Robert Lewandowski szerint a Real Madrid mentalitása a követendő példa

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 17:46
Lewandowskinak megvan a favoritja a BL-döntőre (Fotó: Getty Images)
A Barcelona idényéről, a Real Madridba igazoló Kylian Mbappéról és a lehetséges távozásáról is beszélt Robert Lewandowski, aki videójátékokkal foglalkozó G2A nagyköveteként adott interjút több sportlapnak, köztük a madridi Marcának és a katalán Mundo Deportivónak is. Bár egy forduló még hátravan a La Ligából, a Barcelona már biztosan második helyen végez, és trófea nélkül zárja az idényt, a 18 gólos Robert Lewandowskinak pedig reálisan semmi esélye arra, hogy ismét övé legyen a gólkirályi cím. A Villarreal csatára, Alexander Sörloth ugyanis öt góllal előzi őt meg, de Artem Dovbik (21 gól) és Jude Bellingham (19) is előtte jár.

 

„Teljesíthettünk volna jobban, de ez az idény már véget ért – mondta Lewandowski, majd rátért arra, szerinte mik voltak a legfőbb problémák. – Megvolt rá az esélyünk, hogy nyerjünk valamit, de az idény legfontosabb szakaszában hullámvölgybe kerültünk. Márpedig ha egy csapat trófeákat akar nyerni, akkor többé-kevésbé végig ugyanazon a szinten kell futballoznia. Nagyon sok fiatal futballistával játszottunk, akik rendkívül tehetségesek, de még nincs meg a kellő rutinjuk. Mindenesetre ők mind nagyon hasznos tapasztalatot szereztek, amit a következő idényben hasznosítani tudnak. Megtanulhatták például, hogy időnként vannak olyan mérkőzések, amiket nem tudunk megnyerni, de ilyenkor érdemes arra fókuszálni, hogy legalább ne kapjunk ki. Ezek a pontok nagyon hiányoztak a végelszámolásnál. Ott van példának a Real Madrid. Az egész bajnokságban egyszer kapott ki, és sokszor úgy nyert, hogy nem játszott jól, és az utolsó percekben szerezte meg a győztes gólt. Nekünk is meg kell tanulnunk, hogyan nyerhetünk akkor, ha nem fogunk ki túl jó napot. Optimista vagyok, a csapatban nagy potenciál rejlik, az új idényben a bajnoki címért és a Bajnokok Ligája-győzelemért is harcban lehetünk, igaz, az utóbbihoz szerencse is kell. Sajnos ebben az idényben ez is hiányzott, és sok sérültünk is volt. De most már előre kell nézni, legjobban annak örülnék, ha már ma kezdődne az új idény, és a többieken is ugyanezt az elszántságot érzem. Sajnos a gólkirályi cím megszerzésére már nincs esélyem, de biztos vagyok benne, hogy a következő idényben több gólt szerzek majd. Ugyanolyan erősnek érzem magam, mint három-négy évvel ezelőtt. Két évig még biztosan képes vagyok a legmagasabb szinten játszani. Tizenöt éve nagyon odafigyelek magamra, hogy minél tovább ott lehessek az elitben, ha már nem érzem magam elég jónak, akkor én leszek az első, aki ezt jelzi.”

Az interjúban azt is megerősítette, hogy a pletykákkal ellentétben mindenképpen szeretne a Barcelonánál maradni, és természetesen Kylian Mbappé Spanyolországba igazolása is szóba került. Bár továbbra sem hivatalos, a spanyol lapok már kész tényként kezelik, hogy a világbajnok francia csatár a királyiaknál folytatja.

„Hogy tartok-e tőle? Egyáltalán nem – mondta a lengyel csatár. – Hihetetlenül jó futballista, vele még erősebb lesz a Real Madrid, de nekünk nem ezzel kell foglalkoznunk. Az első fordulótól kezdve készen kell állnunk, mert a Real Madridnak idő kell majd, míg összeáll a játéka, és biztosan botlanak majd az elején. Ezt pedig ki kell használnunk.”

Végezetül természetesen a június 1-i Bajnokok Ligája-döntő is szóba került, amelyben Lewandowski egykori csapata, a Dortmund a Real Madriddal csap össze. A lengyel csatár még a BVB játékosa volt, amikor a csapat legutóbb BL-döntőt játszott, mint ismert, a 2013-as, Bayern München elleni finálét 2–1-re elvesztették a fekete-sárgák. Lewandowski azonban hét évvel később, 2020-ban épp a bajorokkal elhódította a trófeát, és reméli, hogy most a Borussia is sikerrel jár.

„Még szép, hogy a Dortmundnak szurkolok – mondta. – El tudom képzelni, mit éreznek a játékosok, mert tizenegy éve én is végigjártam ezt az utat, ráadásul akkor is a Wembley-ben volt a döntő. Marco Reusnak ez lesz az utolsó mérkőzése a Dortmundban, kijárna neki egy szép búcsú. Nyilván a Real Madrid az esélyes, de időnként történnek csodák.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik