Laporta odaszúrt a Real Madridnak, miközben a Barcelona kilenc játékos regisztrálásáért küzd

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 11:14
Joan Laporta megszólalt Xavi leváltása kapcsán (Fotó: Getty Images)
A spanyol Barcelona elnöke, Joan Laporta a klub honlapján megjelent interjúban beszélt Xavi leváltásáról, a katalánok pénzügyi helyzetéről, a stadionhelyzetről, Kylian Mbappéról és a La Masiáról. A The Athletic információi szerint a klubnak továbbra is anyagi gondjai vannak, ami problémákat okozhat a játékosok regisztrálásában.

Az FC Barcelona május végén jelentette be, hogy Hans-Dieter Flick váltja Xavi Hérnandezt a klub kispadján. Joan Laporta klubelnök döntésén sokat meglepődtek, mivel ő marasztalta az idény közben lemondó Xavit. A spanyol tréner végül bejelentette maradását, majd Laporta mégis leváltotta.

A klubelnök most a Barcelona honlapján magyarázta döntését. „Xavi februárban bejelentette, hogy távozik, és mi elfogadtuk a döntését. Később megváltoztatta a véleményét, és kérte, hogy folytathassa. Megkérdeztem tőle, hogy hisz-e a csapatban, ő igent mondott, és az igazgatótanács és én úgy döntöttünk, hogy elkötelezzük magunkat mellette. A Rayo elleni meccs előtt Xavi retorikája megváltozott, és jelentős változásokról beszélt a csapatban. Ez a véleményváltozás cselekvésre késztetett, és az az érzésem, hogy a csapatnak új lendületre van szüksége ahhoz, hogy versenyképesebb legyen.”

Laporta szerint Flick hisz a csapatban és rendelkezik a szükséges ambíciókkal. „Flick egy ideje tanulmányozta a játékstílusunkat. A jelenlegi csapatot és a La Masiából érkező játékosokat is jól ismeri.” Laporta elmondta, hogy Flcik leginkább a csapat fizikai felkészülésén tud javítani, mivel érzése szerint a legutóbbi idényben az utolsó fél órában a Barcelona fáradtan játszott és sok sérülttel is küzdött.

Ezt követően a játékoskeretről is szót ejtett a klub elnöke. Elmondta, hogy a Barcelona szeretné megtartani Joao Cancelót és Joao Félixet is, de nem szabad elnyomni a fiatalokat. „Mindig a La Masiára kell tekintenünk. Olyan játékosaink vannak, mint Balde, Gavi, Fermín, Lamine Yamal, Cubarsí, Héctor Fort… Most és a jövőben is erős csapatunk lehet.” A fiatalok kapcsán Laporta odaszúrt a Kylian Mbappét a napokban átigazoló Real Madridnak. „Barcelona-szurkolóként nem jó Mbappét a Real Madridban látni. De hogy őszinte legyek, jobban tetszik a mi stratégiánk, mi bízunk a La Masián képzett játékosokban.”

A Barcelona szeretné a kölcsönjátékosait megtartani és a fiatalokat is regisztrálni az első csapatba, ugyanakkor a The Athletic szerint a klub pénzügyei kapcsán problémák vetődtek fel. A portál megjegyzi, hogy bár bőven van még idő, jelen állás szerint a keret egyharmada nem regisztrálható, ugyanis július előtt 130 millió eurós bevételre kell szert tennie a Barcelonának. A keretből a két lejáró szerződésű játékos, Sergi Roberto és Marcos Alonso, valamint Inigo Martínez és Vitor Roque sincs regisztrálva. A fiatalok közül pedig Alejandro Balde, Lamine Yamal, Pau Cubarsí és Héctor Fort is ifjúsági szerződéssel játszik, valamint Gavi kontraktusa is jogi vita tárgyát képezi, így összesen kilenc játékos sorsa kérdéses.

A megoldás játékosok kölcsönadása vagy értékesítése lehet. Laporta így nyilatkozott ennek kapcsán: „A pénzügyi átállás befejezése előtt állunk. A mérleg ebben az idényben pozitív lesz, remélem, hamarosan megfelelünk az 1:1-es szabályzatnak.” A klubelnök szerint játékosok eladására nem lesz szükség, ráadásul a mezszponzori megállapodás is több mint 100 millió eurót hozhat.

Laporta végezetül elmondta, hogy a Camp Nou stadion munkálatai jól haladnak, szerinte a Barcelona már decemberben visszatérhet a felújított létesítménybe, igaz, eleinte csak 60 százalékos lehet a nézőtér kihasználtsága. Laporta továbbá dicsérte a Barcelona kosárcsapatát és a BL-t nyerő női labdarúgó-szakosztályt is.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik