Hansi Flick az FC Barcelona vezetőedzője – hivatalos

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.29. 13:44
Hans-Dieter Flick az FC Barcelona új edzője (Fotó: Getty Images)
Az FC Barcelona a klub hivatalos oldalán jelentette be, hogy Hans-Dieter Flick lesz a csapat új vezetőedzője.

Véget ért a kálvária az FC Barcelona edzői posztja kapcsán. Kezdődött Xavi januári bejelentésével, hogy az idény végén távozik a Barcelonától. Néhány hónappal később viszont Xavi Joan Laporta klubelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót, melyben kijelentették, hogy a katalán tréner mégis marad.

Ezt követően jöttek a hírek, hogy Laporta és Xavi között megromlott a viszony, mivel az edző az Almería elleni bajnoki előtti sajtótájékoztatón kritizálta a csapat anyagi helyzetét. A klubnak állítólag 613 millió eurót kell törlesztenie 2028-ig

Ez – úgy tűnik – törést okozott a szakvezető és a klubelnök között. Az utolsó forduló előtt az FC Barcelona hivatalos oldalán jelentette be, hogy Xavi a Sevilla elleni bajnokit követően mégis távozik. 

Az FC Barcelona kedd délután a klub hivatalos honlapján bejelentette, hogy a német Hans-Dieter Flick veszi át a csapat irányítását. Flick 2026. június 30-ig szóló szerződést írt alá a Barcával. „Az FC Barcelona Hansi Flick edzői kinevezésével egy olyan embert választott, aki jól ismert csapata magas presszingű, intenzív és merész játékstílusáról, amely klubszinten és nemzetközi szinten is nagy sikereket hozott neki, és nagyjából mindent megnyert, amit a labdarúgás világában meg lehet nyerni.” – olvasható a klub honlapján.

Flick 1996-ban kezdte edzői pályafutását az FC Victoria Bammentalnál. Négy évvel később ment a Hoffenheimhez, majd az RB Salzburghoz. 2006 augusztusában Flick Jürgen Klinsmann lemondását követően Jürgen Löw segédedzője lett a német válogatottnál. Löw és Flick Németországot egy újjáépítési időszakon vezette át, melynek csúcsa a 2008-as Európa-bajnokság döntője volt. A németek 2010-ben a világbajnokságon, 2012-ben az Európa-bajnokságon jutottak be a legjobb négybe, mielőtt 2014-ben Brazíliában világbajnokká koronázták őket.

A vb-n elért sikerek után Flick lemondott a német válogatott segédedzői posztjáról, és sportigazgatói állást vállalt a Német Labdarúgó-szövetségnél (DFB), majd 2017-ben sportigazgatóként tért vissza a Hoffenheimhez. Flick 2019 nyarán érkezett a Bayern Münchenhez Nico Kovac asszisztenseként. Néhány hónap múlva Kovacot mensztették, Flick pedig triplázott a bajorokkal: a bajnokság mellett a kupát és a BL-t is megnyerte. Flick azt az idényt hat trófeával zárta, a csapatának kulcsembere volt az azóta szintén az FC Barcelonában futballozó Robert Lewandowski. A lengyel mellett Flick dolgozott már együtt a Barca jelenlegi keretéből Marc-Andre ter Stegennel és Ilkay Gündogannal is.

Flick stábjában sajtóhírek szerint Toni Tapalovic és Marcus Sorg is helyet kap.

 

Flick érkezése előtt nem sokkal a Barcelona bejelentette, hogy felbontják Xavi 2025 nyarán lejáró szerződését. „A klub szeretné nyilvánosan megköszönni Xavinak és az edzői stáb többi tagjának elkötelezettségét, odaadását és nagylelkűségét, valamint a segítségüket a szerződés felbontásáról szóló megállapodás elérésében. Továbbá sok sikert kívánunk neki a jövőben mind személyes, mind szakmai téren.” 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik