbbá a következő idénytől csak a csapatkapitányok beszélhetnek a játékvezetőkkel a mérkőzés alatt.

A legfontosabb, hogy a gólvonal-technológiát továbbra sem használják majd a La Ligában. Az angol Premier League-ben egy évtizede üzemel a rendszer, de ezt időközben az olasz, a német és a francia élvonal is átvette. Korábban többen is kritizálták emiatt Javier Tebast. A liga elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy sokallja a technológia telepítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges hárommillió eurót. A 61 éves sportvezető döntését mindenesetre árnyalja az a tény, hogy 2023 novemberében a spanyol élvonal, illetve másodosztály 42 klubjából 40 szavazta meg Tebas fizetésének megemelését, így a korábbi idénybeli 3.36 millió helyett a jelenlegi idényben 5.47 millió euró üti a ligaelnök markát.

A gólvonal-technológia különösen az áprilisi el Clásico kapcsán került ismét előtérbe. A Real Madrid 3–2-es győzelmével záródó találkozó 28. percében Lamine Yamal próbálkozását hárította Andrij Lunyin. A játékvezető nem ítélt gólt, és a VAR számára elérhető egyik visszajátszásból sem derült ki, hogy a labda a teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon. Ebben az esetben a gólvonal-technológia gyors és egyértelmű döntést tudott volna hozni.

A spanyol élvonal az Athletic Bilbao–Getafe mérkőzéssel rajtol augusztus 15-én.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik